Guvernul interzice 36 de substanţe şi plante etnobotanice printr-o ordonanţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri interzicerea a 36 de substanţe şi plante, care vor fi asimilate drogurilor.Din momentul intrării în vigoare a legii, vânzarea este interzisă şi se pedepseşte conform legii. Pentru stocurile deţinute la momentul intrării în vigoare a legii, Ministerul Sănătăţii a propus un termen tranzitoriu, astfel încât substanţele să fie distruse conform prevederilor legale.

"Propunem includerea în legea 143/2000, în anexa la substanţe interzise, un număr de 36 de substanţe şi plante - 27 de substanţe şi 9 plante - pentru a fi interzise şi asimilate drogurilor. Comercializarea, vânzarea, deţinerea acestora va fi sancţionată conform prevederilor legale", a detaliat ministrul Sănătaţii, Cseke Attila.

Premierul Emil Boc a amintit că Parlamentul a adoptat, marţi, un act normativ în acest sens şi a precizat că proiectul propus de Ministerul Sănătăţii vine în completarea acestuia şi nu-l exclude.

De asemenea, Guvernul a aprobat modificarea legii 339/2005, pentru a da posibilitatea laboratoarelor poliţiei de a efectua un control al acestor substanţe şi plante şi de a deţine mici cantităţi în ele, astfel încât să poată compara ceea ce controlează cu ceea ce este interzis. Totodată, unele dintre aceste substanţe sunt utilizate în scopuri medicale.

Atât vicepremierul Marko Bela, cât şi ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea au apreciat actul normativ ca fiind necesar, considerând că va determina scăderea cazurilor de mortalitate şi de infracţiune în acest domeniu.

Premierul Emil Boc i-a solicitat vineri, 5 februarie, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă, până la şedinţa de Guvern de miercuri, actul normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, având în vedere consecinţele consumării acestora.

Premierul a spus că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să analizeze foarte serios problema drogurilor, atât a celor clasice, cât şi a noilor plante halucinogene, fiind de părere că drogurile devin în Capitală 'un fenomen care pare să fi scăpat de sub control'.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că un grup de lucru a lucrat pentru finalizarea actului normativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite