Gogoşi Black Cube. Spionii lui Kovesi, între diletantism şi diversiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weiner Ron (stânga) şi Geclowicz David au fost arestaţi preventiv FOTO Mediafax
Weiner Ron (stânga) şi Geclowicz David au fost arestaţi preventiv FOTO Mediafax

Compania israeliană de investigaţii private, Black Cube, nu avea cum să aibă autorizaţie „de la cel mai înalt nivel posibil“ atunci când a încercat să o spioneze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmă specialiştii consultaţi de „Adevărul“.

Justificarea firmei israeliene de investigaţii private, Black Cube, că ar fi avut autorizaţie „de la cel mai înalt nivel posibil“ să o spioneze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi,  este respinsă de oficialii români, dar şi de experţi în securitate.

Aceştia afirmă că nimeni din România, indiferent de nivel, nu ar avea cum să autorizeze o astfel de acţiune a unei entităţi private din ţară sau străinătate, pentru că legea interzice acest lucu. Experţii afirmă că explicaţiile Black Cube nu numai că sunt neverosimile, dar sunt şi jignitoare la adresa autorităţilor române, iar acest gest nu trebuie să rămână nesancţionat.

„Fără îndoială, Black Cube a acţionat în România în conformitate cu legile locale şi având autorizaţia şi permisiunea de la cel mai înalt nivel posibil. Black Cube va face tot posibilul să se pună capăt acestei chestiuni astfel încât Ron şi David să se întoarcă acasă cât mai repede posibil“, au afirmat, marţi, reprezentanţii firmei.

Reacţia firmei a venit după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, marţi, că cei doi israelieni acuzaţi că au spionat-o pe şefa DNA - Weiner Ron şi Geclowicz David, vor rămâne în arest, dar le-a redus mandatul de la 30 la 20 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis e „cel mai înalt nivel“

Senatorul Daniel Savu, membru în Comisia de Control a SRI, din Parlament, afirmă că reacţia Black Cube este una nefericită, pentru a justifica o acţiune privată, fără legătură cu un posibil acord al unei instituţii româneşti. Potrivit acestuia, „cel mai înalt nivel“ în România înseamnă preşedintele Klaus Iohannis.

„Am fost ofiţer de contraspionaj şi vă spun că asemenea autorizaţii nu se dau niciodată. Asta e o glumă. În momentul de faţă există o tendinţă de globalizare la absolut orice, dar a face investigaţii într-un stat străin fără autorizare este foarte grav. Este însă exclus ca cineva din România să fi autorizat aşa ceva. Aici a fost o acţiune particulară, a unor persoane private. «Cel mai înalt nivel» este doar o formulă prin care Black Cube încearcă să arunce privirile în altă parte, la derută. Ca în Aikido, le distragi atenţia adversarilor. Cel mai înalt nivel în România este preşedintele Klaus Iohannis sau Parlamentul. Nivel mai înalt de atât nu se poate. Este o formulă a unor privaţi care vor să-şi acopere acţiunile din domeniul privat“, a spus Savu.

Şi expertul în securitate Adrian Baciu afirmă că o autorizare la cel mai înalt nivel nu este posibilă. „Explicaţiile Black Cube sunt de prost gust. Eşti prins cu mâţa-n sac şi, în loc să recunoşti că ai greşit, spui că ai avut autorizaţii de la cel mai înalt nivel. Cel mai înalt nivel în România este preşedintele Klaus Iohannis. Dar din punctul lor de vedere poate să reprezinte orice, inclusiv Guvernul sau Parlamentul. Dar, în general, când nu vrei să dai o direcţie exactă spui aşa ceva“, a explicat expertul.

Potrivit acestuia, pentru a putea desfăşura o activitate în România, firma israeliană avea nevoie doar de acordul Poliţiei Română, în cazul în care atestatele agenţilor săi ar fi recunoscute la nivel european.

„O instituţie străină care ar acţiona în România ar avea nevoie de acordul Poliţiei, nu de la cel mai înalt nivel. Trebuie să notifice autoritatea de poliţie competentă teritorial. Trebuie să prezinte certificate sau atestate care să fie recunoscute pe teritoriul României. Aceste reguli se aplică la nivelul Uniunii Europene. Atestatele de detectivi din România sunt recunoscute la nivel european. În niciun caz o firmă nu se duce la preşedinte, la primul ministru sau la Parlament ca să ceară aprobare. Nu are competenţa, nu are autoritatea şi nu e prevăzut în lege“, a mai precizat Adrian Baciu.

„Acţiunile de spionaj nu sunt la vedere“

Senatorul Daniel Savu nu crede într-o posibilă acţiune de spionaj a Mossad, pentru că aceste operaţiuni implică deplina conspirativitate. „Nu cred că este vorba de o acţiune de spionaj, pentru că spionii nu sunt atât de diletanţi. Ăştia au fost diletanţi. Acţiunile de spionaj nu sunt la vedere niciodată şi nu se încheie niciodată cu un demers public. Este jignitor şi pentru noi, şi pentru Mossad, să fie pomeniţi aici. Mossad-ul este una dintre cele mai puternice organizaţii de spionaj din lume, care îşi apără doar ţara. Nu există ca Mossad să aibă astfel de abordări, să se facă de râs în asemenea hal“, afirmă Daniel Savu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca agenţii Black Cube să fi fost lăsaţi deliberat să cadă în mâinile autorităţilor române Daniel Savu crede că nu este exclus.
„Măsurile combinative într-o asemenea acţiune pot să prevadă inclusiv o asemenea variantă, dacă e vorba de compromiterea cuiva. Depinde ce se urmăreşte. În astfel de acţiuni, inclusiv sacrificarea unor simpli executanţi face parte din scenariu“, a mai precizat parlamentarul.

Cristian Diaconescu: Acest gest trebuie sancţionat

La rândul lui, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a reacţionat în legătură cu scandalul în care este implicată firma de securitate israeliană. Acesta susţine că cei vinovaţi trebuie să fie aspru sancţionaţi pentru că legislaţia nu permite ca cetăţenii străini să acţioneze pentru a scoate la lumină corupţia din România.

„După părerea mea nu are nicio legătură cu statul Israel sau cu instituţii ale statului israelian. Sunt persoane private care acţionează, vom vedea la comanda cui, e clar că e o comandă, e un contract care se încheie, dar acest tupeu, acest curaj să încerci să găseşti anumite argumente pentru a compromite, pentru a găsi o serie de vulnerabilităţi în ceea ce priveşte persoana procurorului şef reprezintă realmente un gest care trebuie sancţionat şi peste tot în lume se sancţionează foarte grav“, a declarat Cristian Diaconescu la Digi24.ro.

Klaus Iohannis nu a autorizat nicio acţiune

Şi preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la declaraţiile făcute de şefii Black Cube. „Preşedintele Klaus Iohannis nu deţine informaţii legate de autorizarea acţiunilor angajaţilor Black Cube în România de vreo instituţie a statului”, au declarat, surse oficiale, citate de news.ro. Potrivit sursei citate, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi al preşedintelui nu au venit niciun fel de informaţii care să confirme afirmaţiile firmei israeliene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite