Giurgiu, sufocat de cumetriile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Niculae Bădălau în dreapta, la masă, alături de soţia sa. În centrul fotografiei pot fi văzuţi fiul senatorului (cu spatele) care stă de vorbă cu Marian Mina
Senatorul Niculae Bădălau în dreapta, la masă, alături de soţia sa. În centrul fotografiei pot fi văzuţi fiul senatorului (cu spatele) care stă de vorbă cu Marian Mina

Legăturile de cumetrie domină judeţul Giurgiu. Iar cei care conduc judeţul îşi împart funcţiile publice, dar şi contractele cu instituţiile statului. Printre membrii marii familii din Giurgiu se numără actualul preşedinte al CJ Giurgiu, Marian Mina, naşul său, senatorul PSD Niculae Bădălău, dar şi Georghe Cusă, patronul firmei Gecor, abonată la contracte cu statul.

La Giurgiu, politicul şi afacerile şi-au dat mâna. Potentaţii zilei şi-au dat mâna pentru a controla tot ce mişcă în acest judeţ. Pentru ca legăturile să fie şi mai puternice, acestea au fost consfinţite prin înrudire. 

Este de notorietate că ascensiunea actualului lider al Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, este strict legată de senatorul Bădălău, care l-a promovat şi în plan politic, în conducerea judeţeană a partidului. 

Încrengăturile de la nivelul instituţiilor, care controlează totul în Giurgiu, sunt, practic, oglindite în cumetriile celor care conduc judeţul.

La 27 septembrie 2015, Marian Mina şi-a dus mireasa la altar. Naş i-a fost nimeni altul decât binefăcătorul său: senatorul PSD Niculae Bădălău. 

La 28 mai 2016, fiul baronului PSD, Gabriel Bădălău, supranumit craiul cafenelelor de Dorobanţi, s-a căsătorit cu cântăreaţa Claudia Pătraşcanu. 

Naşul celor doi a fost un alt membru al ”familiei” care a acaparat judeţul Giurgiu: George Cusă, patronul firmei Gecor, controlată, iniţial, de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Astfel, mama fostului parlamentar, Gherghina Voicu, a făcut parte din acţionariatul firmei, între 2004 şi 2007, deţinând 50% din părţile sociale.

Supranumit „regele asfaltului” din sudul ţării, Cusă este beneficiarul a nenumărate contracte cu primăriile din judeţ, inclusiv cu primăria Giurgiu, dar şi cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, condusă, până în iulie 2016, de nimeni altul decât finul lui Bădălău, actualul lider al CJ Giurgiu, Marian Mina. La rândul său, George Cusă ar fi fost cununat de Cătălin Voicu.

Gecor a primit multe lucrări şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. De altfel, multe dintre aceste contracte au fost derulate în parteneriat cu celebra Tel Drum Alexandria, controlată chiar de Liviu Dragnea.

Culisele unei rezilieri cu cântec

Odată intrat în pâine la CJ Giurgiu, în iunie 2016, Marian Mina, care nu a renunţat la postul de director al DRDP Bucureşti (postul a fost suspendat pe perioada exercitării mandatului de la CJ Giurgiu), a luat o decizie importantă: a reziliat cele mai importante contracte pentru reabilitarea unor drumuri judeţene. Totul sub pretextul întârzierii lucrărilor. 

Pe data de 22 iulie, consilierii judeţeni au fost convocaţi în şedinţă extraordinară pentru rezilierea contractelor privind DJ 603, DJ 504 (lider asociere Ostmarine Construct SRL) şi DJ 411 (Romstrade SRL). 

Deşi mutarea a fost plănuită din vreme, dovadă că la şedinţă au participat şi avocaţii unei firme antamate special pentru rezilierea contractelor, consilierii judeţeni au aflat în ultima clipă. Astfel, convocarea s-a făcut în dimineaţa zilei de 22 iulie, la ora 10.30, iar şedinţa a început o oră mai târziu.

Potrivit unor surse, mai mulţi consilieri s-au plâns că nu li s-a pus la dispoziţie o informare privind ordinea de zi a şedinţei, pentru a fi în cunoştinţă de cauză atunci când votează. Aşa s-a ajuns la situaţia în care unii dintre consilieri ar fi votat rezilierea contractelor fără să ştie şi de ce. Mai mult, susţin sursele ”Adevărul”, votul consilierilor PSD ar fi fost unul politic, în spatele căruia s-ar fi aflat liderul PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău.

Politicianul a negat însă categoric că ar fi influenţat votul, subliniind ”inţelepciunea” de care dau dovadă consilierii. 

”În momentul în care au devenit consilieri, au toată autoritatea şi înţelepciunea în a lua decizii, fără să fie influenţaţi politic de cineva cu privire la actele administrative. Fiecare a votat cum a crezut de cuviinţă. Nici măcar unul nu poate să spună că a avut o discuţie cu mine cu privire la acest aspect”, a spus Niculae Bădălău. 

Despre presupusa influenţă pe care ar avea-o asupra liderului CJ Giurgiu prin prisma relaţiilor de rudenie, senatorul spune că nu este adevărat.

Am avut onoarea să-i fiu naş lui Marian Mina acum un an. Nu eu l-am făcut politician, nu eu l-am ales preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu. Consilierii l-au ales. Niculae Bădălău, senator PSD de Giurgiu

”Nu am nicio influenţă la Consiliul Judeţean. Eu sunt senator şi nu am nicio legătură cu actul administrativ. Am avut onoarea să-i fiu naş lui Marian Mina acum un an. Nu eu l-am făcut politician, nu eu l-am ales preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu. Consilierii l-au ales”, sunt afirmaţiile neverosimile ale lui Niculae Bădălău. 

    

Nepăsarea Consiliului Judeţean

Rezilierea contractelor pentru drumurile judeţene a survenit în codiţiile în care constructorii mai aveau puţin şi finalizau lucrările. Aceştia spun că o mare parte din vină o are tocmai Consiliul Judeţean Giurgiu. Nenumărate adrese trimise de Ostmarine Construct, în care constructorul reclama dificultăţile tehnice, au rămas fără răspuns. 

Astfel, amplasamentul lucrării nu ar fi fost liber de sarcini în totalitate. Este vorba de proprietăţi private, pădurea Comana şi chiar o baltă privată, care stăteau în calea construcţiei. 

”Dialogul între părţi a fost unul greoi, Consiliul Judeţean nu a răspuns la timp şi nu a venit în sprijinul nostru, acest lucru a determinat depăşirea termenului contractului. Decizia de reziliere ascunde interese de altă natură şi ne aduce grave prejudicii de imagine şi materiale”, afirmă constructorii. 

”Constructorii pot spune orice. Ei trebuiau să termine drumurile de un an de zile”, a fost replica seacă a liderului CJ Giurgiu, Marian Mina.  

Întrebat dacă CJ Giurgiu şi-a respectat obligaţiile, Mina s-a eschivat să răspundă. ”Dacă vreţi detalii cu punct şi virgulă, veniţi la Consiliu şi vă pun toate documentele la dispoziţie. Nu are rost să purtăm această discuţie la telefon”, a spus şeful CJ. 

    

Distracţie în ”familie”

La doar o zi după ce consilierii au votat rezilierea contractelor pentru drumurile judeţene, Marian Mina şi cumetrii săi au simţit nevoia să se relaxeze. 

Pe 23 iulie, aceştia au fost surprinşi de paparazzi la mare. În imagini apar Marian Mina, soţia sa Mihaela, Gabriel Bădălău, fiul senatorului PSD, cu soţia, precum şi naşii celor din urmă, George şi Paula Cusă. Cele trei cupluri au fost fotografiate pe iahtul patronului Gecor.

De altfel, nu e prima oară când ”cumetrii” sunt surprinşi la distracţie în aceeaşi formulă. Nu mai departe de week-end-ul trecut, senatorul Nicolae Bădălău şi soţia sa Rodica au fost surprinşi într-un club de fiţe din Mamaia. Le ţineau companie liderul CJ Giurgiu, Marian Mina, juniorul Gabriel Bădălan, George Cusă şi fratele său Cornel, cu toţi însoţiţi de neveste. Marian Mina nu s-a sfiit să danseze pe mese alături de George Cusă şi de naşul mic, Gabi Bădălău.

Marian Mina a avut o explicaţie pentru aceste chefuri. ”George Cusă este prietenul meu de peste 20 de ani, de când eram la şcoala generală. Aveţi informaţii proaste, nu DRDP a atribuit contracte firmei Gecor, ci CNADNR. DRDP Bucureşti doar le-a derulat. La întrebările astea răspund de 4 ani”, a mai spus Marian Mina.

Cine este Marian Mina

Actualul lider al CJ Giurgiu a fost profesor de sport înainte de a intra în politică. Relaţia politică l-a adus, mai întâi, pe un post modest la Agenţia de Control şi Încasare (ACI) Giurgiu din cadrul companiei naţionale de drumuri. Cu alte cuvinte, Marian Mina tăia bonuri pentru trecerea podului de peste Dunăre de la Giurgiu.

În anul 2009, Marian Mina a fost numit şeful ACI. Pe timpul mandatului său, în anul 2009, toţi cei opt casieri de la podul de peste Dunăre ar fi fost arestaţi pentru luare de mită. În 2013, în guvernarea USL Mina a fost propulsat în funcţia de director al DRDP Bucureşti, deşi singura sa tangenţă cu drumurile a fost experienţa de încasator la Podul  Prieteniei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite