Greva primarilor „europeni“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre lucrurile care atrag atenţia după aceste alegeri europarlamentare se distinge faptul că primarii nu prea au mai scos lumea lumea la vot. De ce n-au făcut-o? Cum de, la aceste alegeri, diferenţa între oamenii care au ieşit la vot în oraşe şi cei care au votat la sat s-a micşorat considerabil faţă de alte scrutine electorale?

Cel mai probabil primarii, care sunt motoarele partidelor în teritoriu, nu au fost motivaţi suficient de liderii lor de partid. Sau nu au perceput „motivarea“ drept un motiv suficient pentru a risca. Pentru că, s-a văzut mai ales după Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu faptul că a „plouat“ cu dosare penale pe motive electorale. Au plătit, pentru diverse nereguli penale - cu urna, votul dublu şi turismul electoral – în special cei de la baza partidelor şi nu „şefii de la Bucureşti“ care au ordonat să se atingă pragurile pe care şi le doreau. Şi, în afară de hărţuieli penale nu au primit nicio răsplată. Fondurile distribuite din fondul de urgenţă sau diverse alte „pungi“ guvernamentale n-au ajuns nici pe-o măsea ori au ajuns doar la cei foarte insistenţi. Şi-atunci de ce să se mai mobilizeze primarii, şefii de judeţ, baronii locali?
Este clar că primarii n-au mai tras la căruţa partidelor pe care îi reprezintă în teritoriu cu acelaşi zel cu care au făcut-o la alte „turniruri“ electorale. Au mai fost câteva motive, în afară de frica de procuratură şi DNA, pentru care s-a întâmplat asta. Primarii PNL, de exemplu, n-au mai înţeles dacă USL chiar trăieşte sau nu la ei în judeţ. S-a creat în mod intenţionat o confuzie care i-a demotivat. Un mesaj au primit de la Bucureşti, altul de la şeful judeţului. Şi au lăsat-o mai moale pentru că n-au vrut să se pună rău cu nimeni. Apoi o situaţie specială s-a întâmplat pe cealaltă dreaptă, să-i spunem „ne-liberală“. Mulţi primari PDL au fost „sfătuiţi“ să tragă cu Partidul Mişcarea Populară tractat de Traian Băsescu. Şi-aici s-a instalat confuizia şi urmarea a fost o demotivare masivă. S-au gândit că dacă nu se implică, ori se implică mai puţin, vor avea mai puţin de pierdut la o „evaluare“ ulterioară.
„Greva primarilor“ s-ar putea să fi făcut ca „fotografia“ de după numărătoarea voturilor să fie una reală şi nu deturnată de mai mici sau mai mari fraude. Un „bine“ făcut fără intenţie, de frică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite