UPDATE Greva din Sănătate ar putea fi suspendată dacă miercuri vor fi acceptate revendicările medicilor în şedinţa de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au protestat cu o coroană mortuară pentru „Groparul Nicolăescu“ FOTO Andrada Floria
Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au protestat cu o coroană mortuară pentru „Groparul Nicolăescu“ FOTO Andrada Floria

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost în grevă de avertisment, luni dimineaţă, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că ministrul Sănătăţii „nu a jucat corect“ şi le-a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă.

UPDATE Greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în şedinţa de Guvern vor fi acceptate, a anunţat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, după negocierile de la Ministerul Sănătăţii.

„Vă rog s-o luaţi doar ca o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv şi Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, dacă vor fi menţinute garanţiile ferme pe care ni le-a dat ministrul Sănătăţii", a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, la finalul discuţiilor de la Ministerul Sănătăţii. 

Marius Sepi a precizat că miercuri, la ora 11.00, va fi o întâlnire cu membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, la 12.30 va fi şedinţa de Guvern, în care ministrul Eugen Nicolăescu ar urma să prezinte solicitările, iar la 16.00 va fi o nouă întâlnire, în care se va lua o decizie privind o eventuală suspendare a grevei generale.

„Suntem mulţumiţi de faptul că au început discuţiile pe contractul colectiv pe sector, s-au făcut şi paşi importanţi. De asemenea, ministrul a spus că va susţine revendicările şi că avem garanţia fermă că le va prezenta în Guvern, dar sigur că, în cazul în care vom fi nemulţumiţi, putem găsi alte forme de protest“, a mai spus Sepi.

Creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătăţii.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat: "vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coaliţia (Profesioniştior din Sănătate - n.r.) şi a doua, după-amiază, cu Sanitas. Am convenit la întâlnirea de astăzi că vom merge în Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi în sistemul sanitar".

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele.

„Nu înţeleg de ce fac grevă acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25% şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat", a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

UPDATE Angajaţii din sistemul sanitar maramureşean au demarat astăzi, alături de colegii lor din întreaga ţară, o grevă de avertisment. Între orele 8 şi 10, aceştia au cerut „demnitate pentru sănătate“, demiterea ministrului sănătăţii, condiţii mai bune de muncă, salarii mai mari, dar şi un minim de 6% din PIB.

UPDATE Cadrele medicale din Timişoara au început greva, luni dimineaţă, la ora 8.00, când au şi blocat uşile de intrare în Spitalul Judeţean, cel mai mare spital din Timiş, pacienţii fiind ţinuţi la poartă pe toată durata grevei de două ore.

Aproximativ 150 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, membre ale sindicatului Sanitas, au fost, astăzi, în grevă de avertisment timp de două ore. Acestora li s-au adăugat şi o parte din medici care au vrut să arate că sunt solidari cu ai lor colegi.

UPDATE Personalul medical al Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea şi-a întrupt activitatea la ora 08.00. În prezent, membrii Sindicatului Sanitas sunt în holul unităţii spitaliceşti.

Dacă în ţară, membrii Federaţiei Sanitas au intrat în grevă de avertisment luni, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin activitatea se desfăşoară normal.

Medicii şi asistenţii din Bistriţa au refuzat să facă grevă, deşi liderul de sindicat anunţa în urmă cu câteva zile că personalul medical va participa la grevă.

"Din păcate, ministrul Sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari", a spus liderul Federaţiei Sanitas.

Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.

Spitalul de Urgenţă Floresca din Capitală a asigurat toate urgenţele medicale, în schimb a temporizat internările programate, astfel că la ghişeul de internări s-au format cozi până după ora 10.00.

coada internari floreasca greva avertisment

Coadă la internări la Spitalul Floreasca FOTO Andrada Floria

"Avem foarte multe activităţi, nu ne putem plânge, avem programe cu studenţii, internări de urgenţă şi operaţii. Singurele temporizate, adică reprogramate, sunt internările pentru suferinţele cronice. Acestea se internează fie după ora 10.00, când se încheie greva, fie au fost reprogramate din timp", a precizat profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie II, citat de Mediafax.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", profesor dr. Adrian Streinu-Cercel, a spus că a cerut încă de vineri o listă nominală a angajaţilor care participă luni la greva de avertisment, aceasta pentru a şti cu cine lucrează luni, pentru că şi în această unitate sunt foarte multe cazuri de urgenţă care vin din toată ţara.

"Am cerut o situaţie nominală, cum era şi firesc, a persoanelor care lucrează luni, pentru a şti cu cine putem asigura asistenţa medicală de urgenţă pe parcursul celor două ore", a declarat pentru Mediafax Adrian Streinu-Cercel.

La Fundeni, medicii susţin greva, dar primează pacientul

Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, a spus că încă de vineri angajaţii au anunţat-o că vor susţine greva de avertisment, că sunt aliaţi la proteste, dar au promis că nu vor afecta actul medical.

„Institutul Clinic Fundeni este o unitate sanitară specială. Majoritatea tratamentelor nu pot fi întrerupte şi amânate nici măcar o oră. De aceea, angajaţii mi-au spus încă de vineri că vor fi în grevă, dar că nu vor afecta activitatea medicală, va prima starea pacientului. Nu poţi să sari nicio etapă de tratament, pentru că poţi compromite tot ce-ai făcut până atunci“, a precizat pentru „Adevărul“ managerul unităţii sanitare.

Carmen Orban a adăugat că, de exemplu, în tratamentul leucemiei nu se poate face nicio pauză, de aceea personalul este lângă bolnavi. De altfel, Institutul Clinic Fundeni se confruntă şi cu o carenţă serioasă de personal, având cele mai mici cheltuieli cu personalul din toată ţara, spune dr. Carmen Orban.

Două sindicate la Universitar

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au participat la grevă atât sindicaliştii Sanitas, cât şi cei ai Sindicatului Medicilor „Dr. Cantacuzino“. Ei au protestat paşnic, în afara spitalului.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, câteva zeci de protestatari s-au adunat în faţa unităţii sanitare FOTO Adevărul

greva universitar

Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, a spus că, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, lipsa solicitării scrise a angajatorilor pentru muncă suplimentară este ilegală.

Liderul sindical a precizat că angajaţii care lucreză în sistemul sanitar au foarte multe zile libere de primit pentru munca suplimentară din acest an, iar aceştia sunt hotărâţi să le ceară, dacă greva din sistemul sanitar va fi declarată ilegală.

El a mai spus că în mai multe spitale din Capitală nu se operează şi nu se fac internări până la ora 10.00, iar la greva de avertisment participă atât asistenţi medicali, cât şi medici.

Huşanu, care protestează alături de angajaţii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, a spus că la această unitate sanitară nu se operează, nu se fac internări şi sunt consultaţi pacienţii aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Asistenţii medicali şi medicii au oprit activitatea în secţiile spitalului, iar pe holul de la intrarea în unitatea sanitară s-au adunat mai mulţi angajaţi care scandează "Demisia". Protestatarii au adus şi o coroană, cu o plăcuţă pe care scrie "Sănătate" şi mesajul "Sincere condoleanţe, Eugen Nicolăescu", au baloane pe care scrie Federaţia Sanitas, iar unii poartă pe braţe banderole tricolore.

Aceştia reclamă că au salarii mici şi că nu mai pot trăi cu banii pe care îi primesc în prezent, dar şi că sunt puşi să facă muncă suplimentară, pentru care nu sunt plătiţi suplimentar.

Angajaţii din sistemul sanitar sunt luni, între orele 8.00 şi 10.00., în grevă de avertisment, reprezentanţii Federaţiei Sanitas spunând că în unităţile sanitare este oprită activitatea în cele două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele.

Grevă de avertisment până la ora 10.00

110.000 de cadre medicale membre ale Federaţiei Sanitas au declarat grevă de avertisment luni, pentru două ore, astfel că intervenţiile chirurgicale sau alte servicii medicale programate în intervalul 8.00-10.00 sunt amânate cu două ore sau pentru zilele următoare. Concret, pe durata grevei au fost asigurate o treime din serviciile medicale în toate spitalele, iar în majoritatea unităţilor sanitare din ţară se asigură doar urgenţele.

În cursul zilei de sâmbătă, membrii Sanitas s-au mobilizat şi au mers în fiecare unitate sanitară unde au lipit afişe, şi au instalat bannere prin care anunţau greva şi revendicările cadrelor medicale: creşterea veniturilor, un nou statut pentru spitale, deblocarea posturilor. „Nu periclităm viaţa pacienţilor. Dar dacă vine cineva că-i trebuie imediat un bilet de trimitere va trebui să vină după ce se termină greva, după ora 10.00. De altfel, avem semnale bune de la pacienţi, pentru că şi ei reclamă, pe bună dreptate că sunt probleme, că trebuie să aducă mâncare de-acasă, că trebuie să aducă reşou iarna că-i frig“, a anunţat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite