Iacobov, condamnat şi bun de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Iacobov a fost arestat preventiv timp de două luni şi jumătate în anul 2005
Corneliu Iacobov a fost arestat preventiv timp de două luni şi jumătate în anul 2005

Fostul lider PSD de Bacău a fost condamnat ieri la şapte ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste două milioane de euro. Omul de afaceri Corneliu Iacobov, condamnat ieri de Curtea de Apel Bucureşti pentru prejudicierea RAFO Oneşti, poate contesta decizia la instanţa supremă.

Achitat în mai 2008 de către Tribunalul Bucureşti, Corneliu Iacobov a avut mai puţin noroc ieri când magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis recursul procurorilor DIICOT şi au decis că omul de afaceri se face vinovat de prejudicierea Rafo cu peste 24 de milioane de lei.

Citiţi şi:

Iancu s-a luat de Piţurcă, oltenii ripostează: „Să vorbească de RAFO, de Bragadiru, nu de fotbal!"

VIDEO: Stenogramele şpagarilor: „ Pune 20 de euro. 10 nu-i bine?”

În plus, instanţa a dispus ca Iacobov să returneze Rafo - împreună cu fostul director general al rafinăriei Toader Găurean - aproximativ 18 milioane de lei (peste 4 milioane de euro), precum şi 7.000 de lei cheltuieli judiciare. Toader Găurean, achitat şi el în 2008, a fost condamnat ieri la şase ani de închisoare, iar Marin Marin la şapte ani de detenţie. Liliana Luchian a fost achitată, fiindastfel menţinută decizia Tribunalului Bucureşti. 

Achitat de Tribunal

În anul 2005, Corneliu Iacobov, Toader Găurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că, în perioada 2000 - 2003, s-ar fi asociat în vederea prejudicierii Rafo cu aproximativ 240 de miliarde de lei vechi. 

Iacobov a stat după gratii două luni şi jumătate în această cauză, în primăvara anului 2005. „Cătuşele sunt de la Băsescu. Ce a dat, aia va primi!", a strigat Iacobov în momentul reţinerii sale în timp ce ridica ostentativ mâinile încătuşate. 

Fostul lider PSD de Bacău şi presupuşii săi complici sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. După doi ani şi jumătate de dezbateri, în mai 2008, Tribunalul Bucureşti decidea achitarea omului de afaceri şi a presupuşilor săi complici pe motiv că faptele fie nu există, fie nu sunt prevăzute de legile penale. Procurorii au atacat la vremea respectivă decizia cu apel, susţinând că expertiza realizată în dosar, care a dus la achitare, ar fi fost ilegală. 

Acuzaţii

Procurorii susţin că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA - firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti -, Iacobov s-ar fi interesat şi ar fi primit informaţii în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal. 

De asemenea, Corneliu Iacobov ar fi negociat şi ar fi stabilit înstrăinarea, în mod ilegal, a unor active din patrimoniul SC Rafo SA Oneşti, la preţuri mult mai mici decât adevărata lor valoare. 

„E comanda lui Băsescu!"

Răsturnarea de situaţie din dosarul „Rafo" l-a luat prin surprindere pe Corneliu Iacobov. „E o execuţie! O execuţie de la cel care cerea mereu ca eu să fiu arestat de îndată. E la comanda celui care, la ora asta, deţine toată puterea şi e proprietarul României. Are mijloace de şantaj şi intimidare a judecătorilor. E comanda lui Băsescu, firesc!", a declarat pentru „Adevărul", Corneliu Iacobov imediat după ce instanţa a decis condamnarea sa.

A contribuit Olimpia Filip

Reacţie

Corneliu Iacobov a fost arestat preventiv în acest dosar, timp de două luni şi jumătate, în primăvara anului 2005. Omul de afaceri a catalogat arestarea sa ca fiind un ordin de la preşedintele statului, Traian Băsescu, opinie care şi-a menţinut-o şi ieri la aflarea veştii că a fost condamnat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite