GRAFIC Bugetul care asigură funcţionarea SRI scade de la un an la altul, susţin reprezentanţii instituţiei. Ce cheltuieli subţiază veniturile Serviciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sri

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) susţin că, de la an la an, bugetul pe care îl are la dispoziţie instituţia pentru a funcţiona scade constant.

Concret, în 2015 ponderea cheltuielilor de funcţionare a Serviciului Român de Informaţii era de circa 33% din totalul bugetului alocat. Patru ani mai târziu, în noul proiect de buget ponderea cheltuielilor de funcţionare - misiuni operative, investiţii, cybersecurity, cheltuieli de natură tehnologică, dar şi banii daţi pe apă, curent, combustibil, gaze şi pe alte elemente de întreţinere - ajunge la doar 16%, potrivit oficialilor SRI. În schimb, în ultimii patru ani au crescut constant - pe fondul deciziilor luate de guvern - cheltuielile legate de salarii şi pensii. Informaţiile vin în contextul în care Liviu Dragnea a ameninţat că va tăia din alocarea bugetară pentru servicii când proiectul de buget al Guvernului va ajunge în Parlament.

Astfel, din 2015 şi până în 2019, deşi bugetul SRI s-a mărit ca valoare, ponderea salariilor şi a pensiilor a crescut simţitor. 

Imagine indisponibilă

„În 2016 Parlamentul a dat legea 232 pentru pensionarea anticipată a cadrelor şi care stabilea chiar pensii mai mari decât salariile primite. Rezultatul a fost că în 2017 au ieşit la pensie la fel de mulţi oameni cât în ultimii 12 ani. Iar pensiile sunt în sarcina noastră, a SRI. Salariile la fel s-au mărit că aşa a decis Guvernul”, spun oficialii SRI. 

Reamintim că Liviu Dragnea a spus că vrea să ia bani de la Serviciile Secrete pentru a-i da la Sănătate, acolo unde urmează să fie finanţat un program naţional pentru combaterea lipsei de vitamina D în rândul populaţiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite