Iaşiul, tumoarea justiţiei române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou scandal de corupţie se adaugă celor care au zguduit justiţia ieşeană în ultimii trei ani. Şase judecătoare vor fi audiate de DNA.

Trafic de influenţă, luare de mită, neglijenţă în serviciu, primire de foloase necuvenite, conflict de interese sau fals în declaraţii sunt doar câteva dintre infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, au fost judecaţi sau condamnaţi magistraţi din Iaşi. Ultimul scandal a izbucnit ieri şi are în prim plan şase judecătoare, printre care se numără şi Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi.

Văleanu, împreună cu Maria Samoil, Mirela Anton, Adriana Carmen Stoienel, Carmen Dascălu, magistraţi în cadrul Tribunalului Iaşi, dar şi Claudia Mocanu din cadrul Judecătoriei Iaşi au fost chemate, săptămâna viitoare, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile. Procurorii DNA cercetează modul în care au fost soluţionate mai multe dosare intentate împotriva Oficiului de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară.

Judecătoarea care a primit mita în flori execută statul din închisoare pentru spor de stres 

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, mai mulţi ieşeni ar fi reuşit să-şi intabuleze terenurile cu ajutorul instanţelor de judecată, deşi nu ar fi avut actele tocmai în regulă. „Nu vă putem confirma aceste informaţii despre acest dosar", a precizat procurorul Luminiţa Merişescu, purtătorul de cuvânt al DNA Iaşi. Alături de cele şase judecătoare au fost chemate la audieri, începând de luni, 17 septembrie, alte 30 de persoane, printre care se numără şi avocata Doina Stupariu şi notarul Iulia Păduraru, dar şi funcţionari de la Cadastru. „Bineînţeles că o să mă prezint la audieri. Nu ştiu încă despre ce este vorba", a declarat Cristina Văleanu, preşedinta Curţii de Apel Iaşi.

Acuzaţii de corupţie şi la Tribunal

Radu Tărniceriu, fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, în prezent judecător militar, şi judecătoarele Manuela Ciopraga şi Monica Oana Lăcustă sunt cercetaţi şi ei într-un dosar al DNA pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, Tărniceriu şi-ar fi rugat colegele să dea o sentinţă favorabilă într-un dosar care avea ca miză un teren de 282 de hectare la Gorban. În schimbul favorului, spun procurorii, primarul din Gorban i-ar fi promis fostului preşedinte al Tribunalului o sumă de bani.

Avocaţii agasaţi de o judecătoare ca să-i împrumute bani (Interceptări) 

Un alt caz notoriu este cel al judecătoarei Camelia Acrâşmăriţei, acuzată de conflict de interese şi fals în declaraţii. Procurorii susţin că magistratul Judecătoriei Iaşi a soluţionat un dosar al omului de afaceri Ioan Zapodeanu, deşi încheiase cu acesta un contract de vânzare-cumpărare. În final, i-a dat o sentinţă favorabilă. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Galaţi, unde a fost strămutat.

Preşedintele Curţii de Apel Iaşi şi alţi cinci judecători, chemaţi la DNA

Angela Ungureanu, un alt magistrat de la Judecătoria Iaşi, a fost condamnată în martie 2012 la un an de închisoare cu suspendare pentru că ar fi împrumutat bani, în intervalul noiembrie 2009 - ianuarie 2011, de la opt avocaţi. Sumele solicitate ar fi fost folosite pentru achitarea unor împrumuturi contractate de magistrat în perioada 2006 - 2010. Magistratul a ajuns la recurs, iar dosarul se judecă la Înalta Curte.

Judecători condamnaţi definitiv

De asemenea, Georgeta Buliga, fosta preşedintă a Curţii de Apel Iaşi, a fost condamnată la patru ani şi şase luni de închisoare pentru că a primit 8.000 de euro mită ca să dea o sentinţă favorabilă într-un dosar. După un an şi şase luni de închisoare, judecătoarea a fost eliberată condiţionat.

Scandal în justiţie. O judecătoare din Iaşi a fost suspendată din funcţie 

Tot DNA i-a acuzat pe procurorul Radu Moisescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, şi pe avocatul Alexandru Bernic că, pe 10 februarie 2010, ar fi primit 1.000 de euro de la un bărbat pe nume Gheorghe Catargiu. Banii ar fi fost daţi în schimbul promisiunii că vor interveni pentru a-i fi ridicată măsura indisponibilizării dispusă de Poliţia de Frontieră asupra unui autoturism BMW 520.

Judecătoare date în judecată şi acuzate că sunt rău-platnice. Vezi ce sume li se impută!

Ieşeanul Ioan Ciofu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că ar fi primit mită  în valoare de 10.000 de euro de la femeia de afaceri vasluiancă Maricica Ioviţă ca să-l înfunde pe „concurentul" Adrian Porumboiu pe piaţa panificaţiei. Ioviţă a fost şi ea condamnată la doi ani de închisoare cu executare. Sentina nu este definitivă. 

„Avocatul hoţilor" a fugit de închisoare

Avocatul ieşean Christy Mîrşanu a fost condamnat definitiv, la trei ani de închisoare. „Avocatul hoţilor", aşa cum este numit Christy Mîrşanu, a fost acuzat că a transferat 11.500 de euro din contul unui traficant de persoane în propriul cont bancar. Într-un alt dosar, Mîrşanu a fost acuzat că ar fi primit 45.000 de lei de la o persoană pentru a interveni la judecători. În iunie, Mîrşanu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru că a cerut 10.000 de euro de la două persoane pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru ca un inculpat arestat să fie pus în libertate. Avocatul ieşean a fost dat în urmărire internaţională la jumătatea lunii martie.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite