Guvernul sesisează DNA pentru nereguli privind cardul de sănătate. Lucian Duţă susţine că acuzaţiile sunt nefondate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul anunţă, duminică, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă. Acesta susţine că nu a făcut niciun contract sau vreo plată către Poşta Română şi Imprimeria Naţională.

UPDATE 14.35 Reacţia fostului preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, nu a întârziat să apară. Medicul a precizat că în perioada mandatului său CNAS „nu a făcut niciun contract, nu a făcut nicio plată” cu Poşta Română şi Imprimeria Naţională, el acuzând totodată „blocarea” sistemelor antifraudă proiectate de el în sistemul de sănătate de către premierul Victor Ponta.

Duţă precizează că el nu mai conduce CNAS de un an şi două luni. „De un an şi două luni nu mai conduc CNAS. CNAS a fost condusă de finul lui Victor Ponta, Doru Bădescu, timp de un an şi o lună, şi de protejatul lui Ponta şi Antonescu, Cristian Buşoi, de o lună”, a precizat Duţă.

„Cardul de sănătate, proiectul meu, reprezintă elementul central antifraudă din sistemul de sănătate. Prin aplicarea lui s-ar economisi 400 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi dus direct către pacienţi. Cardul a fost blocat. De cine? De Victor Ponta, prin finul lui, fostul şef al CNAS. Victor Ponta a blocat sistemul antifraudă. Lui Victor Ponta nu-i pasă de pacienţi, îi pasă de clienţii politici”, mai susţine Lucian Duţă.

În opinia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, anunţul Guvernului privind sesizarea DNA în care se face referire la fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă este doar „o ciorbă reîncălzită”.

„De un an şi două luni conducerea CNAS aparţine USL şi dânşii trebuie să răspundă de ce nu avem astăzi (...) cardul individual de sănătate. Acest card va pune în valoare o sumă de circa 400 de milioane de euro, care astăzi se risipeşte”, a arătat Stolojan.

„Duminică este reîncălzită o ciorbă pe care am mai auzit-o despre presupuse prejudicii de pe vremea preşedinţiei CNAS exercitată de Lucian Duţă”, a adăugat Stolojan.

UPDATE 12.45 Ministerul Sănătăţii susţine, în legătură cu neregulile constatate de Corpul de control al primului-ministru privind implementarea cardului naţional de sănătate, că, în cazul în care vor fi dovediţi vinovaţii, aceştia trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

„Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate consideră că introducerea cardului naţional de sănătate este necesară pentru sistemul sanitar românesc. Conform Raportului Corpului de control al primului ministru, din data de 18.06.2013, privind verificarea implementării cardului naţional de sănătate, s-au constatat întârzieri şi nereguli în procedura de introducere a acestuia. În cazul în care vor fi dovediţi vinovaţii, aceştia trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii arată că, împreună cu CNAS, depune toate eforturile pentru implementarea acestui proiect, conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi Imprimeria Naţională privind respectarea cadrului organizatoric şi funcţional pentru introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. În perioada supusă controlului, funcţia de preşedinte CNAS a fost ocupată de Lucian Duţă (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) şi Doru Bădescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

Duţă, acuzat că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu

În document se arată că introducerea cardului a fost aprobată, în şedinţă de guvern la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, iniţiat de ministrul Sănătăţii Attila Cseke, şi şeful CNAS, Lucian Duţă, fiind stabilită producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011 într-un ritm de un milion carduri lunar, astfel încât toţi cei 18,5 milioane de asiguraţi, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiţi în 18-19 luni.

Inspectorii îl acuză însă pe Lucian Duţă că nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile de serviciu, prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea către Poşta Română, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de curierat, fără ca Poşta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii şi a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.

Producerea cardurilor, amânată

Mai precis, Imprimeria a derulat, în numele CNAS, proceduri de achiziţie publică pentru achiziţia materiilor prime (achitând 19,8 milioane lei către furnizorul foliilor de policarbonat şi 12,9 milioane euro către furnizorul cipurilor fără însă ca, în final, să înceapă producerea efectivă a cardurilor din cauza întârzierilor a unor activitţi prevăzute în memorandum, ceea ce a generat cu deficit de numerar la nivelul Imprimeriei şi întârzieri la plăţi), pentru furnizarea soluţiei informatice şi achiziţia serviciilor poştale şi de curierat.

Inspectorii arată că în memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distribuţia cardurilor să fie asigurată de Poşta Română, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat că acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decât cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare, arată inspectorii, preşedintele CNAS şi directorul Imprimeriei nu trebuiau să aprobe documentaţia de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurenţiale pentru poştă şi curierat.

Termenele din memorandum nu au fost respectate

În raport se mai arată că, din cele 15 măsuri prezentate în memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizată integral la termen, ceea ce a generat întârzieri, iar CNAS nu a mai încheiat un contract cu Imprimeria, astfel că procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai început.

În opinia inspectorilor, faptul că fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile a condus la situaţia în care proiectul privind introducerea cardurilor de sănătate nu a mai fost aplicat nici până la sfârşitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natură penală. Lucian Duţă a demisionat din funcţia de preşedinte al CNAS în luna mai a anului 2012.

Polemici legate de distribuţia cardului de sănătate

Încă din momentul în care s-a pus problema ca medicii de familie să fie cei care distribuie cardurile de sănătate, aceşia s-au opus. Mai exact, reprezentanţii cadrelor medicale au declarat în repetate rânduri că distribuirea cardurilor ar reprezenta o nouă chestiune birocratică pe care ar fi nevoiţi să o facă, în detrimentul timpului acordat consultaţiilor.

„Nicăieri în lume cardul de sănătate nu a fost distribuit de medicii de familie. Noi i-am explicat ministrului că nu vrem să ne ocupăm de chestiuni birocratice în timpul alocat pacienţilor noştri, care şi aşa este puţin. Ar fi fost o mare eroare să îl distribuim noi. Nu ştiu cine se va ocupa de distribuţia cardului de sănătate”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Cristian Buşoi, actualul preşedinte al CNAS, susţine că va dezvolta un parteneriat cu medicii de familie în acest sens.

„Legea care a fost modificată spune că aceste carduri de sănătate vor fi distribuite de către casele judeţene sau medicii de familie. Vor fi însă judeţe unde practic va fi imposibil să facem acest lucru doar prin intermediul caselor judeţene de asigurări de sănătate. Suntem în faza în care explorăm diverse modalităţi, nu vom lua o decizie înainte ca medicii de familie să-şi dea acordul formal”, a precizat Buşoi.

Acesta a adăugat că primele 200.000 de carduri vor fi gata până la sfârşitul lunii iulie, urmând ca până la sfârşitul anului 7,5 milioane de carduri de sănătate să fie produse de Imprimeria Naţională.

Cardul de sănătate, un proiect de 20 de milioane de euro

Cardul de sănătate este un instrument prin care cheltuielile din sistemul de sănătate ar fi urmat să fie controlate mai bine. Proiectul CNAS este în valoare de 20 de milioane de euro, iar termenele de apariţie au fost depăşite de mult. Mai exact, data contractată pentru punerea în funcţiune era decembrie 2012, iar pacienţii ar fi trebuit să intre în posesia cardurilor începând cu ianuarie 2013.

Fiecare pacient urmează să primească un astfel de card, pe care este obligat să îl prezinte de fiecare dată când merge la medicul de familie, în policlinică, sau în spital, iar pe el ar urma să fie stocate date cu privire la istoricul bolilor, grupa de sânge, sau dacă vrea sau nu să fie donator.

Sinteza Raportului privind Cardul de Sanatate

Pe aceeaşi temă:

Vasile Astărăstoae despre cardurile de sănătate: „Un card este un instrument periculos pentru societate“

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, consideră că un card „este un instrument periculos pentru societate“ şi că istoricul medical al pacienţilor nu trebuie să apară pe cardurile de sănătate, aceste date fiind confidenţiale şi putând fi utilizate împotriva cetăţenilor.

Cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie

Controversatul card naţional de sănătate nu va fi distribuit de către medicii de familie, după cum a declarat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite