Gustări de 100 de lei şi talismane pentru Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu din Iaşi care au dat ieri teza la română au plătit între 10 şi 100 de lei pentru gustările supraveghetorilor. La Bacău, unii liceeni au dat curs superstiţiilor ca să treacă cu bine de prima probă scrisă a examenului.

Tinerii de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi" din Iaşi au scos din buzunare cei mai mulţi bani, între 20 şi 100 de lei fiecare. „Colegii mei de la Grupul Şcolar Agricol au dat câte 20 de lei pentru protocol. La centrul de examinare de la «Brâncuşi» am aflat că unii au plătit câte 50 şi chiar 100 de lei", a declarat George Tanana, candidat.

Citiţi şi: Constanta: A dat bac-ul deși este nevăzătoare de când avea șase luni

Băiatul mai spune că, înainte de proba scrisă, au existat chiar şi câteva discuţii aprinse între cei care au plătit mai mult şi restul colegilor. „După câteva divergenţe, fiecare a rămas cu cât a dat la început", a mai spus tânărul. Pe locul doi în acelaşi top este Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida".

Absolvenţii au plătit fiecare câte 30 sau 35 de lei.  „Am dat câte 35 de lei pentru mâncarea profesorilor. Vreau să scap mai repede de şcoală şi nu mă mai interesează nimic", a spus Florin Munteanu, fost licean la „Leonida". Şi pe absolvenţii Liceului „Mihai Eminescu" i-au costat scump sucul şi prăjiturile pentru membrii comisiei de supraveghere.

„Prietena mea a dat 20 de lei pentru protocol. Aşa i s-a cerut în clasă", a spus Ionuţ, amicul unei candidate. Cei mai avantajaţi au fost absolvenţii de la Grupul Şcolar Nicolina, care au adunat doar câte 10 lei de căciulă.

Cu fusta mamei la examen

Mulţi dintre absolvenţii de clasa a XII-a din Bacău s-au înarmat cu talismane ca să treacă cu bine de prima proba scrisă a examenului de maturitate.

Petale de crin sfinţit, şerveţel care a atins moaştele Sfintei Parascheva, traistă cumpărată din Italia, un pahar cu apă caldă băut pe stomacul sunt doar câteva dintre superstiţiile liceenilor. Cătălina Gavrilă, absolventă a Colegiului „Vasile Alecsandri", este sigură că fusta pe care mama ei a purtat-o acum 25 de ani la Bac este talismanul perfect pentru o notă mare.

„Sunt convinsă că, dacă mama mea a avut noroc și a luat peste 9 la Bacalaureat, șansa asta o voi avea și eu, dacă îi port fusta. Am ținut-o în dulap ani de zile special pentru această zi", explică tânăra.

Roxana Ardeleanu de la Liceul „Grigore Moisil" a ales drept accesoriu norocos o traistă din Italia. „Nu aveam decât puţini bani şi credeam că nu mi-o pot cumpăra. Când am văzut cât e de ieftină, mi-a dat seama că sunt norocoasă. Costa exact câţi bani aveam la mine!", a mărturisit Roxana.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite