„Homosexualii sunt vrednici să moară!“. Ce măsuri sunt luate în calcul împotriva pildei scandaloase din broşura de religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora de religie a fost contestată FOTO Adevărul
Ora de religie a fost contestată FOTO Adevărul

Scandal de proporţii la Colegiul „Nicolae Titulescu” din Braşov după ce profesorul de Religie le-a distribuit elevilor din clasa a X-a o broşură din 1995 în care se arată că homosexualitatea este o „fărădelege”, o „boală” şi o „ameninţare a civilizaţiei”.

Cei care au sesizat conducerea instituţiei de învăţământ acuzând caracterul homofob şi discriminatoriu al materialului folosit la clasă au fost chiar elevii profesorului Dorel Chiriţă, care predă din 2011 la acest Colegiu. Dascălul a fost audiat luni de comisia de disciplină a unităţii de învăţământ, care a demarat o anchetă în acest caz.

Profesorul de Religie s-a apărat motivând că nu a citit conţinutul broşurii, iar directoarea liceului a declarat, nervoasă, că nu avea habar de existenţa materialului şi că nu şi-a dat vreodată acceptul pentru folosirea unei asemenea broşuri la orele de Religie.

„Nu am fost informaţi înainte de distribuirea broşurii şi am aflat ulterior de la elevi. Nu suntem de acord cu aşa ceva. Vineri am început ancheta internă şi există o comisie de specialitate la nivelul liceului care analizează cazul. A fost prima dată când s-au distribuit broşuri în şcoală şi sperăm să fie şi ultima”, a declarat Săndica Josu, directorul Colegiului „Nicolae Titulescu” din Braşov.

„Broşura nu avea ce căuta la clasă“

Mai exact, din broşură elevii pot „învăţa” că „Homosexualitatea reprezintă un act grav împotriva vieţii însăşi [...] Credem că în suflet trebuie restaurată convingerea sacră că există această ordine divină a firii, fără de care nici nu poţi distinge limitele între normal şi anormal, sănătos şi bolnav, bine şi rău. Ori, cu certitudine, acest act, fie că e săvârşit cu o conştiinţă a erorii sau nu, e nefiresc, dereglează, tulbură ordinea firii”, se arată în broşura editată în 1995 de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR). De asemenea, autorii afirmă în aceeaşi broşură că „Homosexualitatea nu este viaţă, este antiviaţă”.

Dorel Chiriţă, profesorul care a distribuit cartea, spune acum că nu a intenţionat să discrimineze pe cineva prin acţiunile sale. Cazul său a intrat însă şi în atenţia Ministerului Educaţiei, care a primit o sesizare oficială din partea unei organizaţii neguvernamentale. Între timp, ancheta este în plină desfăşurare, fiind coordonată de Inspectoratul Judeţean Braşov. Surse oficiale susţin că broşura nu avea ce căuta la clasă şi că profesorii care folosesc materiale ce nu au avizul Ministerului Educaţiei îşi asumă riscurile şi consecinţele, atunci când se abat de la programa şcolară.

„Vor fi sancţiuni în urma anchetei. Tot ce se face la clasă trebuie să fie în acord cu programa şcolară şi cu prevederile Legii educaţiei, conform cărora nu se folosesc materiale de propagandă în şcoală. Nu este prima oară când se folosesc materiale inadecvate la orele de curs, dar nu avem cum să preîntâmpinăm. Fiecare profesor acţionează în baza codului deontologic şi a programei”, au explicat surse oficiale.

„Homosexualii sunt vrednici de moarte“

Toma Pătraşcu, directorul Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), cel care a sesizat Ministerul Educaţiei, s-a declarat stupefiat de conţinutul broşurii, care mai promovează ideea că „homosexualii sunt vrednici de moarte”.

„Această broşură frizează patologicul; numai o minte bolnavă poate să ia în serios astfel de aberaţii. Biserica şi asociaţiile religioase se opun vehement orelor de educaţie sexuală, dar distribuie copiilor de clasa a X-a cărţulii în care se vorbeşte despre «sexul fecal»”, a declarat Pătraşcu, adăugând că este inacceptabil ca în sistemul de învăţământ să fie tolerate şi încurajate astfel de acţiuni.

Toleranţa este tocmai una dintre valorile ce ar trebui promovate la ora de Religie, este de părere şi deputatul Remus Cernea. Orice abatere şi discriminare promovată în şcoală trebuie dur sancţionată, mai spune parlamentarul.

„Biserica Ortodoxă Română încurajează astfel de excese şi prin faptul că se opune parteneriatului civil. Sunt manuale de Religie cu un conţinut discriminatoriu, iar profesorii de Religie folosesc termeni nepotriviţi când fac referire la minorităţi şi la persoanele cu altă orientare sexuală. E îmbucurător că elevii au fost cei care au atras atenţia, asta înseamnă că sunt toleranţi şi că lucrurile se vor dezgheţa în ţara asta”, a explicat Cernea.

Efectele propagandei asupra tinerilor

Promovarea unor asemenea materiale, în care se spune că „sexul fecal, practicat de 80% din homosexuali [...] este cauza principală a hepatitelor şi infecţiilor parazitice”, poate avea efecte grave asupra tinerilor care fac parte din comunitatea „Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali” ( LGBT), atrage atenţia şi Florin Buhuceanu, directorul Asociaţiei Accept.

„Cum poate acest profesor să spună că nu ştie ce le-a pus în mână elevilor, când titlul este unul clar – Homosexualitatea: propagandă a degenerării umane? Dacă aş fi un june LGBT, probabil că aş avea gânduri de suicid după o astfel de propagandă”, a precizat Buhuceanu, care spune că tinerii LGBT pot suferi grav în urma unei astfel de campanii, dacă sunt prezentaţi de către profesorii lor drept monştri care „vor dispărea“ pe cale naturală.

România, aproape de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex

De altfel, Parlamentul României se află la un pas de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex, după ce marţi, 21 aprilie, Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil acest proiect de lege. Iniţiativa legislativă urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Parteneriatul civil este un contract încheiat în faţa unui notar public între două persoane adulte de sex diferit ori de acelaşi sex, care consimt să convieţuiască„ în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi“. Aici ar interveni marea schimbare: de acelaşi drept ar beneficia şi cuplurile de acelaşi sex.

Biserica Ortodoxă Română a cerut însă Parlamentului să nu pună în pericol ideea de familie, prin accpetarea căsătoriilor gay. „În perspectiva dezbaterilor parlamentare referitoare la proiectul de modificare a Constituţiei României, Sfântul Sinod reiterează poziţia privind definirea în legea fundamentală a familiei întemeiate pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe drepturile şi îndatoririle părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“, s-a decis la prima şedinţă a Sinodului de pe acest an, la 13 februarie 2015.

State în care parteneriatul civil a fost adoptat

Până acum, 19 state membre ale Uniunii Europene au adoptat astfel de legislaţii, inclusiv ţări foste comuniste precum Cehia (în 2006), Slovenia (2006), Ungaria (2009), Croaţia (2014) ori Estonia (începând cu 1 ianuarie 2016). Toate democraţiile occidentale au introdus astfel de legislaţii, cu rare excepţii: Danemarca (1989), Norvegia (1993), Suedia (1995), Islanda (1996), Groenlanda (1996), Olanda (1998), Franţa (1999), Belgia (2000), Germania (2001), Finlanda (2002), Luxemburg (2004), Andorra (2005), Marea Britanie (2005), Elveţia (2007), Austria (2010), Irlanda (2011), Isle of Man (2011), Liechtenstein (2011), Jersey (2012), Gibraltar (2014), Malta (2014).

În Italia mai multe provincii şi oraşe au introdus astfel de legislaţii: Toscana (2004), Umbria (2004), Emilia-Romagna (2004), Campania (2004), Marche (2004), Veneto (2005), Apulia (2005), Lazio (2005), Liguria (2006), Abruzzo (2006), respectiv municipalităţile din Bologna, Padova, Florenţa, Pisa, Bolzano, Palermo, Napoli, Milano, Genova. Guvernul Italiei a anunţat că are în vederea recunoaşterea parteneriatului civil la nivel naţional.

Grecia recunoaşte parteneriatul civil pentru persoanele heterosexuale, dar, în urma unui proces pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va fi nevoită să îşi revizuiască legislaţia pentru a înlătura discriminarea faţă de persoanele LGBT.

Aproape toate Statele Unite ale Americii, Brazilia, Canada, Argentina, Columbia, unele state din Mexic, Australia, Israel, Noua Zeelandă, Africa de Sud, adică aproape toate ţările democratice din lume, au adoptat astfel de legislaţii.

BROŞURA „Homosexualitatea: propagandă a degenerării umane” (Sursă: ASUR)

Pe aceeaşi temă:

Parteneriatul civil indiferent de sex - avizat la Camera Deputaţilor. „Vrem să fim recunoscuţi drept cuplu. Asta nu ar afecta cu nimic drepturile şi viaţa altora“

Remus Cernea va propune legalizarea uniunilor indiferent de sexul partenerilor

Legile lui Cernea, depuse în Parlament până la finele acestei luni. „O să-mi dezvălui şi orientarea sexuală, dacă e cazul“, promite deputatul de Constanţa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite