Hotărârea irevocabilă de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, comunicată de ICCJ tuturor părţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu, lăsat cu gura căscată de judecătorii de la Înalta Curte  de Casaţie şi Justiţie
Mircea Diaconu, lăsat cu gura căscată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Hotărârea rămasă irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a constatat faptul că senatorul PNL Mircea Diaconu este incompatibil, a fost comunicată de către ICCJ tuturor părţilor procesuale, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Vicepreşedintele Senatului Laurenţiu Chirvăsuţă a anunţat, luni, că Biroul Permanent a decis amânarea discuţiei privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, la solicitarea liderului de grup al PNL, pentru lămuriri suplimentare din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Chirvăsuţă a precizat că solicitarea de amânare a fost formulată de liderul de grup al PNL, Mario Oprea, fiind invocat faptul că ar fi necesare documente suplimentare din partea Înaltei Curţii.

"S-a amânat în ideea de a mai primi încă o hotărâre definitivă, deci dumnealui mai aşteaptă încă o hotărâre definitivă din partea instanţei (...) Pentru suspendarea dumnealui am luat la cunoştinţă cu data de 16 iunie şi pentru a se vota în plen s-a decis pentru săptămâna viitoare", a explicat Chirvăsuţă, precizând că subiectul va mai fi discutat din nou luni în şedinţa Biroului Permanent.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a constatat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care în 19 iunie 2012, a respins recursul parlamentarului, hotărârea fiind irevocabilă.

Pe de altă parte, în 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa".

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

În cazul lui Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infracţiuni de conflict de interes, comise de actor în calitate de director de teatru pentru a-şi favoriza soţia, Diana Lupescu, actriţă, regizoare şi scenografă la Teatrului "C. I. Nottara" din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite