Guvernul a transformat pensia minimă într-o indemnizaţie socială cu valoare variabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a transformat pensia minimă garantată într-o indemnizaţie socială a cărei valoare este variabilă în funcţie de resurse. Acordarea indemnizaţiei va fi la mâna Guvernului, care va stabili anual valoarea acesteia.

Guvernul Boc a „sacrificat" în tăcere pensia minimă garantată, pe care premierul s-a angajat miercuri să o păstreze la nivelul de 350 de lei. Potrivit proiectului de lege trimis deja Consiliului Economic şi Social (CES), „sintagma  «pensie socială minimă garantată»  se înlocuieşte cu sintagma «indemnizaţie socială pentru pensionari»".

Mai citeşte şi:

Zece deputaţi cheltuie cât pentru 400 de pensionari

Om bogat, om sărac: cea mai mare pensie-26.924 de lei, cea mai mica pensie-233 de lei

EXCLUSIV/ Iată cât de cheltuitori sunt deputaţii gălăţeni!

Aleşii locali sfidează criza: Au aprobat cumpărarea unui autocar de 120.000 de euro

Cuantumul acestei indemnizaţii se stabileşte prin legile bugetare şi poate fi modificat în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare, se mai arată în documentul pe care Guvernul l-a înaintat CES. Andreea Vass, consilier personal al lui Boc, consideră justificată această transformare pe motiv că cei care au primit până acum pensie minimă nu au contribuit la sistemul de pensii.

Miercuri, premierul Emil Boc le-a promis partenerilor de Coaliţie şi a anunţat că nu se va atinge de pensia minimă garantată, însă transformarea acesteia în indemnizaţie lasă posibilitatea Executivului de a umbla la valoare ei în funcţie de resursele financiare.

UDMR: „Poştaşul va aduce tot 350 de lei"

Menţinerea pensiei minime la nivelul de 350 de lei a fost un compromis acceptat de premier în faţa partenerilor Coaliţiei - UDMR şi UNPR. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu a putut să explice ieri cum va fi afectată acestă pensie minimă prin modificările asumate de Executiv.

„Poştaşul va aduce, în cazul celor care primesc pensia minimă, tot 350 de lei. Noi ştim că am convenit ca nivelul să nu se modifice", a declarat el.

Directoarea care a desfiinţat pensia

Potrivit documentului care a ajuns pe masa CES, „articolul 27 din legea bugetului pe anul acesta se abrogă". Acest articol stabileşte chiar valoarea pensiei minime la 350 de lei, transformată în indemnizaţie socială. Proiectul de lege ajuns la CES nu este însă cel corect, modificat de Guvern.

 Contactat de „Adevărul", secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a susţinut că în proiectul ajuns la el nu se regăseşte un astfel de articol. Cea de la care a luat documentul este Adriana Nedu, şef al Direcţiei de Politici Publice din cadrul ministerului.

Tot Nedu a trimis proiectul, însă într-o formă greşită, şi la CES. „În documentul corect nu apare articolul prin care se abrogă valoarea. Este o eroare umană pe care mi-o asum şi vom trimite un alt document la CES", a afirmat Nedu.

Declaraţia acesteia a venit după ora 16.00, oră la care comisiile CES discutaseră deja proiectul de lege în forma greşită. Mai mult, la o oră după ce Nedu a susţinut că va trimite un document corect, CES nu primise nicio erată şi niciun alt proiect de la Ministerul Muncii.

„E clar că este o eroare din partea Guvernului şi nu este prima dată când primim proiecte de legi greşite", spune şi Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical.

Boicotul Sindicatelor

Reprezentanţii Consiliului se vor întâlni astăzi pentru a aviza cele două proiecte  de lege pe care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament. Sunt însă foarte multe şanse ca aceste legi să nu primească un aviz din partea CES din cauză că sindicatele susţin că vor boicota şedinţa.

„Nu vom merge la CES. Să se ducă patronatele şi Guvernul să decidă", a mai spus Costin. Potrivit Regulamentului CES, „dezbaterile se desfăşoară cu minimum 24 de membri, cu condiţia prezenţei a opt persoane de la fiecare partener social", iar deciziile se iau cu votul a trei pătrimi din membrii prezenţi. Plenul CES are 45 de membri, câte 15 de la  Guvern, sindicate şi patronate.

Restrângerea drepturilor

Emil Boc a susţinut miercuri că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare are ca temei articolul 53 din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi pentru apărarea securităţii naţionale. 

Reducerile decise de Guvern

Pensia socială minimă, care este în prezent de 350 de lei, se va numi „indemnizaţie socială pentru pensionari", iar valoarea ei va fi stabilită anual, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.

Veniturile salariale ale angajaţilor Băncii Naţionale a României (BNR), ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) vor fi reduse cu 25%.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se diminuează cu 15%.

Salariile cadrelor didactice, cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea preoţilor, dar şi alocaţiile pentru hrană, echipament şi chirie de care beneficiază angajaţii din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională se micşorează cu 25%.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se diminuează cu 15%.

Indemnizaţia pe care o primesc militarii la pensionare, retragere sau la trecerea în rezervă nu se mai acordă.

Indemnizaţia pentru revoluţionari, precum şi pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei de la Braşov din 1987 se va reduce cu 15%.

La MApN, cinci luni pentru recalculare

Pensiile militare sub 3.ooo de lei ar putea rămîne neatinse în urma recalculării impuse de pachetul de măsuri anticriză pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Astfel, pensiile militare vor fi recalculate în termen de cinci luni de la intrarea în vigoare a actelor normative asumate de Executiv.

Militarii mai au de aşteptat până să afle cât va fi noua pensie

image

Or, în această perioadă ar urma să intre în vigoare şi legea pensiilor, aflată deja în dezbaterea Legislativului şi în care ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a cerut să fie prevăzut că pensiile militare mai mici de 3.000 nu se reduc.

Guvernul pare să fi recurs la această soluţie după ce Oprea a ameninţat cu demisia dacă solicitarea sa de menţinere a cuantumului acestor pensii nu va fi acceptată. Gabriel Oprea este aşteptat, luni, la comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor pentru discuţii pe tema includerii pensiilor militarilor în sistemul unic de pensii.

În aceeaşi categorie cu pensiile militare mai intră pensiile poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din administraţia penitenciarilor. În schimb, judecătorii,procurorii, parlamentarii, diplomaţii şi consulii sunt cei imediat vizaţi de recalculare a pensiilor.

În cazul acestora, legea stabileşte că recalcularea se va face în 30 de zile de la data intrării în vigoare. Actul normativ ar putea fi întârziat dacă moţiunea de cenzură va trece sau dacă Opoziţia va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu pachetul de măsuri anticriză al Guvernului . ;Alina Voaideş

"Am depus toate amendamentele la legea pensiilor astfel încât pensiile militare sub 3.ooo de lei să se păstreze."

Gabriel Oprea
ministrul Apărării


Calendarul asumării răspunderii Guvernului

Data la care Executivul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul cu măsurile de austeritate va fi stabilită în şedinţa de duminică a Guvernului, a precizat, ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

În şedinţa de duminică, Executivul ar putea aproba acest pachet, care va fi trimis Parlamentului. Parlamentarii au termen trei zile pentru a înainta amendamente. Moţiunea de cenzură trebuie depusă în trei zile de la asumare, în caz contrar pachetul de legi de austeritate este considerat adoptat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite