HotNews.ro: Un nou candidat pentru şefia Parchetului General - procurorul Horaţiu Radu, demis de Viorica Dăncilă la cererea lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Horaţiu Radu a intrat în cursa pentru şefia Parchetului General, foto Mediafax
Procurorul Horaţiu Radu a intrat în cursa pentru şefia Parchetului General, foto Mediafax

În ultima în care se pot depune candiaturile pentru conducerea parchetelor, procurorul Horaţiu Radu a decis să între în cursa pentru şefia Parchetului General, conform unor surse judiciare citate de HotNews.ro.

În prezent, Horaţiu Radu este adjunct al procurorului general.

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi a fost numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea şi cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Dragnea şi Vâlcov l-au atacat deschis pe fostul agent guvernamental la CJUE, în 2018, pentru că acesta nu le-a dat aviz pentru acte normative care încălcau legislaţia europeană, scrie hotnews.ro.

"Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (...) Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună", spunea Liviu Dragnea, în mai 2018, la România TV.

La câteva zile după această declaraţie, Horaţiu Radu a fost demis din funcţie de Viorica Dăncilă.

Cine a mai intrat în cursă 

Luni, 23 decembrie, este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidaturile pentru a prelua conducerea unuia dintre cele trei mari parchete pentru care ministrul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie: DNA, DIICOT şi Parchetul General. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, luni, că mai mulţi procurori şi-au depus candidaturile pentru şefia DIICOT, DNA şi PG, demnitarul adăugând că e nevoie de procurori şefi care să poată începe o reformă în Ministerul Public.

Fostul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, este unul dintre candidaţi, acesta întrând în cursă atât pentru  un nou mandat în fruntea DIICOT, dar şi pentru postul de Procuror General.

Procurorul Gabriela Scutea este cel de-al doilea candidat care şi-a depus candidatura pentru şefia Parchetului General. Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistraţii vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite