Iaşi, oraşul crimelor odioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când spui Iaşi te gândeşti la capitala culturală a Moldovei. Dacă te uiţi însă pe statisticile poliţiei, asociezi oraşul cu o altă noţiune: "crimă". Deşi numărul omorurilor a scăzut

Când spui Iaşi te gândeşti la capitala culturală a Moldovei. Dacă te uiţi însă pe statisticile poliţiei, asociezi oraşul cu o altă noţiune: "crimă".
Deşi numărul omorurilor a scăzut în 2005 la 25 faţă de 37, în 2004, an în care Iaşiul s-a detaşat categoric, ocupând locul 1 în topul naţional al criminalităţii, de numele capitalei culturale a Moldovei se leagă câteva din cele mai înfiorătoare cazuri din ţară. Fratele pofteşte la corpul surioarei şi îi ia viaţa. Cel mai bun prieten îţi înscenează răpirea, cere răscumpărare, iar apoi te ucide. Mânat de porniri animalice, băiatul de 17 ani ucide fetiţa de 9 ani a vecinilor de pe acelaşi palier. Sunt câteva dintre ororile care i-au şocat pe ieşeni, iar lista poate continua. Are ieşeanul în sânge o genă criminală? "Sărac, fără studii, în general dependent de băuturi alcoolice şi membru al unei familii dezorganizate", au schiţat procurorii profilul general al infractorului. Există însă şi cazuri atipice de crimă în care autorul are o situaţie materială sau familială bună, acest gen fiind de altfel şi cel mai mediatizat.
Armele folosite de ucigaşi sunt variate: de la toporul şi furca predominante în mediul rural, în oraş sunt nelipsite cuţitul, laţul şi chiar furculiţa (un student şi-a ucis iubita cu zeci de lovituri de furculiţă). Cei mai mulţi autori de crime au vârste între 20 şi 30 de ani, vârsta "marilor dorinţe", cât şi a marilor frustrări.
Cel mai bătrân criminal are însă 86 de ani. Este vorba de un bătrân din localitatea Podu Iloaiei (judeţul Iaşi) care şi-a omorât soţia. Ucigaşul nu a supravieţuit mult timp soţiei. Câteva luni după faptă a decedat. La polul opus, cei mai tineri criminali sunt doi puştani, unul de 14, iar celălalt de 17 ani. Primul şi-a răpit prietenul pentru a cere familiei acestuia răscumpărare.
Văzând că nu-i iese pasienţa, Constantin Tuluc şi-a ucis amicul, sufocându-l cu o pungă de plastic. În faţa anchetatorilor a spus că s-a inspirat dintr-un film. Celălalt criminal adolescent a reuşit să revolte întreaga ţară prin grozăvia faptei. E Robert Ciobanu, individul care a ucis-o pe Larisa Chelaru, fetiţa de 9 ani a vecinilor de pe acelaşi palier.

Topul ororii

Cu sânge rece
2005. Robert Ciobanu, 17 ani, şochează o ţară întreagă, povestind cu răceală cum a siluit-o şi a ucis-o pe Larisa, fetiţa de nouă ani a vecinilor de palier şi surioara prietenului lui.

Crimă în lumea bună
2004. După 30 de ani de căsnicie, avocata Elena Domnaru e ucisă de soţul ei, Ovidiu. Motivul: gelozia

Comandoul morţii
2004. Elvira Belosinschi (62 de ani) e violată şi omorâtă cu sălbăticie, de un "comando" de puştani, pentru a fi jefuită de o avere inexistentă.

Tragedia greacă de la Catacombe
2004. Ana Maria Ceobanu, eleva de 16 ani, a fost violată şi omorâtă de propriul frate, Ionuţ (22 de ani) în catacombele de la Cub, chiar lângă Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Caz dificil, rezolvat după şapte luni, incestul încheiat tragic provocând oroarea opiniei publice.

Pedofilul ucigaş
2000. Pedofilul Viorel Chirilă îl violează şi apoi îl ucide pe minorul Adrian Cutca (15 ani), pe dealul Căpriţa.

Omorâtă cu furculiţa
1999. În plină criză de gelozie, Ciprian Bujdu, student la Facultatea de Construcţii, îşi omoară cu zeci de lovituri de furculiţă iubita, Dana Spătaru, studentă la Drept.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite