Grave provocări ale autorităţilor sârbe împotriva românilor din Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul OSCE pentru minorităţi, Knut Vollebaek, este dezinformat sistematic de autorităţie de la Belgrad în privinţa respectării drepturilor minorităţii româneşti FOTO: Reuters
Comisarul OSCE pentru minorităţi, Knut Vollebaek, este dezinformat sistematic de autorităţie de la Belgrad în privinţa respectării drepturilor minorităţii româneşti FOTO: Reuters

Noi detalii ale incidentelor petrecute, săptămâna trecută, în Valea Timocului (Serbia), în care un etnic român a fost anchetat de poliţie pentru „vina” de a-şi fi înmormântat mama cu preoţi români, ies acum la iveală.

Victime nu au fost doar sătenii din satul Crivacea (Timoc), dar şi preoţii de origine română care au oficiat înmormântarea. Reamintim că, la 13 februarie, etnicul român Andreia Radulovic a fost chemat la postul de poliţie din Golubac, pentru a răspunde la câteva întrebări legate de înmormântarea mamei sale.

Bărbatul a fost supus unui adevărat interogatoriu. El a fost întrebat de ce a chemat preoţii români de la biserica din Malainiţa, parohie aflată sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române, pentru a oficia slujba de înmormântare. A fost întrebat, de asemenea, de unde îi cunoaşte pe prelaţi. La final, Andreia Radulovic a fost pus să semneze o declaraţie în legătură cu înmormântarea.

Poliţia sârbă, complicea Bisericii

După ce au oficiat slujba de înmormântare, preoţii Bisericii Ortodoxe Române Sarijan Rajkovic şi Jel Bobu Lui, precum şi un student la teologie care i-a ajutat, au plecat cu maşina spre oraşul Negotin. Când au ajuns în localitatea Golubac, au fost opriţi de poliţişti pentru un pretins control de rutină al documentelor. Poliţiştii le-au luat actele şi au dispărut timp de 10 minute. În acest timp, dintr-o altă maşină parcată în apropiere, a coborât preotul sârb al bisericii din Crivacea, flancat de doi civili cu statură de “gărzi de corp”, după cum a povestit, ulterior, părintele Sarijan Rajkovic.

S-au apropiat ostentativ de maşina preoţilor români ţipând: ”Cu a cui binecuvântare aţi fost la înmormântare? Ce-aţi căutat în satul meu?”. Sarijan Rajkovici nu a vrut să intre în discuţie şi, speriat, a închis geamul maşinii, aşteptând ca poliţiştii să-i dea actele şi să plece.

În prezenţa complice a poliţistului, cei doi gealaţi care-l însoţeau pe preotul sârb i-au scos cu forţa din maşină pe Sarijan Rajkovic şi Jel Bobu Lui. Cei doi s-au speriat groaznic, crezând că ar putea fi chiar linşaţi. Prelatul sârb i-a ameninţat că dacă o să-i mai prindă vreodată prin sat, nu vor mai scăpa atât de uşor. Considerând că “lecţia” a fost însuşită, în acel moment, de maşină s-a apropiat poliţistul, care a înapoiat documentele celor trei ocupanţi ai maşinii şi i-a lăsat să plece.

Bojan Aleksandrovic: „Rugăm Serbia să nu ne mai prigonească”

De teamă, preoţii români nu au povestit nimănui cele întâmplate. Nici măcar lui Bojan Aleksandrovic, paroh al biserici româneşti de la Malainiţa şi protopop de Dacia Ripensis (Valea Timocului/Serbia). Cel mai îngrozit de cele întâmplate a fost studentul la teologie, care se gândeşte acum chiar să renunţe la preoţie.
Abia pe 17 februarie, preoţii au spus prin ce au trecut.

Bojan Aleksandrovic a luat imediat atitudine, informând despre incident, printr-o scrisoare deschisă, Ambasada României de la Belgrad, Consulatul României de la Zajecar, Administraţia Poliţiei din Požarevac, Ministerul Afacerilor Interne din Serbia, precum şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), organism care monitorizează Serbia în privinţa respectării drepturilor minorităţilor.

“Guvernul Serbiei tace şi închide ochii la toate acţiunile câte se fac împotriva noastră. De la care noi, cetăţeni loiali ai acestei ţări, nu putem să căutăm ajutor şi protecţie. În comuna Negotin ne distrug clopotniţele, bisericile şi până şi gardurile bisericilor, în Golubac şi Svilajnac ne prigonesc preoţii. Nu ştiu a câta oară rugăm autorităţile sârbe să oprească această prigoană asupra comunităţii româneşti din Valea Timocului, conştientă de apartenenţa sa etnică, care doreşte să fie sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române , Biserică ce odată se numea Mitropolia Ungro-Vlahiei”, a declarat părintele Bojan Aleksandrovic. Preotul bisericii de la Malainiţa a făcut apel la instituţiile europene şi la statul român pentru a preveni astfel de incidente.

Somat să demoleze clopotniţa

Acesta nu este singurul atac la adresa comunităţii româneşti din ultima vreme. Chiar în timp ce comisarul european Knut Vollebaek se afla la Belgrad, la începutul luni februarie, parohul bisericii româneşti de la Malainiţa, Bojan Aleksandrovic, a fost somat să demoleze clopotniţa şi gardul care împrejmuieşte aşezământul monahal.

Preotul a explicat ce s-a întâmplat. „Am cerut autorizaţie de construire atât pentru gard, cât şi pentru clopotniţă, solicitări la care nu ni s-a dat un răspuns în termenul legal de o lună. Am primit aprobare abia după trei luni. Am început construcţia gardului, l-am terminat, după care am primit o scrisoare în care autorităţile ne-au comunicat că autorizaţia de construire a fost anulată. Nu ne-au dat nicio explicaţie de ce au anulat autorizaţia de construire şi nici care este baza legală. Probabil, la intervenţia episcopului sârb de la Zajecar, Justin. Suntem ca în vremea comunismului, când partidul, dacă vroia ceva, aşa se făcea. Nici Constituţia, nici legile nu mai aveau valoare, pentru că aşa hotăra partidul”, a declarat Bojan Aleksandrovic.

Serbia, sub lupa OSCE

La începututl lunii februarie, înaltul comisar OSCE Knut Vollebaek a avut o serie de întâlniri la Belgrad, în cadrul misiuni OSCE de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor de către Serbia. Cu această ocazie, preşedintele sârb Tomislav Nikolić a pretins că Serbia aplică “cele mai înalte standarde europene şi mondiale” în problema minorităţilor. Nikolić a mai susţinut că problema minorităţilor nu este o piedică în drumul Serbiei către UE. Acesta a spus că  “Serbia este conştientă de caracterul specific a minorităţii vlahe” şi că Belgradul se implică activ în respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului.  
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite