Grijă la poliţele RCA electronice. Poliţia le poate cere pe suport de hârtie, în original

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Poliţele RCA emise electronic ar putea să fie insuficiente în cazul unui control al poliţiei. Unii şoferi se plâng că au fost la un pas de a primi amendă după ce au arătat poliţa de pe telefon. Potrivit unui comunicat al Poliţiei, şoferii sunt obligaţi să deţină poliţa RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise şi electronic. Atunci când închei online o poliţă RCA, contractul va ajunge atât pe e-mail cât şi în format fizic prin curier, în variantă printată, ştampila şi semnătura fiind imprimate, nu în formă olograf.

Cu toate astea, Hotnews.ro prezintă cazul unui şofer care a fost la un pas de a primi amendă după ce a prezentat în faţa poliţiştilor poliţa de pe telefon, cu semnătură electronică.

Potrivit unui răspuns din partea Poliţiei, şoferii sunt obligaţi să deţină poliţa RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

Răspunsul poliţiei:

Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

În conformitate cu prevederile art. 3 din actul normativ mai sus menţionat, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18”.

Asigurarea pentru cazurile de răspundere civilă se face prin contractul RCA, conform art. 2 pct. 13 din legea mai sus invocată, care reglementează contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin poliţa de asigurare RCA, ca fiind documentul ce atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Cu toate că încheierea contractului între asigurat şi un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliţă RCA, care aşa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Art. 147 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, prevede obligaţia conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.

În contextul celor mai sus menţionate, din coroborarea normelor legale invocate, se stabileşte obligativitatea deţinerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, în circulaţia pe drumurile publice din România.

În ceea ce priveşte sancţiunea contravenţională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: ...18. 

nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”.

În aceeaşi modalitate se face dovada şi în cazul contravenţiei prevăzute de art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, care stipulează că încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită poliţistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligaţia încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei poliţe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilităţii acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.

În ceea ce priveşte poliţele RCA încheiate prin mijloace electronice şi care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem menţiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat şi a poliţei în cauză, precum şi prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, prin prezentarea unei poliţe RCA care întruneşte condiţiile de valabilitate în urma efectuării verificărilor mai sus menţionate, din perspectiva controlului efectuat în trafic, conducătorul de autovehicul face dovada îndeplinirii obligaţiei de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă.", a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar-şef în Poliţia Română. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite