Holograf şi Sistem dau startul celei de-a doua ediţii Pro Istoria Fest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala

Pro Istoria Fest, festivalul ce îşi propune să pună muzica prezentului în slujba trecutului, continuă şi în 2012 cu promovarea unor noi cetăţi de mare rezonanţă istorică: Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Goleşti, Cetatea Enisala, Sighişoara, Sarmisegetusa.

Lista evenimentelor din acest an este completată cu alte trei cetăţi incluse deja de anul trecut în circuit: Cetatea Râşnov, Cetatea Poenari şi Târgovişte. Ca şi anul trecut, festivalul doreşte să aducă în atenţia publicului obiectivele cultural-istorice şi turistice aflate pe teritoriul României, printr-o serie de evenimente de înaltă ţinută culturală şi artistică.

Primul eveniment din acest an va avea loc în weekend-ul 21-22 iulie, la Cetatea Enisala, din judeţul Tulcea, singura cetate medievală din Dobrogea.

Paradă medievală

Festivalul va debuta sâmbătă, de la ora 9.30, cu o paradă medievală care va pleca din Sarichioi, va continua în Babadag şi va avea ca punct final Cetatea Enisala. Prinţi şi prinţese, dar şi ansambluri locale vor reînvia spiritual genovez al cetăţii de demult apuse. Programul va continua cu diverse ateliere de creaţie pentru copii: spadă şi mişcare scenică, cioplit şi olărit, teatru şi dans, tir şi tras cu arcul, dar şi cu o şcoala de iconografie şi heraldică (pictură pe scut de lemn). Nu vor lipsi nici atelierele pentru adulţi: aruncarea cuţitelor, folosirea spadei şi a sabiei, trântă – luptă românească şi un concurs de tras cu frânghia.

De la ora 15.00, ansambluri trandiţionale specifice zonei, reprezentanţi ai opt minorităţi, vor da startul concertelor la Enisala. Începand cu ora 19.00, vor urca pe scenă trupa de teatru Zurli, Corina, Foişorul de Folk, Anna Lesko şi Holograf.

Foc de artificii, la final

Duminică, de la orele 12.30, publicul este invitat la un spectacol de teatru de papuşi, iar începând cu ora 14.00, atelierele pentru copii şi adulţi vor continua, alături de alte activităţi atractive: face painting, baloane modelate şi animaţie pentru copii. Seria concertelor de duminică va fi deschisă de prestaţii ale artiştilor locali şi va continua cu nume ca Vunk şi Elena Gheorghe. Capul de afiş al festivalului, Sistem, va încheia cele două zile de Pro Istoria Fest, împreună cu un spectaculos foc de artificii.

“Suntem bucuroşi să continuăm şi în 2012 seria evenimentelor ce promovează cetăţile medievale româneşti şi să oferim publicului ocazia de a cunoaşte istoria poporului român, şi, în egală măsură, de a se bucura de valorile prezentului, prin artiştii şi muzicienii consacraţi de pe scena festivalului. Pro Istoria Fest este unul dintre cele mai dragi proiecte ale noastre, datorită acestui obiectiv îndrăzneţ: de a da un nou suflu acestor locuri încărcate de istorie, astfel încât acestea să redevină puncte de atracţie pentru cât mai mulţi din locuitorii României şi nu numai”, a declarat Zoli Toth, membru al trupei Sistem şi organizator al Pro Istoria Fest.

Pro Istoria Fest este organizat de Asociatia Star Education, condusa de Zoli Toth. Festivalul a debutat în septembrie 2011 la Curtea Domnească de la Târgovişte. Au urmat apoi, în octombrie 2011, Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari şi Cetatea Râşnov. Cele trei evenimente au adunat peste 40.000 de spectatori.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite