HexiPharma a dispărut, meteahna a rămas: 30 de spitale lucrează cu dezifectanţi care nu au niciun efect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de doi ani de la izbucnirea scandalului Hexi Pharma şi după înăsprirea legislaţiei pentru producătorii şi distribuitorii de biocide, viaţa pacienţilor a fost pusă din nou în pericol. Reprezentanţii pacienţilor spun că firmele care diluează dezinfectanţii ar trebui scoşi din piaţă. „Se joacă cu viaţa noastră”, spun aceştia.

Un nou scandal Hexi Pharma se prefigurează în sistemul de sănătate după ce două firme care furnizează biocide la peste 30 de spitale din ţară au pus în pericol viaţa pacienţilor. Mai exact, analizele de laborator comandate de Ministerul Sănătăţii au arătat că substanţele distribuite de cele două societăţi nu sunt conforme. Ieri, poliţiştii au descins la sediile celor două firme de biocide. Numele uneia dintre acestea, Al Carina, situată în judeţul Prahova, a fost vehiculat şi în timpul scandalului Hexi Pharma, dat fiind faptul că încheiase în 2016 un contrat de 10 milioane de lei cu Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş, devenind astfel principalul jucător, cu o cotă mai mare de piaţă decât avea Hexi Pharma. 

„Anul trecut a fost făcut un control la spitalele din ţară, în care s-a verificat eficacitatea biocidelor şi au fost constatate neconformităţi la 3 din 15 produse. În urma retestării s-au confirmat aspectele sesizate iniţial şi am făcut plângere către firmele care le comercializau. Acei dezinfectanţi nu acţionau corespunzător pentru că nu corespundeau bacteriilor pentru care erau folosiţi”, a explicat, ieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Biocidele nu dezinfectau

Concret, biocidele erau neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide. Cu alte cuvinte, nu erau suficient de eficiente împotriva bacteriilor care ajungeau pe suprafeţele din spital şi pe instrumentarul medical. Totuşi, Pintea a spus că viaţa pacienţilor din cele 30 de spitale unde biocidele erau folosite nu a fost pusă în pericol, câtă vreme protocoalele referitoare la curăţenie şi dezinfecţie erau respectate. 

„Este greu să ne dăm seama cât timp au fost folosite şi nici cât de diluate erau aceste biocide. Fiecare dezinfectant are mai multe proprietăţi, iar cele neconforme nu îndeplineau ce era trecut pe prospect. Au fost aplicate şi amenzi pentru aceste neconformităţi, în valoare de 35.000 de lei”, a completat Sorina Pintea. Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în timpul căruia a izbucnit scandalul Hexi Pharma, susţine însă că folosirea unor biocide care nu sunt conforme pun în pericol siguranţa pacientului. 

„Ideea că un biocid care nu este conform nu afectează siguranţa pacientului este puerilă”, arată Voiculescu. Fostul oficial a modificat legislaţia după scandalul HexiPharma, astfel că producătorii şi distribuitorii de biocide au de respectat reguli stricte pentru a intra şi rămâne pe piaţă. „Legislaţia nu ajută dacă după avizarea iniţială produsul nu e testat cum trebuie sau dacă la avizare producătorul dă un produs bun, apoi produce biocide de o calitate îndoilenică. Astfel de situaţii ar putea fi prevenite prin controale mai dese ale Inspecţiei Sanitare de Stat”, a comentat fostul ministru al Sănătăţii. 

Director Al Carina: „Ministrul Sănătăţii are alte interese”

De cealaltă parte, Ana Cruceanu, reprezentanta companiei Al Carina, una dintre firmele incriminate, spune că autorităţile au alte interese şi că produsele sale sunt testate în laboratoare acreditate în Uniunea Europeană. 

„Atâta timp cât sunt o firmă corectă în judeţul ăsta şi plătesc impozite, iar toate, absolut toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană, nu avem ce să comentăm (…). Probabil că doamna ministru ( ministrul Sănătăţii - n.r.) are alte interese. Cred! (...) Am toate avizele, tot ce trebuie, ceea ce se întâmplă în România este un haos”, a declarat reprezentanta Al Carina. 

Inspecţia Sanitară de Stat, prin intermediul direcţiilor judeţene de sănătate publică, a dat dispoziţii ca produsele neconforme să nu mai fie utilizate. Cu toate acestea, unităţile sanitare care le-au folosit susţin că nu au întâmpinat niciun fel de probleme şi că nu au existat plângeri din partea personalului medical legat de calitatea acestor produse. 

Pacienţii au ajuns să se teamă de spitale

Printre unităţile medicale în care s-au folosit biocide infeciente se numără Spitalul de Urgenţă Ploieşti, Spitalul de Pediatrie Ploieşti, Spitalul Municipal Mediaş sau Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, conform Mediafax. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a recomandat şi cabinetelor medicale private care foloseau aceşti dezinfectanţi să renunţe la ei, dar şi saloanelor de înfrumuseţare care îi utilizau. 

„Din punctul meu de vedere, responsabilitatea aparţine Ministerului Sănătăţii, că nu face controale suficiente. Cine se mai aştepta ca la trei ani de la scandalul Hexi Pharma să ajungem în aceeaşi situaţie? Legislaţie există, dar vedem clar că ea nu este respectată. Oamenii ăştia pun viaţa pacienţilor în pericol cu bună ştiinţă. Cum să spui că neconformităţile nu pun viaţa pacienţilor în pericol? E absurd”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite