Grevă în sistemul bugetar pe 30 aprilie. Întreaga activitate a primăriilor va fi blocată. Sindicat: „Nu vom elibera acte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 30 aprilie angajaţii din sistemul de administraţie nu vor lucra FOTO Adevărul
Pe 30 aprilie angajaţii din sistemul de administraţie nu vor lucra FOTO Adevărul

Angajaţii din sistemul bugetar vor intra în grevă pe 30 aprilie, a anunţat marţi Confederaţia „Cartel Alfa”. Mai exact, angajaţii din administraţia publică nu vor elibera niciun act în ziua protestului.

„Practic, pe 30 aprilie, va fi grevă începând de la 08.30, însă angajaţii vor fi la birou. În cazuri excepţionale, îi vor ajuta pe oamenii care au nevoie. Vorbim strict de angajaţi din sectorul administrativ, cum sunt primăriile. Colegii noştri solicită acordarea unor drepturi prin aplicarea Legii Salarizării Unitare. Sunt angajaţi care au rămas cu salariile foarte jos, la 1.000 de lei şi care nu au primit tichete de masă. Nu ai cum să te descurci cu 1.000 de lei pe lună”, a explicat, pentru adevarul.ro, Liviu Apostoiu, vicepreşedintele Cartel Alfa.

Profesorii şi medicii nu intră în grevă

Apostoiu susţine că la grevă nu vor participa medicii sau cadrele didactice. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a declanşat conflictul de muncă încă de la începutul anului, a explicat Apostoiu. Indiferenţa autorităţilor faţă de solicitările sindicaliştilor a rezultat în demararea acţiunilor de protest.

„De la momentul în care a fost declanşat conflictul de muncă au avut loc două întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României pe marginea problemelor angajaţilor din primării şi consilii judeţene, însă la niciuna dintre acestea nu a fost luate în discuţie solicitarile FNSA. Dimpotrivă s-a încercat, de către dl. Liviu Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog social, inducerea ideii că acest conflict nu este organizat în condiţiile legii”, a explicat şi Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA.

Sindicaliştii au decis şi că pe 27.05.2015 va avea loc un miting în Bucureşti, la care vor lua parte minim 3.000 de persoane. În acelaşi timp, se strâng semnături pentru organizarea grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în octombrie 2015, subliniază Şchiop.

Revendicările sindicaliştilor

Revendicările FNSA privesc reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică începând cu anul 2015 şi majorarea salariilor pentru angajaţii din administraţie, tot începând cu acest an, în proporţie de 10 %.

Tot joi, aproximativ 600 de funcţionari publici vor participa, între orele 10.00 şi 12.00, la un miting în faţa Primăriei Capitalei.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt aşteptaţi să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică în luna octombrie.

FNSA este o federaţie reprezentativă la nivel naţional având circa 40.000 de membri din primării, consilii judeţe şi instituţii subordonate acestora la nivel naţional.

Pe aceeaşi temă:

Angajaţii din administraţia publică au pichetat Ministerul Muncii. Aceştia sunt nemulţumiţi de salarii

Nemulţumiţi de salarii, peste 100 de sindicalişti din administraţia publică au pichetat Ministerul Muncii. Aceştia avertizează că dacă nu vor fi luate măsuri de la 1 iulie, 60% dintre angajaţi vor avea salariul minim pe economie.

Sindicaliştii din Sănătate au discutat cu reprezentanţii Guvernului despre majorarea salariilor

Sindicaliştii de la SANITAS s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii Guvernului, pentru a discuta despre problemele din Sănătate. Majorarea salariilor, modificarea contractului colectiv de muncă şi acordarea sporurilor au fost doar câteva dintre chestiunile abordate în cadrul discuţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite