
Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost în grevă de avertisment, luni dimineaţă, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că ministrul Sănătăţii „nu a jucat corect“ şi le-a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă.
UPDATE Greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în şedinţa de Guvern vor fi acceptate, a anunţat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, după negocierile de la Ministerul Sănătăţii.
„Vă rog s-o luaţi doar ca o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv şi Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, dacă vor fi menţinute garanţiile ferme pe care ni le-a dat ministrul Sănătăţii", a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, la finalul discuţiilor de la Ministerul Sănătăţii.
Marius Sepi a precizat că miercuri, la ora 11.00, va fi o întâlnire cu membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, la 12.30 va fi şedinţa de Guvern, în care ministrul Eugen Nicolăescu ar urma să prezinte solicitările, iar la 16.00 va fi o nouă întâlnire, în care se va lua o decizie privind o eventuală suspendare a grevei generale.
„Suntem mulţumiţi de faptul că au început discuţiile pe contractul colectiv pe sector, s-au făcut şi paşi importanţi. De asemenea, ministrul a spus că va susţine revendicările şi că avem garanţia fermă că le va prezenta în Guvern, dar sigur că, în cazul în care vom fi nemulţumiţi, putem găsi alte forme de protest“, a mai spus Sepi.
La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat: "vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coaliţia (Profesioniştior din Sănătate - n.r.) şi a doua, după-amiază, cu Sanitas. Am convenit la întâlnirea de astăzi că vom merge în Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi în sistemul sanitar".
UPDATE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele.
„Nu înţeleg de ce fac grevă acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25% şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat", a spus ministrul Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.
UPDATE Angajaţii din sistemul sanitar maramureşean au demarat astăzi, alături de colegii lor din întreaga ţară, o grevă de avertisment. Între orele 8 şi 10, aceştia au cerut „demnitate pentru sănătate“, demiterea ministrului sănătăţii, condiţii mai bune de muncă, salarii mai mari, dar şi un minim de 6% din PIB.
UPDATE Cadrele medicale din Timişoara au început greva, luni dimineaţă, la ora 8.00, când au şi blocat uşile de intrare în Spitalul Judeţean, cel mai mare spital din Timiş, pacienţii fiind ţinuţi la poartă pe toată durata grevei de două ore.
Aproximativ 150 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, membre ale sindicatului Sanitas, au fost, astăzi, în grevă de avertisment timp de două ore. Acestora li s-au adăugat şi o parte din medici care au vrut să arate că sunt solidari cu ai lor colegi.
UPDATE Personalul medical al Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea şi-a întrupt activitatea la ora 08.00. În prezent, membrii Sindicatului Sanitas sunt în holul unităţii spitaliceşti.
Dacă în ţară, membrii Federaţiei Sanitas au intrat în grevă de avertisment luni, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin activitatea se desfăşoară normal.
Medicii şi asistenţii din Bistriţa au refuzat să facă grevă, deşi liderul de sindicat anunţa în urmă cu câteva zile că personalul medical va participa la grevă.

Coadă la internări la Spitalul Floreasca FOTO Andrada Floria
"Avem foarte multe activităţi, nu ne putem plânge, avem programe cu studenţii, internări de urgenţă şi operaţii. Singurele temporizate, adică reprogramate, sunt internările pentru suferinţele cronice. Acestea se internează fie după ora 10.00, când se încheie greva, fie au fost reprogramate din timp", a precizat profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie II, citat de Mediafax.

Grevă de avertisment până la ora 10.00
110.000 de cadre medicale membre ale Federaţiei Sanitas au declarat grevă de avertisment luni, pentru două ore, astfel că intervenţiile chirurgicale sau alte servicii medicale programate în intervalul 8.00-10.00 sunt amânate cu două ore sau pentru zilele următoare. Concret, pe durata grevei au fost asigurate o treime din serviciile medicale în toate spitalele, iar în majoritatea unităţilor sanitare din ţară se asigură doar urgenţele.
În cursul zilei de sâmbătă, membrii Sanitas s-au mobilizat şi au mers în fiecare unitate sanitară unde au lipit afişe, şi au instalat bannere prin care anunţau greva şi revendicările cadrelor medicale: creşterea veniturilor, un nou statut pentru spitale, deblocarea posturilor. „Nu periclităm viaţa pacienţilor. Dar dacă vine cineva că-i trebuie imediat un bilet de trimitere va trebui să vină după ce se termină greva, după ora 10.00. De altfel, avem semnale bune de la pacienţi, pentru că şi ei reclamă, pe bună dreptate că sunt probleme, că trebuie să aducă mâncare de-acasă, că trebuie să aducă reşou iarna că-i frig“, a anunţat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: