IGSU: Este nevoie de creşterea numărului de sirene, România are nevoie de un sistem integrat de avertizare şi alarmare a populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SIrenă, în Călăraşi
SIrenă, în Călăraşi

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare şi alarmare a populaţiei, care să permită în timp scurt acţionarea unui număr mare de sirene, fiind nevoie de creşterea numărului de echipamente, astfel încât gradul de acoperire al teritoriului reieşit din studiile de audibilitate să crească semnificativ au conchis reprezentanţii IGSU în urma exerciţiului naţional de protecţie civilă - PROCIV 2017.

 "La nivel naţional există 7.713 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 6.680 de sirene au fost acţionate în cadrul exerciţiului.Din punct de vedere al acţionării centralizate, 2.415 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate din dispeceratele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, iar 3.630 mijloace necesită declanşare locală", se arată în raportul prezentat, sâmbătă, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi de prim-adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
(IGSU), locotenent colonel Cristian Radu.

Ei au precizat că principalele concluzii care au reieşit în urma acestui exerciţiu vizează nevoia implementării unui sistem integrat de avertizare şi alarmare a populaţiei, care să permită în timp scurt acţionarea unui număr mare de sirene şi transmiterea prin intermediul acestora a mesajelor de tip voce cu recomandările pentru populaţie.

De asemenea, comunicaţia între echipamentele de avertizare şi de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii (radio, fir, GSM şi Internet), consideră reprezentanţii IGSU.

Din totalul de 6.680 de sirene acţionate pe timpul exerciţiului, aproape 10 la sută (635) au prezentat defecţiuni tehnice, potrivit raportului.

Astfel, numărul sirenelor funcţionale a fost de 6.045, dintre care 2.643 au fost verificate de personalul ISU, iar 3.402 au fost raportate de autorităţile locale.

Pe de altă parte, 1.033 de sirene (13 la sută dintre sirenele existente) nu au putut fi acţionate pe timpul exerciţiului, din lipsa personalului.

Referitor la timpul de răspuns în cazul acţionării centralizate a sirenelor, acesta a fost de două minute, iar pentru cele cu acţionare locală a fost de 12 minute.

IGSU a declanşat, între 18 şi 21 aprilie, la nivel naţional, mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi au fost acţionate echipamentele de avertizare/alarmare a populaţiei.

Timp de patru zile au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a sirenelor existente la nivelul comunităţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite