Grup naval NATO, „apărat” în Marea Neagră de avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
f-16

Trei aeronave de luptă F-16 ale Forţelor Aeriene Române, două aparate franceze Rafale de la bordul unui portavion, aflat în Marea Mediterana, şi două avioane ale aviaţiei spaniole, alături de grupul naval NATO de luptă contra minelor (SNMCMG2), au participat la un exerciţiu aeronaval care s-a desfăşurat miercuri în apele Mării Negre. În paralel, aliaţii au organizat un exerciţiu asemănător şi în Marea Baltică.

„Regiunile Mării Baltice şi Mării Negre sunt de o importanţă strategică pentru Alianţă”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, „Exerciţiile de acest gen demonstrează că ne îndeplinim misiunea noastră principală: să descurajăm agresiunea, să prevenim conflictele şi să păstrăm pacea”, a precizat ea.

Scenariul fictiv al exerciţiului din Marea Neagră a fost apărarea împotriva unor atacuri simulate asupra grupului naval NATO.

Astfel, navele din grupul (SNMCMG2), printre care şi dragorul maritim Locotenent Lupu Dinescu, sprijinite în aer de trei avioane F-16 ale aviaţiei române, au trebuit să facă faţă atacurilor simulate executate de avioanele spaniole şi franceze, inclusiv cu rachete antinavă, arată umbrela-strategica.ro. La manevre au mai luat parte şi o aeronavă NATO de control şi avertizare timpurie (AWACS) de tip Boeing E-3A Sentry, dar şi un aparat de realimentare în zbor KC-767 al Forţelor Aeriene Italiene.

Comandamentului Aerian Aliat a precizat că Forţelor Aeriene Spaniole au participat la exerciţiu cu două aeronave Eurofighter din cadrul detaşamentului dislocat în România, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru misiuni de poliţie aeriană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite