Gyuri Pascu, victimă a neîncrederii în „medicina alopată”. Cum a ajuns actorul în braţele medicinei alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Gyuri Pascu FOTO Mediafax
Ioan Gyuri Pascu FOTO Mediafax

Dezvăluirile potrivit cărora Ioan Gyuri Pascu era adeptul cultului Dang au confirmat opiniile exprimate de specialiştii care au afirmat, încă din 26 septembrie, că la decesul artistului a contribuit şi faptul că acesta evita consultaţiile medicale.

După ce s-a pus la îndoială modul în care artistului Ioan Gyuri Pascu i s-a acordat primul ajutor în noaptea în care a murit, acum, la mai bine de o săptămână de la decesul acestuia, s-a conturat ideea că binecunoscutul cântăreţ nu îşi îngrijea diabetul aşa cum ar fi trebuit, cu toate că suferise şi un atac vascular cerebral în urmă cu şase ani.

Ipoteza aceasta a fost confirmată, pentru „Adevărul”, încă de săptămâna trecută de profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog, potrivit căruia „Ioan Gyuri Pascu era un pacient cu diabet zaharat de tip 2 nu foarte conştiincios”.

Chiar şi fosta soţie a artistului a admis că acestuia îi era teamă de medici şi că nu obişnuia să meargă la controale, aşa cum ar fi fost normal. Însă, miercuri, jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit care ar fi fost motivul pentru care Gyuri Pascu nu punea preţ pe medicaţie şi evita să dea ochii cu medicii: cântăreţul ar fi frecventat un cult ostil medicinei moderne, numit Dang, care are 3 milioane de adepţi în întreaga lume. Concret, adepţii acestui cult, îmbină idei creştine şi budiste şi au convingerea că pot vindeca SIDA, cancerul şi boala Alzheimer. Liderul organizaţiei din România ar fi chiar fosta soţie a actorului, Daniela Marin.

Nu ştiu dacă dorea să fie salvat

De altfel, femeia a încercat să limpezească, printr-o postare pe blogul personal, care au fost circumstanţele celor trei intervenţii ale medicilor de pe Ambulanţă şi SMURD din noaptea fatală, precizând că medicul care i-a pus diagnosticul de atac de panică fostului său soţ şi-a făcut treaba. „Nu ştiu dacă s-ar fi putut salva, nu ştiu dacă îşi dorea să fie salvat”, a scris Daniela Marin, despre care se spune că ar fi lider al grupării Dang (Academia Spirituală) din Bucureşti.

„Pentru unele afecţiuni psihice sau tulburări de comportament tehnicile medicinei alternative ar putea funcţiona. Dar când ai o boală obiectivă, cum e diabetul, cu un tratament bine pus la punct, dovedit că este eficient, e un pericol major să ai o astfel de conduită. Faptul că nu mergea la medic, că poate nu lua tratamentul aşa cum trebuie, a contat în apariţia acelor complicaţii. În medicină, dacă doctorul îţi spune că nu mai ai niciun fel de alternativă, e în regulă să încerci şi altceva, însă doar în aceste situaţii excepţionale, altfel riscul e prea mare şi nu merită”, a explicat profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte.

De ce caută românii răspunsuri în afara medicinei

Medicul a precizat că adepţii acestor culte spirituale, mai ales cele venite din Asia sau Africa, au un stil de viaţă care nu se potriveşte pe structura românilor.

„Bolile se agravează dacă nu se mai ia tratamentul şi dacă nu se merge regulat la medic. La fel şi diabetul, o boală care este nevindecabilă, dar care poate fi ţinută sub control cu tratamentul care există la ora actuală. E regretabil că se ajunge în asemenea situaţii. Cei care ajung să creadă în practicile medicinei alternative o fac din cauza eşecurilor pe care le-a avut medicina alopată”, a precizat diabetologul.

Pe de altă parte, specialistul admite că pacienţii au dreptul să decidă dacă vor sau nu să continue un tratament. De aceeaşi părere este şi psihologul Mihai Copăceanu, potrivit căruia numărul românilor care devin adepţi în diverse culte spirituale e în creştere în ultimii ani.

Despre limitele medicinei alopate

„Fiecare e liber să îşi aleagă tratamentul sau medicul care să îi fie alături. Există şi alte situaţii în care oamenii au nişte nevoi spirituale, fiind convinşi că medicina alopată nu le oferă îndeajuns de multe răspunsuri. Plus că există şi mărturii ale unor persoane care susţin că s-au vindecat cu ajutorul medicinei alternative, chiar dacă ele nu sunt validate ştiinţific. Noi, ca psihologi, nu îi putem condamna, trebuie să le respectăm convingerile chiar dacă sunt nefavorabile pentru ei”, a spus Copăceanu.

Cel mai adesea, persoanele care devin adepte ale unor culte ostile medicinei sunt persoane profund nemulţumite de sistemul de sănătate sau persoane care au trecut printr-un impas legat de o anumită boală. „Oamenii în situaţii de criză caută explicaţii. Unii renunţă, alţii devin adepţi, alţii acceptă şi medicina alopată, cum de exemplu soţia acestuia a chemat ambulanţa atunci când şi-a dat seama că Gyuri Pascu se simte foarte rău”, a completat psihologul.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă medicii au acţionat corect atunci când au ajuns la domiciliul fostei soţii a artistului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite