Harvard şi Ikea, afaceri cu păduri retrocedate ilegal în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul suedez Ikea a cumpărat anul trecut aproape 33.000 de hectare de teren forestier, printre care şi păduri traficate. FOTO standard.co.uk
Grupul suedez Ikea a cumpărat anul trecut aproape 33.000 de hectare de teren forestier, printre care şi păduri traficate. FOTO standard.co.uk

Una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, cel mai mare producător mondial de mobilă şi crima organizată s-au întâlnit în pădurile din Vrancea. Harvard şi Ikea au cumpărat păduri retrocedate ilegal şi revendicate de statul român. Deşi susţin că au fost cumpărători de bună credinţă, documente obţinute de Rise Project arată că universitatea americană şi compania suedeză ştiau că terenurile achiziţionate sunt în litigii.

Harvard a devenit în ultimii ani cel mai mare proprietar de păduri din România. Anul trecut, una dintre filialele universităţii din Ivy League a vândut aproape 33.000 de hectare către producătorul suedez de mobilă Ikea. Afacerea reprezintă cea mai mare tranzacţie cu păduri din România. Ikea a plătit mai bine de 56 de milioane de euro pentru terenurile forestiere, luând la pachet şi păduri retrocedate ilegal, revendicate acum în instanţă de statul român, arată o investigaţie Rise Project. 

Suprafeţele forestiere cu probleme juridice sunt amplasate în Vrancea, judeţ în care Harvard şi IKEA au cumpărat, pe rând, cele mai multe păduri – peste o treime din întregul portofoliu. Intermediarii locali care au facilitat vânzarea pădurilor către Harvard sunt investigaţi de procurori pentru mai multe infracţiuni: înşelăciune, corupţie, activităţi de criminalitate organizată şi spălare de bani, scriu jurnaliştii Rise Project. 

Circuitul pădurilor traficate, povestea intermediarilor români şi argumentele Ikea pot fi citite în investigaţia integrală, publicată aici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite