Guvernul îşi asumă răspunderea pe salariile profesorilor şi pe Codul Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis, joi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă, precum şi pentru Codul de Dialog Social.

Cele două proiecte au fost aprobate în şedinţa specială de joi a Guvernului şi urmează să fie transmise rapid Parlamentului.

Premierul Emil Boc a anunţat anterior că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, într-un cuantum şi pe parcursul unui interval care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a afirmat, joi, că majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecătoreşti ar impune concedierea a aproape 100.000 angajaţi din sectorul bugetar, pentru a menţine anvelopa salarială fără a creşte impozitele.

"Astăzi, România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În momentul de faţă, în România, datorită unor practici judiciare neuniforme, există profesori care au majorate salariile cu 50% şi alţi profesori care au salariile nemajorate cu 50%. Ar fi ideal şi de dorit ca România să aibă resurse financiare prin care să poată acoperi creşterile financiare de 50%, aşa cum au fost adoptate în 2008", a declarat Boc joia trecută.

La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însă declarat drept neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite