Grav rănit sau doar zgâriat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri, 20 iunie,  ora 23.37.  Adrian Năstase este scos pe targă, rana de la gât fiind acoperită cu un fular
Miercuri, 20 iunie, ora 23.37. Adrian Năstase este scos pe targă, rana de la gât fiind acoperită cu un fular

Informaţiile oficiale şi neoficiale despre modul în care s-a derulat tentativa de sinucidere şi despre amploarea dată stării de sănătate a lui Năstase sunt contradictorii.

Încă din ziua pronunţării sentinţei definitive, miercuri, 20 iunie, cazul Năstase a lăsat loc unor numeroase speculaţii. Înainte de tentativa de suicid, întrebarea principală era dacă Năstase se va prezenta singur la Penitenciarul Rahova sau va fi dus de poliţişti. Nu a fost nici una, nici alta. Pe Năstase l-au condus medicii la Spitalul Floreasca. De atunci, alte întrebări: a fost tentativă de suicid sau înscenare? Rana este una gravă sau superficială? Medicii sunt complici cu familia Năstase pentru a amâna întemniţarea sau au procedat după manual?

Cum a încolţit ideea sinuciderii

La scurt timp după ce instanţa a pronunţat sentinţa în dosarul „Trofeul Calităţii", ministrul de Interne, Ioan Rus, l-a sunat pe Adrian Năstase pentru a stabili cum preferă să ajungă în arestul poliţiei. Replica lui Năstase l-a pus pe gânduri pe Ioan Rus: „Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu nu voi părăsi domiciliul meu, e în puterea mea să decid asta. Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut".

Ministrul de Interne a dat dispoziţie ca la domiciliul fostului premier să meargă un echipaj cu doi poliţişti în civil. În acelaşi timp, a trimis acolo şi o ambulanţă, în cazul în care Năstase ar fi făcut vreun gest necugetat.

Tot atunci, Năstase şi-a sunat şi avocatul. „M-a sunat şi m-a întrebat dacă există şi alte posibilităţi legale de a amâna sau de a întrerupe executarea pedepsei. I-am spus că există, dar că legea nu prevede o suspendare a executării. Dânsul trebuie să meargă la locul de deţinere şi trebuie să respecte dispoziţiile legii, a instanţei. Nu avea ce să facă. Puteam să începem nişte proceduri, dar în condiţiile în care începea executarea pedepsei. A fost un moment tensionant pentru că probabil era ultima speranţă pe care o avea. În discuţia cu dânsul am remarcat că îşi păstra calmul, am crezut că totul este în ordine.

Ultima întrebare pe care mi-a adresat-o a fost: «Cât de repede poate fi încarcerat?». I-am spus că legea nu prevede un termen", a declarat Ion Cazacu. Probabil că atunci lui Năstase ideea unei sinucideri sau a unei spitalizări i-a părut a fi una salvatoare.

S-a luptat cu poliţistul şi după ce s-a împuşcat?

În jurul orei 22.40, doi ofiţeri de la Poliţia Capitalei au ajuns la reşedinţa lui Adrian Năstase, din strada Zambaccian. După ce aceştia au prezentat mandatul de aducere, Năstase le-a spus că merge
să-şi ia câteva cărţi dintr-o altă cameră.

Replica poliţistului ar fi fost: „Nu vă pot lăsa singur, merg cu dumneavoastră". În bibliotecă, fostul premier i-ar fi spus ofiţerului: „Îmi pare rău că trebuie să asistaţi la aşa ceva". După aceea, ar fi luat pistolul de pe birou şi l-a dus la tâmplă.

Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, a completat filmul celor întâmplate. „Poliţistul s-a luptat cu Adrian Năstase câteva minute pentru a-i lua arma din mână, după ce, de fapt, el se şi împuşcase", a relatat Cazacu. Din declaraţia avocatului se poate trage concluzia că rana lui Năstase nu a fost una gravă, din moment ce a avut puterea să se lupte cu ofiţeriul timp de „câteva minute".
Momentele ulterioare au fost descrise de fiul lui Năstase, Andrei, în declaraţia dată în scris oamenilor legii şi publicată de ziuanews.ro.

„Am auzit un zgomot puternic şi am intrat, împreună cu un poliţist, în camera unde se aflau tatăl meu şi un alt poliţist. L-am văzut pe tatăl meu întins pe spate pe covor, cu o rană sângerândă în zona gâtului şi având fixate cătuşe la mâini. Poliţistul care se afla cu el în cameră striga la tatăl meu: «Să-ţi fie ruşine! Să-ţi fie ruşine!» Până la sosirea echipajului medical, poliţiştii prezenţi în cameră nu au acordat primul ajutor tatălui meu, care s-a aflat încontinuu întins pe spate pe covor, sângerând în zona gâtului şi fiind imobilizat cu cătuşe la mâini", a declarat Andrei Năstase.

Referitor la circumstanţele în care s-a produs incidentul, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat că anchetatorii nu au percheziţionat tot imobilul.

„Procurorul care a făcut cercetarea la faţa locului nu a găsit niciun înscris, nicio scrisoare de adio, niciun bilet în acest sens. Cercetarea la faţa locului s-a desfăşurat doar în încăperea în care a avut loc incidentul", a declarat Kovesi.

Intervenţia medicilor

Tot fiul fostului premier a descris şi intervenţia medicilor. Ambulanţa, deja alertată, a sosit în faţa casei la câteva minute după ce Adrian Năstase s-a împuşcat.

„După sosirea echipajului medical, tatăl meu a fost percheziţionat corporal de poliţişti, iar apoi, la cererea expresă a personalului medical, poliţiştii i-au scos cătuşele de la mâini. Un alt poliţist, intrând în cameră odată cu echipajul medical, i-a spus celui care îl încătuşase: «Bine că nu te-a muşcat» (este posibil ca poliţistul să fi zis „împuşcat", nu „muşcat", şi ca Andrei Năstase să fi înţeles greşit). Poliţiştii au refuzat să ne comunice mie şi mamei mele locul unde urma să-l transporte pe tatăl meu. Am aflat această informaţie doar de la echipajul medical", a declarat Andrei Năstase.

Declaraţia acestuia a fost confirmată de mama sa, Dana Năstase. „După ce soţul meu s-a împuşcat, poliţiştii au discutat despre ducerea lui la spitalul penitenciar Jilava, dar starea sănătăţii sale nu a permis acest lucru, astfel încât s-a decis transportarea la Spitalul de Urgenţă Floreasca", a declarat soţia lui Adrian Năstase.

Înainte de a fi urcat în ambulanţă, lui Năstase i-a fost schimbată cămaşa plină de sânge, iar la gât i s-a pus un fular. Faptul că poliţiştii au vrut să-l transporte pe Năstase la spitalul Penitenciarului Rahova denotă că aceştia cunoşteau foarte bine procedura, însă există informaţii conform cărora un telefon „de sus" i-a determinat să accepte internarea la Floreasca.

Părăsirea locuinţei şi drumul la spital

Tensiuni au fost şi în momentul transportării fostului premier la spital.
„Un poliţist a insistat să fie prezent în ambulanţă. Iniţial, personalul medical a refuzat, argumentând că în ambulanţă nu se pot afla decât pacientul şi personalul medical. Eu însumi am fost refuzat, deşi am solicitat să fiu în ambulanţă, alături de tatăl meu. Poliţistul respectiv a afirmat că, dacă nu i se permite să fie în ambulanţă, nu va permite transportul tatălui meu cu ambulanţa, ci el va fi dus cu maşina poliţiei. Faţă de această poziţie intransigentă a poliţistului, echipajul medical a fost silit să accepte prezenţa lui în ambulanţă pe durata transportului tatălui meu la spital, pentru a-l păzi", a consemnat Andrei Năstase în declaraţia dată poliţiştilor.

Diagnosticul - filă de anchetă

Una dintre întrebările la care trebuie să răspundă anchetatorii este dacă diagnosticul stabilit de medici la spital este conform cu starea de sănătate a fostului premier sau a fost exagerat pentru amânarea executării mandatului de arestare.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, şi-a arătat îndoiala că starea lui Adrian Năstase ar fi atât de gravă precum au susţinut medicii: „Există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus de medici. Se verifică documentele medicale, modul în care au fost ele emise". Cu alte cuvinte, anchetatorii bănuiesc că rana lui Năstase nu este atât de gravă pe cât susţin medicii.

"Există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus de medici. Se verifică documentele medicale, modul în care au fost ele emise."
Codruţa Kovesi procuror general

Andrei Năstase: „L-am văzut pe tatăl meu întors pe spate, căzut pe covor, cu o rană sângerândă în zona gâtului şi având fixate cătuşe la mâini. Poliţistul care se afla cu el în cameră striga la el «Să-ţi fie ruşine!»"  ziuanews.ro

Andrei Năstase: „L-am văzut pe tatăl meu întors pe spate, căzut pe covor, cu o rană sângerândă în zona gâtului şi având fixate cătuşe la mâini. Poliţistul care se afla cu el în cameră striga la el «Să-ţi fie ruşine!»“


Dana Năstase: „Înainte de a intra în operaţie, soţul meu mi-a comunicat că după ce s-a împuşcat, poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini, l-au lăsat întins pe jos, fără nicio măsură de prim ajutor (...) "  ziuanews.ro

Dana Năstase: „Înainte de a intra în operaţie, soţul meu mi-a comunicat că după ce s-a împuşcat, poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini, l-au lăsat întins pe jos, fără nicio măsură de prim ajutor (…) “
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite