Guvernul Dăncilă cochetează cu iobăgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană i-a răspuns miercuri ministrului Eugen Teodorovici care a declarat că permisul de muncă peste hotare ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire, atrăgându-i atenţia că libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană. „Potrivit studiilor este dreptul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor“, atrage atenţia Comisia.

Reamintim că, marţi, într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară. „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa, mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă“, a susţinut Teodorovici.

Iar demnitarul nu este singurul titular de portofoliu ministerial PSD care anunţă un soi de repopulare a ţării din punct de vedere profesional. Tot marţi, la acelaşi eveniment, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a mărturisit că se caută soluţii pentru a-i ţine în ţară pe medicii care termină rezidenţiatul.

„Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil“, a declarat ministrul.

Riscăm cele mai dure sancţiuni venite de la Bruxelles

Avocatul Adrian Cuculis a explicat de ce restricţionarea dreptului românilor de a lucra la într-un alt stat UE este total ilegală. „În primul rând, conform  reglementărilor europene s-ar încălca dreptul la libera circulaţie pe teritoriul Uniunii.  Drept consecinţă, introducerea de către România a unei astfel de reglementări ne-ar aduce sancţiuni foarte grave din partea autorităţilor de la Bruxelles. Se încalcă cele stipulate în Tratatul UE, fiindcă dreptul la libera  circulaţie este unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor UE şi riscă să intrăm cel puţin în procedura de infrigement“,  susţine avocatul. 

Cuculis mai spune că o astfel de lege are şi probleme de aplicare. „O astfel de reglementare ar fi, practic, fără efect juridic. Cum ar putea fi obligată, printr-o lege românească, o companie spaniolă să dea afară un român după ce acesta a muncit cinci ani?“, se întreabă avocatul Adrian Cuculis. 

Neînţelegerea principiilor UE

La rândul lui, profesorul de economie de la ASE Cristian Păun consideră că propunerile miniştrilor demonstrează oarecum o neînţelegere a principiilor europene. „E o prostie incompatibilă cu libera circulaţie a persoanelor în UE, ce demonstrează că aceşti oameni nu înţeleg proiectul european, nu înţeleg beneficiile lui“, spune Cristian Păun.  Expertul nu ştie ce ar putea motiva o astfel de iniţiativă, dar ştie ce efect va avea aceasta. „Nu ştiu cât din această măsură vine din ura faţă de diasporă şi cât dintr-o prostie faţă de proiectul european. Pentru o ţară care urmează să preia Preşedinţia un astfel de mesaj ne împinge şi mai mult în zona marginală a lumii civilizate, zona în care, anumiţi politicieni, din anumite motive, încearcă să ne ţină“ a conchis Cristian Păun. 

Ideea ministrului Teodorovici a fost catalogată drept „antieuropeană“ şi „lipsită de sens“ şi de sindicatele din România. „Trebuie să creăm aici condiţii de muncă şi de trai decente pentru a ţine forţa de muncă acasă“, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“. 

Se consideră stăpâni

Economistul Radu Nechita,  de la Universitatea „Babes Bolyai“ din Cluj, crede că din afirmaţiile ministrului Finanţelor demonstrează şi un anumit şablon de gândire.  Ideea de a-i ajuta pe români prin a-i lega de glie are o istorie proprie. Sunt voievozi care s-au confruntat cu răscoale pentru mai puţin de atât. Atât anunţul ministrului de Finanţe, cât şi dorinţa ministrului Sănătăţii  fac parte din aceeaşi logică comună. Practic, politicienii români se consideră proprietarii cetăţenilor. Vieţile noastre le aparţin lor. Putem spune că România a ajuns o colonie a unui grup de politicieni care apără anumite grupuri de interese (funcţionari publici, pensii speciale)“, e de părere Radu Nechita. 

Vieţile noastre le aparţin lor. Putem spune că România a ajuns o colonie a unui grup de politicieni care apără anumite grupuri de interese. Radu Nechita economist

Expertul mai consideră că cei de la Guvern nu văd adevăratele motive ale acestui exod al forţei de muncă. „Deşi Guvernul anunţă cea mai mare creştere economică din Uniune, vedem că oamenii pleacă în continuare. Ceea ce arată că este uşor «să ai» creştere economică când conducerea Institutului de Statistică este subordonată Guvernului“, a încheiat Radu Nechita. 

Propunerea Sorinei Pintea, între ilegalitate şi moralitate

Şi măsura anunţată de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, care ar revoluţiona traseul de urmat al tinerilor absolvenţi de Medicină, a făcut rumoare în lumea medicală. 

Imagine indisponibilă

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din Romania (FASMR) şi-a exprimat opoziţia faţă de propunerea ministrului Sănătăţii, susţinând că există alte cauze care îi fac pe tinerii medici să nu rămână în ţară. „Chiar şi în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunităţi extrem de limitate de cercetare şi dezvoltare, cât şi gărzi neplătite pentru medicii rezidenţi“, au precizat reprezentanţii FASMR.

Gheorghe Borcean, preşedintele  Colegiului  Medicilor, susţine că o astfel de reglementare ar putea fi acceptabilă din punct de vedere moral, dar ar fi ilegală. „Există o normă europeană care interzice legarea de glie chiar dacă ar fi poate moral ca medicul rezident care-şi face studiile pe cheltuiala statului să răsplătească această investiţie în el. Până la urmă a beneficiat de o pregătire, care pe parcursul a 5 ani înseamnă ceva. Nu ştiu ce altă măsură mai bună ar putea lua autorităţile decât triplarea salariului medicilor rezidenţi. Nu mi se pare rău să iei 5.500 de lei la primul job. Măsurile acestea nu îşi pot vedea efectele în câteva luni. După ce a fost distrus în 30 de ani constant, e nevoie de câţiva ani pentru a vedea efectele. În concluzie, măsura ar fi ilegală, dar moralmente ar părea corectă“, apreciază Gheorghe Borcean, preşedintele  Colegiului  Medicilor. 

Proasta dotare a spitalelor

Bogdan Tănase, preşedintele  Alianţei  Medicilor, susţine că nu banii sunt principala problemă a tinerilor medici. „Vedem cum România produce anual rezidenţi, şi cu toate aceastea avem un deficit de personal. Una dintre cauze o reprezintă spitalele care sunt prost utilate. Tinerii nu se duc acolo din cauza salariilor,  ci pentru că nu le oferă orizonturi de dezvoltare“, a conchis Bogdan Tănase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite