Heirupism la permise: coada trece, birocraţia rămâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul cozilor de la permise s-a mai disipat după ce Ministerul de Interne a schimbat programul la ghişee şi a suplimentat numărul lucrătorilor. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că problema nu este nici pe departe rezolvată.

A fost nevoie de un scandal-monstru pentru ca autorităţile să se ocupe de situaţia revoltătoare de la Serviciul permise şi înmatriculări auto, unde sunt cozi uriaşe de luni întregi. Intervenţia ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, care i-a chemat la raport pe prefecţii de Bucureşti şi Ilfov, a avut efectul scontat, iar autorităţile au găsit soluţii pentru „cozile umilinţei“ de la Permise auto: mai mulţi lucrători la ghişeu, program prelungit de la 7.00 la 21.00 şi programări online, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate.

Cei 60 de lucrători din Ministerul de Interne detaşaţi la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) au fost instruiţi în weekend, aşa că ieri-dimineaţă, la sediul din Pipera al Serviciului Permise, erau deschise toate ghişeele.

Cu toate acestea, mulţi bucureşteni neîncrezători au mers acolo cu noaptea în cap. Nu le-a venit să creadă că timpul de aşteptare la ghişeu se redusese considerabil faţă de săptămâna trecută şi totul funcţiona aşa cum a promis ministrul Dragoş Tudorache.

Încântat a fost şi ministrul, care a supravegheat personal modul în care sunt aplicate măsurile. „Voiam să văd însă dacă toate ghişeele sunt deschise şi asta este deja un lucru foarte bun. E important şi că programul va merge până la 21.00  în fiecare zi din săptămână şi vom menţine acest program şi pe termen lung. Mă bucur că nu mai sunt cozi afară, deşi am văzut că au mai venit oameni din timpul nopţii, ceea ce eu speram să nu se mai întâmple. Sper că acum când vor vedea că lucrurile sunt altfel să nu mai simtă nevoia să se trezească de noapte şi să vină la ghişee“, a spus Dragoş Tudorache. Tot pentru eliminarea aglomeraţiei la ghişee, de ieri, şoferii din Bucureşti şi din Ilfov pot face programări online. Tot pe internet sunt disponibile imagini live cu spaţiile publice din sediile serviciilor de permise şi înmatriculări.

Sociolog: Un stat cu reflexe comuniste

În ciuda măsurilor luate de MAI, specialiştii sunt de părere că problemele vor rămâne, pentru că întregul sistem este gândit greşit. 

„Problema este că România a rămas un stat cu reflexe comuniste, în care statul trebuie să controleze orice, inclusiv eliberarea unor documente. Şi paşaportul, şi permisul de conducere sunt drepturi ale noastre, nu ni le dă statul ca premiu pentru stat la cozi. Există sisteme informatice unde sunt toate datele. De ce nu sunt trimise acasă prin poştă aceste documente? De ce trebuie stat la cozi? În alte ţări sunt aplicaţii online pentru eliberarea documentelor, iar actele vin acasă prin poştă. Logica este să dea la cât mai
mulţi. Dacă banca trimite clienţilor cardurile şi prin poştă, nu înţeleg de ce nu se procedează la fel şi în cazul acestor acte. Totul este ca acum 50 de ani“, explică sociologul Alfred Bulai. 

Cum să te programezi online la Serviciul Permise şi Înmatriculări

Bucureştenii şi locuitorii din Ilfov care trebuie să ajungă la Serviciul de Permise şi Înmatriculări se pot programa online, înainte să ajungă la ghişeu, pentru a evita să aştepte ore în şir la coadă. Întreaga procedură, care este foarte simplă, nu durează mai mult de două minute.

Cei din Bucureşti îşi pot face programarea pe site-ul prefecturabucuresti.ro, iar cei din judeţul Ilfov pe site-ul prefecturailfov.ro. Aceştia vor avea ghişee dedicate şi nu vor fi nevoiţi să aştepte la coadă, fiind suficient să ajungă la ora stabilită. P

rogramarea se poate efectua accesând submeniul dedicat acestui serviciu din meniul „Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor“. În acest submeniu puteţi opta pentru „Programări înmatriculare vehicule/transcrieri“ sau „Programări preschimbări permise de conducere“. După ce verificaţi disponibilitatea datei şi orei alese, bifaţi „înregistrare rezervare“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite