Horia Georgescu: Unii parlamentari fac legi ca să pună beţe-n roate activităţii ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu este nemulţumit de unii dintre membrii noului Consiliu de Integritate FOTO Marian Iliescu
Horia Georgescu este nemulţumit de unii dintre membrii noului Consiliu de Integritate FOTO Marian Iliescu

Unii parlamentari iniţiază proiecte legislative prin care urmăresc să facă mai dificilă misiunea pe care o au inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Asta potrivit declaraţiilor preşedintelui ANI care a ţinut şi să precizeze că nu are încredere în unii dintre membrii noului Consiliu de Integritate.

„Cu Parlamentul României există o relaţie instituţională care trebuie să funcţioneze. Din păcate sunt foarte mulţi parlamentari care iniţiază proiecte legislative şi urmăresc slăbirea ANI prin aceste intervenţii legislative. Noi suntem consultaţi, ne exprimăm punctul de vedere, l-am făcut şi public, dar niciunul dintre aceste proiecte nu este menit să întărească instituţia noastră şi cred că în Parlament ar trebui să existe mai multă integritate”, a precizat Horia Georgescu, preşedintele ANI, într-un interviu acordat Digi24.

Georgescu a mai precizat că nu are încredere în membrii noului Consiliu Naţional de Integritate (CNI) pe care îi sfătuieşte ca, dacă ştiu că sunt cercetaţi de ANI, „să se retragă”.

„În mass media s-a vehiculat că unii membri propuşi sunt verificaţi de ANI. Cred că este o chestiune de bun simţ, dacă ştiu că sunt verificate de ANI, să se retragă. Noi am trecut prin momente dificile cu primul Consiliu Naţional de Integritate, care avea o abordare politică şi a intervenit direct, prin unii membri, în dosare gestionate de instituţia noastră”, a mai spus Georgescu.

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru în comisia juridica a Camerei Deputaţilor,susţine pe Georgescu, precizând că opoziţia a susţinut atribuţiile pe care ANI le are.

„Noi, ca opoziţie, de fiecare dată am susţinut conservarea atribuţiilor pe care ANI le are. Dacă vă uitaţi în raportul pe justiţie, de fiecare dată ni se reproşează acelaşi lucru, că se încearcă diminuarea atribuţiilor, lucru pe care nu îl dorim şi să sperăm să avem un consens în acest scop”, a declarat Gorghiu.

De asemenea, Bogdan Ciucă, preşedinte al comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a spus că aceste temeri ale ANI a trenui luate în seamă şi analizate, însă un cod al integrităţii ar putea rezolva aceste „probleme”.

„.Temerile trebuie luate în seamă şi analizate, dar eu nu ştiu ce numiri s-au făcut. (...) Fiecare grup politic să-şi asume propunerile pe care le face şi să facă aceste propuneri ţinând cont de toate aspectele, integritate, moralitate. Plenul senatului dă un vot politic, se exprimă mai mult tehnic”, a mai spus Ciucă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Incompatibilitatea aleşilor, amânată pentru a treia oară. Klaus Iohannis ar putea afla pe 16 decembrie dacă scapă de dosarul intentat de ANI

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, marţi, dezbaterile cu privire la articolul de lege în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali. Printre aceştia se numără şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis. Augustin Zegrean a declarat că dacă acest articol este declarat neconstituţional, constatarea ANI se anulează şi aleşii nu-şi mai pierd mandatele.

Senatul a votat 9 noi membri ai Consiliului Naţional de Integritate. Propunerile PDL au fost respinse

Plenul Senatului a votat, luni, o parte din noii membri ai Consiliului Naţional de Integritate (CNI), după audierea acestora în Comisia juridică, fiind vorba de nouă membri titulari ai CNI şi nouă membri supleanţi, urmând ca noua conducere a CNI să aleagă noul preşedinte al acestui for.

Caracatiţa lui Mazăre. ANI cere DNA să-l ancheteze pe edilul Constanţei pentru contracte acordate tovarăşilor de afaceri

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cer Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite