Gîrbovan (UNJR), despre înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie: „Este total protejată de orice decizie a vreunui om politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Gîrbovan
Dana Gîrbovan

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susţine că Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, care urmează să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General, este "total protejată de orice decizie a vreunui om politic". Parchetul General este împotriva înfiinţării aceste secţii.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Dana Gîrbovan face referire în legătură cu propunerea UNJR trimisă Comisiei parlamentare conduse de Florin Iordache de înfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. 

Comisia specială parlamentară privind legile justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, reia joi discuţiile pe proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi va discuta o nouă propunere transmisă de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România către comisie privind înfiinţarea unei Secţii speciale pentru investigarea "infracţiunilor din justiţie", cele comise de judecători şi procurori. Potrivit acestei propuneri a UNJR, procurorul-şef de secţie este numit şi revocat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără că Preşedintele României să fie inclus în procedura aşa cum prevede acum legea în privinţa procurorilor-şefi de secţii.

Livetext: „Legile Justiţiei, dezbătute în Comisia Iordache. UNJR vrea o Secţie specială de investigare a magistraţilor. Şeful secţiei este numit de CSM, nu de Iohannis”

Postarea Danei Gîrbovan

„Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii şi alţii din politică sau presă că prin această secţie Justiţia va fi capturată de politic, se poate vedea că această secţie este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziţia de procuror general sau procurori şefi direcţii sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiţiei, iar numirea de preşedinte), în cazul acestei secţii numirea procurorului şef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numeşte şi procurorii care vor activa în această secţie. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecţie este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea şi gradul vor aduce plus de profesionalism şi experienţă. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care şi-au condus anchetele", scrie Dana Gîrbovan. 

image

Preşedintele UNJR mai arată că numirea procurorilor în această secţie va fi pentru o durata de 3 ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată. „Pentru a spori garanţiile de independenţă ale procurorilor, aceasta secţie va face numai urmărirea penală, urmând ca reprezentarea în instanţă să fie făcută, în funcţie de situaţie, de către procurori de la parchetele de pe lângă curţile de apel sau secţia judiciară a Parchetului de pe lângă ÎCCJ. O astfel de structură, total protejată de orice numire ori decizie politică, va oferi garanţii sporite de independenţă nu doar judecătorilor, ci şi procurorilor", spune Gîrbovan.

Parchetul General: Nu se susţine

Potrivit unui punct de vedere al Parchetului General, înfiinţarea acestei direcţiii „se apreciază ca fiind nejustificată şi nesusţinută de măsuri privind resursa umană.”

„Astfel, se poate constata că nu există alte categorii profesionale care să aibă un organ de anchetă specializat dedicat. Prin înfiinţarea acestei direcţii se creează falsa impresie că la nivelul acestei categorii socio-profesionale există un fenomen infracţional de o asemenea amploare încât să justifice tratarea magistraţilor în mod diferit în cazul încălcării legislaţiei penale (în anul 2015 au fost trimişi în judecată 16 magistraţi, în anul 2016 un număr de 18 magistraţi, iar în anul 2017 un număr de 5 magistraţi)”, arată Parchetul General. 

De altfel, competenţa materială nu ar fi corelată cu propuneri de modificare ale Codului de procedură penală şi a legilor speciale referitoare la competenţa în domeniu.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite