Liber la interceptările telefonice cu ştirea suspecţilor. Băsescu cere modificarea Codului astăzi. Ponta nu vrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disputele de joi dintre premier, şeful DNA, ministrul Justiţiei şi preşedinte ar putea duce la schimbarea Codului Penal FOTO Adevarul/Mediafax
Disputele de joi dintre premier, şeful DNA, ministrul Justiţiei şi preşedinte ar putea duce la schimbarea Codului Penal FOTO Adevarul/Mediafax

Ministrul Justiţiei urmează să-I trimită astăzi premierului proiectul de act normativ privind unele clarificări referitoare la noul Cod Penal. Aşa a anunţat ieri chiar ministrul Justiţiei după o şedinţă cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţă impusă de disputele dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta pe marginea controversatului articol care ar face inutile interceptările telefonice.

UPDATE Potrivit şefului Poliţiei Capitalei, comisarul şef Mihai Pruteanu, în perspectiva intrării în vigoare a noul Cod penal, la 1 februarie 2014, la nivelul Poliţiei Capitalei au fost înfiinţate structuri noi de supraveghere judiciară.

Comisarul şef Mihai Pruteanu a declarat, la finalul şedinţei de bilanţ pentru anul 2013 a Poliţiei Capitalei, că instituţia pe care o conduce s-a pregătit pentru intrarea în vigoare a noului Cod penal. Astfel, au fost create noi structuri pentru aplicarea prevederilor privind arestul la domiciliu, controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune din noul cod.

„Am derulat module de pregătire cu toţi judiciariştii şi am creat structuri de supraveghere judiaciară. În acest sens, la nivelul secţiilor am creat compartimente, iar la nivel central, la Serviciul de Investigaţii Criminale, am înfiinţat un birou”, a declarat Mihai Pruteanu, potrivit Mediafax.

UPDATE Potrivit decanului Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală ar trebui amânată, întrucât apărătorii sunt marginalizaţi şi nu li se oferă o protecţie reală. „În conjunctura actuală, apreciez că trebuie amânată aplicarea noilor Coduri în materie penală, având în vedere că infrastructura fizică nu permite desfăşurarea activităţii noilor instutuţii apărute în noile dispoziţii - judecătorul de drepturi şi libertăţi, camera preliminară”, a declarat decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, citat de Mediafax.

În opinia acestuia, cheltuielile privind implementarea celor două noi coduri sunt „substanţiale", depăşind 700 de milioane de lei. Mai mult, punctează el, pregătirea profesională a magistraţilor şi a avocaţilor este insuficientă pentru aplicarea corespunzătoare a acestor coduri. „Astfel, se impune, în mod inevitabil, o interpretare corespunzătoare a noilor norme”, subliniază acesta.

UPDATE Guvernul va aproba mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei, a anunţat premierul Ponta, adăugând că este "o prostie" să spui că noul Cod protejează infractorii.

El a precizat totodată că, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament va fi aprobată o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal legată de activitatea mass-media.

"La problema interceptărilor, lucrurile stau în felul următor: mandatele de ascultare pe siguranţă naţională nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există şi s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituţională printr-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte şi nu faţă de persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă (...) Este o interpretare pe care unii specialiţti spun că se pot face în continuare interceptări, alţii spun că nu şi atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred că nu va mai exista nicio diferenţă de interpretare", a spus Ponta.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu îi cere premierului Victor Ponta să opereze, astăzi, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menţionând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanţă de urgenţă a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), doamna Livia-Doina Stanciu, şi de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), doamna Laura-Codruţa Kövesi”, se arată într-un comunicat emis de Preşedinţie.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că nu a primit vineri nicio solicitare din partea preşedintelui Traian Băsescu. "Nu am primit astăzi nicio solicitare de la preşedinte", a spus Ponta.

"Nu avem un capitol referitor la interceptări. Sunt câteva modificări la procedură penală, de natură a nu crea niciun fel de temeri că ar fi blocaje în sistem. (…) Şi în cazul CSM-ului de astăzi au fost foarte multe discuţii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot tranşa dintr-o dată. Cert este că, din punctul nostru de vedere, al celor care au iniţiat codurile, nu sunt lucruri de natură a crea blocaje", a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi.

Acesta a precizat, referitor la problemele pe care le ridică interceptările, ca mijloace de probă în dosarele anchetate de procurori, că textele pot fi interpretate în aşa fel încât acestea să poată fi utilizate.

Cu câteva ore înainte însă preşedintele Traian Băsescu spunea că este nevoie de o Ordonanţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, el adăugând că dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei Ordonanţe care să corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema “corupţiei”. 

Acesta a adăugat că îşi asumă promulgarea Codului, precum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 menţionând însă că asta nu înseamnă că legea nu poate fi corectată.

În replică, Guvernul a prezentat o scrisoare pe care preşedintele Băsescu i-a transmis-o, ieri, premierului Ponta, în care solicită adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi răspunsul în care Ponta aminteşte că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc

Victor Ponta nu se grăbeşte 

„Cei de la CSM au discutat astăzi, au făcut un set de propuneri, domnul Cazanciuc le centralizează şi, după aceea, le discutăm (...) Ordonanţă de urgenţă în cazul modificării Codului penal şi Codului de procedură penală nu a dat nimeni din 2009 încoace şi pentru Codul făcut de Boc şi Predoiu şi promulgat de Băsescu cred că nu trebuiau să aştepte ultima zi ca să spună că nu e bun. Dacă l-au făcut pentru corupţi, trebuie să spună domnul Băsescu. Asta nu-i treabă decât romanească, să constaţi cu o zi înainte după cinci ani că ceva nu e bine”, a declarat joi prim-ministrul. 

Acesta a precizat că va analiza proiectul pe care i-l va trimite ministrul Justiţiei în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare, adică după data de 1 februarie când noile coduri vor fi deja în vigoare. 

Magistraţii îl contrazic însă pe premier.

„Începând cu data de 15 octombrie 2013, în repetate rânduri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Ministerului Justiţiei propuneri pentru modificarea şi completarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, în scopul evitării disfuncţionalităţilor în activitatea instanţelor judecătoreşti la momentul intrării în vigoare a noilor coduri”, a declarat preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu.

Şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se arată îngrijoraţi de intrarea în vigoare, mâine, a prevederilor Noului Cod penal şi ale Noului Cod de procedură penală, arătând că "există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată".

În acest sens, Laura Codruţa Kovesi a susţinut aseară la Digi24 că în felul acesta lupta anticorupţie va avea de suferit. „Nu cred că undeva în Europa i se zice că e urmărit de noi şi că-ţi ascultăm telefonul”, a declarat procurorul-şef al DNA.

Procurorii anticorupţie mai atrag atrag atenţia că, de săptămâna viitoare, cei vinovaţi de abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie vor primi pedepe înjumătăţite faţă de cele scrise în vechiul cod penal. Odată cu pedeapsa, scade şi termenul de prescriere a faptelor, astfel că cei condamnaţi ar putea să scape fără nicio zi de închisoare.

„Dacă o singură zi această lege va fi în vigoare, se aplică legea mai favorabilă, chiar dacă a doua zi va fi modificată”, a mai spus Kovesi.

CE SPUNE CONTROVERSATUL ARTICOL 140

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul Cod de procedură penală, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite