Haos la Penitenciare: Deţinuţi eliberaţi mai devreme pe baza erorilor de calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarele riscă mii de procese din partea deţinuţilor din cauza calculării greşite a zilelor considerate executate pentru condiţii improprii. Erorile au fost recunoscute chiar de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Scandalul iscat de punerea în libertate a mii de deţinuţi, în baza recursului compensatoriu, se amplifică. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a recunoscut, într-o circulară internă, că au fost numeroase erori în aplicarea recursului compensatoriu, care au permis punerea în libertate a unor deţinuţi care nu aveau acest drept. Concret, prin adresa internă 56981/07.11.2017, Administraţia Naţională a Penitenciarelor recunoaşte problemele de sistem în calcularea celor 6 zilele considerate a fi efectiv executate pentru fiecare 30 de zile de detenţie improprie, pentru toată perioada 24 iulie 2017 - 18 octombrie 2017.

Mai mult, ANP ar fi dat indicaţii specialiştilor în evidenţa executării pedepselor să ignore adeverinţele referitoare la perioada petrecută de deţinuţi în condiţii improprii în aresturile poliţiei. „Aşa cum am precizat în cadrul videoconferinţei din data de 31.10.2017, sistemul pentenciar se confruntă cu o serie de probleme în calcularea zilelor considerate executate ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare, generate de introducerea unor date în aplicaţia PMSRC, ulterior datei de 18.10.2017, pentru perioade de timp cuprinse în intervalul 24.07.2017-18.10.2017“, se precizează în circulara internă trimisă penitenciarelor din toată ţara.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar fi fost atenţionat privind riscul apariţiei acestor probleme, dar „a ignorat toate solicitările”, spun sindicaliştii ANP.

Calculele s-au făcut cu pixul

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a explicat, pentru „Adevărul“, cum s-a ajuns la această situaţie.

„Scandalul s-a declanşat după ce s-a aflat că trei deţinuţi au fost eliberaţi din greşeală din penitenciar. Atunci a fost dată circulara internă. Se încearcă ascunderea problemelor, iar mesajul a fost că directorii de penitenciare răspund pentru toate erorile. Sunt probleme la sistemul informatic, pentru că nu a fost pregătit cum trebuie, sunt probleme la cartografierea camerelor, care cât spaţiu a avut, sunt probleme cu tranzitul deţinuţilor. Fişele au fost verificate manual şi încă sunt probleme. Oamenii au lucrat manual mai întâi zile şi nopţi. E imposibil să nu ai eroare umană atunci când faci calcule cu pixul. Vorbim de datele a 27.000 de deţinuţi“, a spus Sorin Dumitraşcu.

Sindicatele de la Penitenciare trag un semnal de alarmă şi spun că acesta este doar începutul. Statul riscă mii de acţiuni în judecată din partea deţinuţilor, cărora le-ar fi fost calculate greşit zilele compensatorii pentru condiţiile improprii de detenţie.

„Deja sunt câteva sute de plângeri depuse de deţinuţi, care reclamă calculul eronat al zilelor compensate. În două săptămâni o să discutăm de câteva mii de plângeri. Se intenţionează să se ascundă totul. Noi vrem să se rezolve problema de sistem, să evităm erorile, pentru ca legea să fie aplicată cum trebuie. Vor fi mii de procese din cauza erorilor“, a mai spus liderul de sindicat.

Directorii de penitenciare, între două focuri

La rândul său, sociologul Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH, afirmă că erorile umane erau inevitabile.

„Nu este de mirare că au intervenit erori, având în vedere volumul de muncă şi lipsa unor informaţii necesare pentru a realiza o statistică corectă. Normele ministrului după care se calculează spaţiul necorespunzător au fost publicate cu o zi sau două înainte să se producă eliberările. S-a lucrat de multe ori peste program. Trebuiau calculate situaţii pentru aproximativ 26.000 de persoane într-un timp scurt“, a declarat Nicoleta Andreescu. 

Sociologul arată şi de ce a fost, practic, imposibil ca statisticile să fie calculate corect. „Deţinuţii nu stau în acelaşi loc. Sunt foarte multe transferuri, a trebuit excluse acele intervale în care deţinuţii au fost în tranzit sau în infirmerii. Sunt enorm de multe date variabile. Cu cea mai bună intenţie dacă s-ar fi lucrat este imposibil să fie totul perfect. Este dreptul oricui să se adreseze justiţiei dacă se consideră nedreptăţit. Directorii de penitenciare sunt între două focuri, pentru că nu au existat nişte norme de aplicare foarte clare depă care să se ghideze. Sunt puşi în situaţia de a lua nişte decizii care nu ar trebui să fie în responsabilitatea lor“, a adăugat Nicoleta Andreescu.

Trei „greşeli“

Trei deţinuţi au fost liberaţi din eroare în prima zi de aplicare a Legii recursului compensatoriu Cei trei erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu. Eroarea a plecat de la faptul că deţinuţii nu erau închişi în celule care să îi califice pentru recursul compensatoriu. Doi dintre ei au fost prinşi la scurt timp şi aduşi înapoi în închisoare, al treilea fiind capturat în urmă cu două zile. Poliţiştii au deschis un dosar penal în rem pentru neglijenţă în serviciu. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite