Grupul „Corupţia ucide“ anunţă un protest, duminică seară, ca răspuns la reţinerea bărbatului care a proiectat mesajul #REZIST pe Palatul Regal

Grupul „Corupţia ucide“ anunţă un protest, duminică seară, ca răspuns la reţinerea bărbatului care a proiectat mesajul #REZIST pe Palatul Regal

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul „Corupţia ucide“ organizează duminică seară, de la ora 21.30, în Piaţa Revoluţiei din Capitală, un protest intitulat „Duminică proiectăm şi iluminam Muzeul de Artă #rezist“, ca răspuns la reţinerea unui bărbat care a proiectat mesajul #REZIST pe Palatul Regal, vineri seară, în timpul festivalului Spotlight.

„Cristian Mihai Dide, un tânăr din Bucureşti care a participat de-a lungul timpului la mai multe proteste îndreptate împotriva guvernelor PSD-ALDE şi împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost încătuşat, arestat şi dus la secţia de poliţie deoarece a proiectat mesajul #REZIST pe Muzeul de Artă şi pe Monumentul Revoluţiei din centrul Bucureştiului în timpul festivalului luminii «Spotlight», organizat de Primăria Capitalei.
 
Drept răspuns, duminică, ora 21:30, ne strângem în faţa Muzeului de Arta, unde proiectăm mesaje. Vino cu un laser verde, roşu, sau cu o lanternă. #lumineazăoraşul. Dacă nu ai laser, vino oricum, proiectăm lumina cu led-urile telefoanelor. Este important să fim sute de persoane care participă şi luminăm clăadirea“, scrie pe pagina evenimentului organizat de grupul „Corupţia ucide“.
 
Organizatorii protestului acuză autorităţile de cenzură. „Întrebarea principală aici este: cum este posibil ca cineva să trimită poliţişti, cu atâta îndârjire, ca să legitimeze şi să amendeze un cetăţean care participa la un eveniment al Primăriei, un festival al luminii - cu lumină! (chiar şi sub o formă de guerrillă). Din ce motiv, altul decât pentru a cenzura mesajul?“.
 
Pe pagina de Facebook a evenimentului sunt date şi informaţii despre cum se va protesta: „Dacă ai laser verde, poţi să faci, mişcand din mâini, una dintre cele 6 litere ale cuvântului REZIST. 6 lasere verzi ne permit să proiectăm cuvântul pe clădire. Sau să roteşti în cerc laserul verde, ca să faci un 0, care arată realizările noului guvern, precum şi realizările/nivelul de transparenţă a primarului Gabriela Firea“.
 
În timpul festivalului de lumini Spotlight de pe Calea Victoriei din Bucureşti, pe peretele Muzeului de Artă (Palatul Regal) a fost proiectat cu lasere mesajul #Rezist, sloganul protestelor anticorupţie şi anti-guvernare din ultimul an. Bărbatul reţinut este Cristian Mihai Dide, un activist civic implicat în multe din protestele desfăşurate în Piaţa Victoriei în 2017 şi început de 2018.
 
Pe Facebook au apărut înregistrări video cu momentul în care într-un bloc din zona Sălii Palatului un bărbat a fost reţinut de poliţişti pentru că ar fi proiectat acest mesaj.
 
Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, "în seara de 13 aprilie, in jurul orei 22.00, prin sistem 112 a fost sesizat faptul că pe clădirea Muzeului de Artă sunt proiectate imagini".
"La faţa locului s-a deplasat un echipaj de ordine şi siguranţă publică al Secţiei 3 Poliţie, care pe terasa de la etajul 8 al unei clădiri din proximitatea muzeului, a depistat un barbat care realiza proiecţia. Întrucât acesta a refuzat să se legitimeze şi a avut un limbaj injurios, a fost imobilizat şi condus la secţia de poliţie, unde, după identificare, a fost sancţionat contravenţional", a precizat Sarca.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: