Guvern - Comandament de inundaţii. Dunărea va atinge debitul maxim pe 16 iunie, dar nu va depăşi cota de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a condus comandamentul împotriva inundaţiilor
Premierul Victor Ponta a condus comandamentul împotriva inundaţiilor

Autorităţile vor emite avertizări cod galben de ploi, dintre care una de astăzi de la ora 16.00 până marţi dimineaţa în vestul ţării,  alta de marţi până miercuri dimineaţa pentru ploi la nivel naţional şi a treia de miercuri dimineaţa până joi seara.

Administraţia de Meteorologie va emite, în perioda următoare, avertizări de cod galben de ploi. Prima dintre acestea va începe astăzi la ora 16.00 şi va fi valabilă până marţi dimineaţa în vestul ţării. O a doua avertizare va fi de marţi până miercuri dimineaţa pentru ploi la nivel naţional.

A treia atenţionare va fi emisă de miercuri dimineaţa până joi seara.

Anunţul a fost făcut de şeful Administraţiei de Meteorologie, Ion Sandu, la  comandamentul convocat pentru combaterea efectelor inundaţiilor şi pentru asigurarea măsurilor de prevenţie, având în vedere prognoza privind viitura pe Dunăre din zilele următoare.

„ANM va emite în următoarea oră două atenţionări de cod galben: va începe să plouă în după-amiaza aceasta până mâine dimineaţa, în partea de vest a ţării - la aceasta se referă prima atenţionare. A doua atenţionare este valabilă de mâine dimineaţă până miercuri dimineaţă la ora nouă, deplasat puţin spre centrul ţării, dar plouă peste toată România din cauza instabilităţii, dar noi dăm cod galben pentru zonele unde sunt suprafeţe mai mari cu precipitaţii“, a precizat Ion Sandu.


El a adăugat că pe suprafeţe mari se vor înregistra 20-25 litri/metru pătrat iar izolat 50-60 litru/metru pătrat. De asemenea, marţi în jurul orei 12,00 va fi emisă a treia atenţionare, valabilă de miercuri dimineaţă până joi seară. Cantităţile vor fi şi în acest caz de 20-25 litri/metru pătrat iar izolat 50-60 litru/metru pătrat.


„Sunt cantităţi importante de precipitaţii. Singura veste bună este - dacă putem să o numim bună - că din data de 14, sunt semnale în momentul de faţă, vor fi ploi nesemnificative. Prin urmare, după intrarea viiturii pe Dunăre, să nu se mai cumuleze“, a spus el.

Potrivit datelor prezentate la şedinţa comandamentului de Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor în România, Dunărea va atinge debitul maxim în 16 iunie, dar nu va depăşi cota de inundaţii.

Debitul maxim al Dunării în secţiunea Baziaş va fi atins la 16 iunie, de 10.500 mc/secundă, faţă de 11.900 mc/secundă în urmă cu o lună, când nu au fost înregistrate probleme deosebite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite