Guvernul aprobă măsurile de relaxare pentru Sărbători. Când intră în vigoare. „Decât să avem reguli dure nerespectate, mai bine puţină relaxare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunţă relaxările de sărbători, pretextul pentru măsurile ce urmează să fie aprobate în Guvern fiind „decât să avem reguli dure, nerespectate, mai bine puţină relaxare”. Măsurile de relaxare vor intra în vigoare chiar de mâine, 9 decembrie.

„S-au luat aceste măsuri de relaxare făcându-se un parteneriat cu populaţia: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a restaurantelor la 50% de la 30% şi renunţarea la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Un alt lucru important, care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat în mod constant în ultimele luni, a fost eliminarea certificatului verde. Cu toate acestea, cel mai important lucru constă în faptul că aceste măsuri de relaxare pot avea consecinţe grave. De aceea trebuie să existe un parteneriat între autorităţi şi cetăţeni pentru ca România să revină într-o stare de normalitate, dar fără să ignorăm pericolele care urmează”, a spus Alexandru Rafila în brefingul de presă de la finalul şedinţei de Guvern.

„Noi ne dorim ca acest trend descendent să continue şi să nu ne întoarcem la un număr mare de cazuri”, a mai adăugat Rafila.

 „Faptul că avem 4 zile - 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie - în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări publice în vectori de propagare a infecţiei. De asta sunt practic posibile organizarea în spaţii deschise, fără niciun fel de probleme, cu o condiţie, participanţii, populaţia şi aici avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră, ajutorul mass-media, să promovăm un comportament responsabil. O să facem o campanie la nivelul Guvernului împreună cu autorităţile locale, dar şi cu diverse instituţii din cadrul Guvernului încât acest comportament preventiv să fie regula”, a declarat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a precizat că autorităţile nu îşi doresc sancţionarea, însă ea va fi făcută dacă regulile de combatere a pandemiei nu sunt respectate. 

„Nu ne dorim sancţionarea, nu sancţionarea este cheia succesului, dar sigur că acolo unde se impun aceste lucruri vor fi puse în aplicare. Important este parteneriatul, încrederea şi comportamentul preventiv. Eu cred că principalii avocaţi, dincolo de cetăţeni bineînţeles, ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici, iar viaţa noastră ca societate, funcţionarea lor ca operatori economici depinde în primul rând de faptul că ei trebuie să asigure respectarea măsurilor la toate tipurile de activităţi pe care le realizează. Aceasta e cheia ieşirii din pandemie, alături de măsurile specifice care sunt legate de vaccinare, de testare. Lucrăm intens la acest lucru, la creşterea capacităţii de testare şi a evaluării şi tratamentului pacienţilor în ambulatoriu”, a mai spus ministrul Sănătăţii. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat marţi că se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, cu unele excepţii, iar accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală. Măsurile propuse trebuie adoptate prin Hotărâre de Guvern şi ar putea suferi modificări.

„Clar că situaţia noastră acum e una mai bună decât acum două-trei săptămâni”, a afirmat Raed Arafat ,marţi seară, la finalul şedinţei CNSU. 

Conform acestuia, se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor nevaccinate în cursul nopţii, creşte intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurate şi activităţi economice care aveau limită de închidere ora 21. Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepţia celor aglomerate, precum staţii de autobuz. În transportul în comun şi spaţii închis masca de protecţie este obligatorie, la fel şi în pieţe, târguri, locuri unde se formează cozi. 

Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală ci şi persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.

La magazinele mici, până la 200 de metri pătraţi suprafaţă, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătraţi de persoană, şi se va permite accesul fără certificat verde. 

Activităţile limitate cu 30% din capacitate - cinematografe, teatre, activităţi sportive - vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.

În noaptea de Crăciun şi de Revelion nu vor fi restricţii referitoare la ora de funcţionare a restaurantelor şi agenţilor economici, dar cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului verde COVID, a precizat Arafat.

În unităţile de cazare vor fi primite şi persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală. 

Modificările sunt propuse a fi adoptate miercuri, prin Hotărâre de Guvern, existând posibilitatea ca acestea să sufere modificări, a precizat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a menţionat că în noaptea de Anul Nou vor fi permise „activităţi specifice", dar organizatorii vor avea obligaţia de a se asigura că se respectă măsurile de sănătate publică. În restaurante, vor avea acces cei cu certificat verde, în limita a jumătate din capacitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite