Hipermarketurile, la concurenţă cu muzeele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

rural preferă să meargă mai degrabă la Metro sau la mall decât să viziteze un muzeu. Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai importante activităţi organizate la căminele culturale din judeţ

rural preferă să meargă mai degrabă la Metro sau la mall decât să viziteze un muzeu. Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai importante activităţi organizate la căminele culturale din judeţ sunt nunţile.
Pentru ieşeni, mai ales cei din mediul rural, asfaltul este mai important ca cititul, iar mallul este mai vizitat decât orice alt muzeu. La aceste lucruri te duci cu gândul atunci când răsfoieşti concluziile studiului realizat de Direcţia pentru Cultură din Iaşi. şefii direcţiei au realizat această cercetare în ideea de a întocmi ulterior o strategie culturală. Rezultatele i-au pus însă pe gânduri pe şefii culturii ieşene. 85% din cei care locuiesc în mediul rural declară că nu au fost în ultimul an la teatru, la muzeu sau la vreo expoziţie. Întrebaţi ce acţiuni importante se desfăşoară la căminul cultural, aproape jumătate au răspuns fără ezitări: "nunţi".
Alte activităţi organizate la căminele culturale au obţinut din partea ieşenilor procente demne de luat în considerare botezurile şi cumetriile. şefii Direcţiei pentru Cultură Iaşi au dorit să afle apoi dacă locuitorii de la sate ştiu măcar ce monumente istorice au în localităţi. 67% din cei intervievaţi au precizat că, în localitatea lor, cel mai important monument este cel "al eroilor". Pe de altă parte, atunci când vin în municipiul Iaşi, cei mai mulţi dintre locuitorii satelor vizitează nu muzeele, ci mallul şi Metro.
Nici în municipiul Iaşi oamenii nu se dau în vânt după mersul la muzeu sau la teatru. În ceea ce priveşte cumpărarea de cărţi, documentul arată că 65% din cei intervievaţi şi-au achiziţionat volumele înainte de Revoluţie.
Îngrijoraţi de rezultatele studiului, şefii culturii şi-au schiţat şi câteva obiective în vederea stabilirii unei strategii culturale. "Se impune o anchetă privind soarta căminelor culturale din judeţ, pentru a vedea ce putem face cu ele. De asemenea, trebuie intensificate activităţile culturale de la sate, pentru că ar exista cerere", a spus Vasile Munteanu, directorul Direcţiei pentru Cultură.
Dar, în timp ce şefii culturii cred că ieşenii vor merge în următorii ani la teatru sau la muzeu ori că vor cumpăra cărţi, rezultatul studiului precizează altceva. Dacă ar avea mai mult timp liber, ieşenii ar prefera să se plimbe sau să doarmă decât să citească.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite