DOCUMENTE Guvernul a revenit şi susţine că, de fapt, a respins proiectul care vrea să pună botniţă jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Executivului au revenit, miercuri noapte, asupra avizului favorabil transmis iniţial vizavi de iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care nu au caracter public dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Aceştia susţin că a fost o „eroare tehnică” şi a fost respins acest proiect.

Avizul a fost formulat în şedinţa de miercuri, printr-un punct de vedere referitor la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, arătau documentele trimise miercuri după-amiază de Executiv.

Ulterior, miercuri noapte, biroul de presă al Executivului a trimis un alt comunicat de presă, în care a explicat că, de fapt, avizul a fost unul negativ. 

„Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţă de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se numera şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României”, se arată în noul document trimis presei.

 Punct de Vedere Al Guvernului

Punct de Vedere Ministerul Justitiei

Anunţul oficial a venit la scurt timp după ce premierul Victor Ponta făcuse declaraţii prin care nu a precizat că ar fi fost respins proiectul, ci a explicat că se referă la „informaţii nepublice”. „Eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni”, a susţinut premierul miercuri seară, la o televiziune.

Ministrul Justiţiei: intenţia e de a preveni scurgerea de informaţii, nu de a pedepsi jurnaliştii

Întrebat pe 2 octombrie ce părere are despre amendamentul propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut: „Cred că intenţia senatorului este o formulă de a preveni scurgerea de informaţii şi nu a pedepsi jurnaliştii.”

„Cred că e nevoie de o dezbatere la Camera Deputaţilor, să vedem în ce măsură e nevoie de modificarea amendamentului sau chiar de resingerea lui. Cu siguranţă dezbaterea ne va face să înţelegem mai bine intenţia domnului senator. Trebuie vedem dacă se ţine cont de ansamblul codului penal. Trebuie să realizăm un echibru între dreptul la informaţie al presei  şi dreptul la imagine al omului”, a mai spus ministrul. 

Senatul a adoptat tacit, pe 30 septembrie, proiectul de lege care modifică Codul Penal ce statuează că orice cetăţean care dezvăluie informaţii nepublice din dosare penale ar putea fi pasibil de închisoare. Noua modificare ar putea afecta inclusiv activitatea jurnaliştilor.

 Propunerea legislativă modifică articolul 277 (alineatul 3) din noul Cod Penal, care face referire la „Compromiterea intereselor justiţiei”. 

Iniţiativa stipulează că divulgarea de informaţii nepublice din dosare penale se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la trei ani. După ce proiectul de lege a fost respins atât de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, cât şi de Comisia juridică, Senatul l-a adoptat tacit, fără să-l dezbată în plen, aşa cum prevăd procedurile parlamentare. 

În ce constă modificarea

Concret, în prezent, alineatul 3 din noul Cod Penal este formulat astfel: „Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. Varianta propusă de senatorul PSD are următoarea formulare: „Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani“. 

În legea în vigoare este specificat clar că subiectul care comite infracţiunea poate fi  martorul, expertul şi interpretul. În noua formulare, nu mai apare nicio specificaţie în acest sens. În general, jurnaliştii sunt cei care dau informaţii din dosare pentru a informa opinia publică cât mai exact cu privire la actele de corupţie.

Nicolae: „Ziaristul nu este afectat

Contactat de „Adevărul“, senatorul Şerban Nicolae a explicat care au fost raţiunile care au stat la baza acestei modificări. „De ce ar trebui incriminaţi numai martorul, expertul sau interpretul?  De ce nu ar trebui incriminaţi grefiera sau 

curierul sau cel care lucrează la multiplicator? Prin această modificare eu cer să fie sancţionat numai cel care dă informaţiile, nu şi cel care le face publice“, susţine Nicolae.

Acesta a mai subliniat că proiectul de lege nu vizează activitatea mass-media. „Ziaristul poate fi la a patra mână, în ceea ce priveşte deţinerea de informaţii. Să fim înţeleşi: ziariştii nu au surse la Parchet. Ei sunt difuzorii celor din Parchet. Cei care dau informaţii din anchetă aleg cine să fie difuzorii lor, aleg ce informaţii să le dea“, a mai spus senatorul PSD. 

Întrebat dacă, în baza acestor modificări, ziaristul riscă să fie anchetat pentru că a divulgat informaţii nepublice dintr-un dosar, Şerban Nicolae a răspuns că propunerea sa nu a vizat acest lucru. „Nu pot garanta că nimeni nu va abuza de lege. Dar, din punctul meu de vedere, ziaristul este la fel de protejat ca şi în prezent“, a conchis senatorul.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a comentat pentru „Adevărul“ modificarea făcută de senatorul PSD. „Modificarea este bine-venită. Prevederea vizează mai ales pe cei care iau la cunoştinţă că urmează să se desfăşoare acte judiciare şi le utilizează cu rea-credinţă“, a declarat judecătorul Danileţ. În prezent, proiectul de lege se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional. ;

Nicolae este avocatul penalului Cătălin Voicu

Şerban Nicolae este avocatul care l-a apărat pe fostul senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie. Şerban Nicolae a intrat în prim-planul politicii în 2001, când a devenit, timp de patru ani, consilierul lui Ion Iliescu. De asemenea, în 2004, pentru scurt timp, iunie-decembrie 2004, Şerban Nicolae a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Tot în 2004, acesta obţine şi primul mandat de senator. Începând cu anul 2010, senatorul PSD şi-a deschis un cabinet individual de avocatură, Şerban Nicolae şi Asociaţii. 

CSM a dat startul în obstrucţionarea presei

Nu este prima dată când autorităţile iau decizii pentru a obstrucţiona activitatea jurnaliştilor. În primăvara acestui an, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat mai multe interdicţii pentru presă, astfel încât jurnaliştii să nu mai ajungă la actele din dosarele grele de corupţie, dar nici la altele. Concret, conform ghidului de relaţie justiţie-presă votat de CSM, jurnaliştii vor putea avea acces doar la extrase din referatele sau rechizitoriile procurorilor. Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi subordonate Parchetului General referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi sau rechizitoriile prin care aceştia erau trimişi în judecată. Astfel, presa a putut să informeze opinia publică referitor la cazurile mari de corupţie, când procurorii solicitau, de pildă, arestarea unui deputat, senator sau ministru.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Justiţiei, despre amendamentul care trimite jurnaliştii la închisoare: „Cred că intenţia e de a preveni scurgerile de informaţii“

Iniţiativă adoptată tacit: Senatul vrea să pună botniţă jurnaliştilor

Un senator PSD vrea să pună botniţă presei. Jurnaliştii care dezvăluie informaţii din dosare penale ar putea face închisoare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite