Guvernul va solicita Comisiei de la Veneţia excluderea lui Tudorel Toader. „E un caz fără precedent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader era ministru al Justiţiei în vremea în care Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la DNA
Tudorel Toader era ministru al Justiţiei în vremea în care Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la DNA

Guvernul Orban discută în şedinţa de joi propunerea de a solicita Comisiei de la Veneţia excluderea fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, după ce Laura Codruţa Kovesi a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef la Direcţia Naţională Anticorupţie.

„Domnul Predoiu, aveţi o solicitare. Legat de cineva care ne face de râs în Comisia de la Veneţia”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat că a înaintat Guvernului propunerea de a solicita Comisiei revocarea lui Tudorel Toader. Solicitarea urmează să fie aprobată în şedinţa de Guvern.

„Am înaintat într-adevăr propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare. Există o procedură mai specială. Din nefericire este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului României faţă de independenţa procurorilor”, a spus Predoiu.

Premierul Ludovic Orban a declarat că este „chiar mai grav”, menţionând că iniţiatorul „conflictului juridic de natură constituţională în urma căruia s-a dat o decizie care încalcă convenţia europeană a drepturilor omului” a fost chiar ministrul Justiţiei.

„Aceasta este motivaţia: că iniţiatorul a fost un membru al Guvernului. Acest Guvern nu va atenta în niciun fel la independenţa justiţiei, la independenţa procurorilor şi îşi va urma obiectivele în domeniul justiţiei în acord cu standardele europene. Este un semnal această cerere pe care înţeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneţia de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei”, a răspuns Predoiu.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Totodată, Curtea a stabilit că dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-şef al DNA a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, actual membru al Comisiei de la Veneţia, a întocmit un raport de evaluare a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, raport pe baza căruia i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să o revoce din funcţie pe Kovesi. În urma refuzului preşedintelui, disputa s-a mutat la Curtea Constituţională, care l-a obligat pe şeful statului să semneze decretul de revocare a şefei DNA, la propunerea ministrului Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite