Ideile noului ambasador în Moldova, Marius Lazurcă: Institut Eminescu la Chişinău, media comune, bancă de investiţii

Ideile noului ambasador în Moldova, Marius Lazurcă: Institut Eminescu la Chişinău, media comune, bancă de investiţii

Marius Lazurcă este noul ambasador în Republica Moldova

Diplomatul Marius Lazurcă a fost avizat, marţi, de comisiile parlamentare de politică externă, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pentru postul de ambasador al României în Republica Moldova. Declaraţiile de la audieri:

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat despre sintagma "naţiune moldovenească": "Noi în R Moldova recunoaştem un stat cu care avem legături de natură lingvistică, de natură culturală, de natură spirituală profundă, legături care nu s-ar exprima la fel de bine dacă am valida ipoteza existenţei unei naţiuni moldoveneşti".

 - "Aş avansa ipoteza unei bănci româno-moldoveneşti de investiţii, a unei bănci în care investitor important să fie şi Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, de pildă. Ideea trebuie analizată şi cântărită de specialişti. E nevoie de un instrument care să stimuleze, să garanteze investiţiile reciproce în cele două ţări, pentru a face din România un actor economic important în R. Moldova"

 - "Pledez pentru înfiinţarea cât mai repede, a unui institut Mihai Eminescu la Chişinău"

 - "Propun stimularea creării unui spaţiu mediatic comun. Vorbim aceeaşi limbă, este deci normal să existe o astfel de suprapunere", exemplificând cu PRO TV Chişinău şi activitatea TVR în R.Moldova.

- găzduirea cu R.Moldova a unei competiţii sportive importante, "sau marile festivaluri să aibă o prezenţă şi în R.Moldova. De exemplu, Festivalul Enescu să aibă o antenă la Chişinău, tot aşa cum are la Cluj, la Timişoara"

Marius Lazurcă a fost ambasadorul României la Sfântul Scaun, are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona.

Fostul ambasador al României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat, la 8 aprilie 2009, persona non grata de preşedintele moldovean de la acea vreme Vladimir Voronin şi a avut la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Republica Moldova. De atunci postul de ambasador al României în Republica Moldova este vacant.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: