Grevă leşinată: trădare şi vuvuzele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Săptămâna acţiunilor în cascadă” a început cu suspendarea manifestărilor sindicale şi cu proteste timide. În Capitală, sindicaliştii nu au protestat, aşa cum ameninţau, în schimb mai toţi subalternii din teritoriu şi-au făcut datoria şi au ieşit în stradă două ore.

Frontieriștii arădeni se revoltă prin controale mult mai amănunţite

Toamna protestelor debutează cu bâlbâieli sindicale, pichete suspendate şi greve amânate. Protestatarii se opun reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, concedierilor din sistemul de stat şi resping intenţia Guvernului de a modifica legea muncii în favoarea angajatorului.

Lideri de la celelalte centrale au acuzat Confederaţia Sindicatelor Democratice (CSDR) că ar fi căzut la pace cu premierul Emil Boc, după întâlnirea de duminică de la Palatul Victoria. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cea mai mare organizaţie din CSDR, respinge aceste acuze spunând că nu e vorba de trădare, ci de apărarea intereselor propriilor membri.

Duminică, Boc le-a trimis o scrisoare prin care anunţa conducerea centralei că acceptă o nouă întrevedere, în săptămâna 27 septembrie - 2 octombrie. „Este prima dată când prim-ministrul se întâlneşte cu o singură confederaţie.

Noi avem şi alte probleme, ţinând cont de specificul organizaţiilor. La noi sunt cei mai mulţi sindicalişti din educaţie, 194.000 de persoane, avem şi industria cimentului, şi industria textilă. Vrem să discutăm despre toate cu premierul. De asta am suspendat, nu anulat, acţiunile de săptămâna aceasta!", a spus Aurel Cornea.

Proteste doar în provincie

În funcţie de rezultatele negocierilor, FSLI va intra eventual în grevă la 5 octombrie, când este Ziua Mondială a Educaţiei. Prin urmare, sindicaliştii au ieşit în stradă numai în provincie. Organizaţiile judeţene de la Cartel Alfa au pichetat prefecturile, în semn de protest faţă de concedierile şi reducerile salariale operate în sistemul bugetar.

Peste 1.200 de funcţionari publici, poliţişti şi sindicalişti ai Alma Mater şi Cartel Alfa din Moldova au pichetat ieri aproape două ore în faţa prefecturilor din Iaşi, Vaslui, Botoşani, Bacău şi Suceava. La Iaşi, protestatarii au înfruntat ploaia, şi-au unit forţele şi au stigat în cor „Hoţii!", „Jos Guvernul!" şi „Ieşiţi afară!". Poliţiştii din capitala Moldovei au venit înarmaţi cu fluiere pentru a se face auziţi.

Pe o ploaie măruntă şi deasă, zeci de poliţişti, profesori, funcţionari publici şi mecanici de locomotivă afiliaţi Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa au protestat, de dimineaţă, în faţa Prefecturii Prahova faţă de măsura de reducere a salariilor. Înarmaţi cu fluiere,
pancarte şi chiar vuvuzele, protestatarii au scandat diverse lozinci şi au huiduit guvernanţii, cerând demisia acestora.

Peste 500 de sindicalişti constănţeni afiliaţi la Cartel Alfa s-au adunat în faţa Prefecturii Constanţa, unde au cerut demisia de onoare a Guvernului. Poliţiştii, care nu au voie să facă grevă, au găsit alte metode pentru a-şi arăta nemulţumirile.

„Nu fac grevă, dar îmi iau calculatorul acasă, nu mai finanţez sistemul aducând, din banii mei, hârtie, pixuri, indigouri, birotică, mobilier. Mai pot să muncesc? Eu vreau să muncesc, dar să îmi dea sistemul ce îmi trebuie", a declarat Vasile Zelcă, vicepreşedinte al Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Oamenii legii au mai spus că îşi limitează acţiunile şi că nu vor mai da amenzi. Totuşi, în Bucureşti, activitatea poliţiştilor s-a desfăşurat normal: au stat în intersecţii şi au dat amenzi. Ba chiar, echipajul amplasat ieri-dimineaţă în Piaţa Victoriei s-a remarcat prin exces de zel, mai mulţi şoferi devenind victime ale poliţiştilor care au ignorat îndemnul la solidaritate al Cartel Alfa. 

Aşadar, protestele se fărâmiţează şi mai mult, după ce săptămâna trecută liderii celor cinci mari centrale sindicale - CNSL-Frăţia, Cartelul Alfa, CSDR, BNS şi Confederaţia Meridian - n-au reuşit să stabilească o acţiune comună.

Ameninţările celor 20.000 de sindicalişti

În Capitală, protestele încep abia la mijlocul săptămânii, când CNSL-Frăţia speră să aducă sub ferestrele Guvernului aproximativ 20.000 de sindicalişti. Cartelul Alfa îşi restrînge acţiunile în cascadă, pentru a le permite celor de la Frăţia să fie miercuri în Piaţa Victoriei. De aceea, Alfa pichetează Guvernul doar joi şi vineri, cu câte 4.000 de oameni din sănătate, educaţie şi administraţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite