Iată cine ne-a „turnat” la Channel 4! Şi bine ne-a făcut!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Alex Fechete, 29 de ani, a fost unul dintre liderii ONG-ului care s-a luptat cu Apostu, Boc şi alţi rasişti
Petru Alex Fechete, 29 de ani, a fost unul dintre liderii ONG-ului care s-a luptat cu Apostu, Boc şi alţi rasişti

Muncea, era mecanic, dar se afla pe locul 303 din 358 în lista de priorităţi a Primăriei Cluj-Napoca pentru acordarea de locuinţe. Putea să fie şi pe locul +∞ că tot atunci îi venea rândul fiindcă în dreptul său scria NEELIGIBIL. Clujenii l-au trimis apoi la groapa de gunoi de la Pata Rât. V-aţi fi aşteptat să trăiască toată viaţa acolo?


Pata Rât este una din acele dezolante de la marginea marilor oraşe, gropi de gunoi unde marginalizaţii soartei trăiesc printre animale scotocind printre rămăşiţele netrebuincioase altora. În 2010, mai multe familii de romi care locuiau în locuinţe din zona Coastei, în Cluj-Napoca, au fost mutate forţat în această zonă, în module de 18 mp pentru fiecare familie, să vieţuiască printre haite de câini, fum de gunoaie, praf şi mirosuri îngrozitoare.

S-a format o asociaţie comunitară a romilor mutaţi din Coastei, întrei cei cinci membri ai Consiliului Director aflându-se şi băiatul din fotografia de mai sus, Petru Alexandru Fechete. El narează poveştile românilor şi romilor din primul episod al documentarului Vin românii (The Romanians Are Coming), realizat de Channel 4.

Deci, cu siguranţă, era vreun netrebnic analfabet de a ajuns astăzi să citească cursiv scriptul unui documentar în engleză. Deci, mare dreptate aţi avut clujenilor, fi-v-ar morga voastră de intelectuali cu baluri la Operă, când aţi acceptat ca un asemenea cetăţean să fie evacuat din oraş. Acum a ajuns domnul mecanic să vă înjure. Elegant, în engleză.

Când nu le convine, pe români îi doare-n romi de ce spun străinii

În 2013, Centrul European pentru Drepturile Romilor s-a rugat de edilii clujeni să-şi revizuiască măsură şi să-i ia pe oamenii ăia dintre gunoaie, să le ofere dreptul la o viaţă decentă. A fost publicat un material de presă în care era intervievat şi Fechete.

„Este foarte greu să găseşti de lucru chiar dacă locuieşti în Cluj, cu atât mai mult aici.. Şi autobuzul...cum altfel aş putea să merg în oraş dacă nu am maşină personală? Întâi trebuie să treci de câini. Sunt trei haite în drum spre staţia de autobuz. Apoi, trebuie să aştepţi, la minus 20 de grade iarna, aproximativ 45 de minute. Ajungi să întârzii constant la muncă...dacă văd că locuieşti la Pata-Rât, nici nu vorbesc cu tine, nu contează cum vorbeşti sau vocabularul pe care îl foloseşti, modul în care te îmbraci...”, spunea el atunci.

La începutul lui 2014, scandalul a ajuns până în Marea Britanie. The Telegraph a filmat cu drona ghetto-ul de la Pata Rât şi a publicat o scrisoare deschisă a 23 de prelaţi britanici, printre care Arhiepiscopul de Wales, Episcopul de Manchester şi Salisbury şi Rabinul din Westminster. I-au scris primarului Emil Boc, la iniţiativa organizaţiei Amnesty International, la începutul lui 2014. „Ca un om credincios ce sunteţi, vă îndemnăm să conştientizaţi lipsa de umanitate a acestor acţiuni şi să faceţi demersuri pentru a reconstrui relaţiile cu comunitatea romă din oraşul dumneavoastră”.

Ţi-ai găsit! Popii ăştia englezi mai sunt şi prost... informaţi. Fostul primar actualmente puşcăriaş, Sorin Apostu, a demolat locuinţele sociale din Coastei ca să dea terenul Arhipiscopiei Clujului pentru Campusul Teologic "Nicolae Ivan", inaugurat în 6 decembrie 2013 de către premierul Victor Ponta. Iar cât priveşte alăturarea dintre Boc şi reconstrucţie, este cel puţin hilară. Ceva de demolat n-aveţi?...

Nediscriminatorie, justiţia este ineficientă şi pentru romi ca şi pentru români

Romii evacuaţi din Coastei tocmai în Pata Rât au intentat acţiune în instanţă contra Primăriei Cluj Napoca. Şi au câştigat, în 2014. Dar nicidecum să fie pusă în aplicare vreo măsură de urgenţă. Mai stau printre gunoaie până se judecă şi recursul...

Chiar şi Fechete a cunoscut eficienţa justiţiei. În martie 2014, justiţia clujeană i-a anulat o cerere de restituire a taxei de poluare, taxă pe care însăşi CEDO a consfinţit-o ca fiind nimic altceva decât un bir nesimţit.

Şi atunci, stau şi vă întreb, voi unde aţi fi vrut să-şi crească odorul omul ăsta? La noi în ţară care nu era şi ţara lui? Care, din ce în ce mai mult, nu mai e şi ţara noastră?

Să nu uităm un lucru esenţial, în documentar se spune foarte clar: doar 2.500 de români primesc ajutor social în UK, ceea ce primesc este mult mai puţin decât plătesc toţi românii, sub formă de taxe, iar per ansamblu imigraţia din Estul Europei înseamnă bani mai mulţi pentru contribuabilul englez. Vedeţi acest raţionament la minutul 32. Pe când românii, în România, i-au trimis pe aceşti oameni direct la groapa de gunoi. Pâi, atunci cine e rasist, cine discriminează, cine trebuie hulit?

Iar pentru acele ziare care astăzi nu mai prididesc să relateze ce măsuri, ce atitudini şi ce luări de poziţii au diverşi români vizavi de modul în care reflectă realitatea realizatorii documentariului, aş avea un sfat: ciocul mic şi pixul plecat! La fel cum le-aţi avut şi în 2010, când s-a-ntâmplat mizeria de la Cluj iar fostul şi actualul primar era aghiotantul Stăpânului Dosarelor la Bucureşti. În afară de Ştiri de Cluj, restul presei, dacă vrea să-şi ridice nasul, s-o ia de la adulmecat miesmele din Pata Rât, din 2010.

Poate că mulţi români stabiliţi de ani buni în UK au memoria mai slabă şi nu mai au nici atâtea informaţii din ţară. Dar să ne fie clar: nu ne-a stricat nimeni imaginea înainte să ne-o facem noi praf. Cel care îşi bate joc de români şi ţigani deopotrivă, cel care îi alungă cu măsurile sale discreţionare nu este statul britanic. Nici măcar vreun politician extremist sau un amărât de canal de televiziune. Ci chiar primitivul stat român.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite