UPDATE Gigi Becali, remiză în instanţă cu juristul CSA. Patronul FCSB se rejudecă pe despăgubiri cu Florin Talpan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali la ICCJ Imagine: Ionuţ Mureşan
Gigi Becali la ICCJ Imagine: Ionuţ Mureşan

Patronul Stelei George Becali a venit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde un magistrat va lua în discuţie cererea sa de reabilitare judecătorească, la aproape cinci ani de la eliberarea condiţionată. Pe holurile instanţei, Becali s-a întâlnit cu juristul CSA, cel care l-a lăsat fără marca „Steaua” şi fără o parte din palmares.

UPDATE 15:10 Magistraţii de la Secţia Civilă a Înaltei Curţi au trimis spre rejudecare dosarul în care juristul CSA Florin Talpan îi cere despăgubiri de imagine lui Gigi Becali, în contextul unor declaraţii făcute de patronul FCSB. Dosarul se va întoarce la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care îl obligase pe Becali să îî plătească 30.000 de euro lui Talpan.

„Admite recursul declarat de pârâtul Becali George împotriva deciziei civile nr. 271 A din 19 martie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Casează decizia recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel. Definitivă”, se arată în minuta deciziei ICCJ.


UPDATE 10:40 Judecătorul Ionuţ Matei a rămas în pronunţare cu privire la cererea de reabilitare formulată de Gigi Becali. Judecătorul Ionuţ Matei este cel care l-a şi condamnat pe patronul Stelei pentru dare de mită în dosarul Valiza. 

„(Am spus judecătorului - n.r.) că mai am un dosar de spălare de bani, care de fapt nu e dosar, pentru că nu s-a început urmărirea penală, e doar de suspect şi atât. Şi atunci a consemnat preşedintele (n.r. -Ionuţ Matei). Este doar o reabilitare. Dacă vor judecătorii să dea, dau, dacă nu, mai trece un an şi se face reabilitare de drept”, a spus patronul FCSB.

Becali a dat ochii în sala de judecată cu acelaşi judecător care l-a condamnat în dosarul Valiza. 

Reporter: Credeţi că aţi reuşit să îi convingeţi pe judecători?

Gigi Becali: N-a fost aşa...A fost şi o bucurie. Chiar Ionuţ Matei...adică...m-a condamnat, dar nici nu mi-a dat mult atunci. Când dădea 7 ani, 8 ani, 9 ani, 10 ani, mie mi-a dat 2! El! A fost şi o bucurie să îl văd! (...) Au fost momente când tremurai în faţa lui şi acuma....foarte relaxat! Sunt nişte trăiri, nişte bucurii totuşi. Apari totuşi în faţa unui judecător, atunci erai în mâna lui, (putea - n.r.) să facă ce voia cu tine. Iar acum nu mai eşti la mâna lui! Acum eşti faţă în faţă.

Reporter: Aţi tremurat atunci?

Gigi Becali: ...Păi, eu nu prea tremuram, da' trebuia să tremuri! Când veneam în cătuşe, la alte procese, aveam emoţii. Nu? Că ziceam: contopiri, alea-alea, sporuri, alea, deja eşti om, nu? Trăieşti emoţia, vrând-nevrând, că nu eşti din fier! Avem totuşi sentimente, avem raţiuni!


UPDATE: Gigi Becali s-a întâlnit la Instanţa supremă cu juristul Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Florin Talpan, cel care i-a intentat patronului Stelei un proces civil, în care îi cere daune de imagine de 30.000 de euro.

Juristul Armatei, colonelul CSA Florin Talpan, este cel care a deschis împotriva lui Gigi Becali două dosare civile: într-unul l-a lăsat pe patron fără marca „Steaua”, iar în al doilea fără o parte din palmaresul echipei din Ghencea. Juridic, colonelul Florin Talpan a depus acte în instanţă din care reiese că latifundiarul din Pipera nu a preluat tocmai legal echipa Steaua la începutul anilor 90.

„El (n.r. - Florin Talpan) spune că Becali a furat, a dres, a făcut şi puşcărie, a distrus Steaua....El mă jigneşte mai mult. Eu doar ce am spus şi spun şi acuma: omul ăsta, normal - să mă ierte Dumnezeu, nu vreau să îmi fac păcate! - dar nu trebuie să stea în funcţii importante în stat pentru că...nu merită! Şi face ceea ce face. Şi atunci...eu nu vreau să îmi mai fac păcate...A câştigat...Ce a câştigat? Nu a câştigat nimic! FCSB 44 la sută, CSA 4 la sută! Aţi văzut sondajele cu suporterii. Aşa că...Eu am venit mai mult pentru reabilitare, iar dacă tot eram  aici m-am dus şi acolo ca să îi spun judecătorului: păi cum, dom'ne să dai 30.000. Păi nu aţi văzut deţinuţii politici care au făcut 25 de ani de puşcărie şi le-a dat CEDO 7.000, 10.000 (n.r. - de euro, despăgubiri) şi ăsta, vezi-Doamne că l-am jignit...30.000”, a declarat Gigi Becali despre procesul civil cu Florin Talpan.

L-a lăsat pe Becali fără marca Steaua şi fără palmares

Dosarul civil cu privire la palmaresul Stelei al doilea „atac la baionetă” câştigat de juriştii Clubului Sportiv al Armatei (CSA), după victoria reputată la Instanţa supremă în 2014, atunci când judecătorii le-au dat câştig de cauză şi i-au interzis lui Gigi Becali să folosească în continuare marca Steaua.

De atunci, echipa din Ghencea, finanţată de Gigi Becali, foloseşte denumirea FCSB. Juristul Armatei, colonelul Florin Talpan, a deschis în instanţă un alt proces, a cărui miză o reprezintă palmaresul roş-albaştrilor din perioada 1947-2003.

La fel ca în procesul privind denumirea Steaua, pe care Gigi Becali l-a pierdut în 2014, cauza legată de palmares are la bază un document important,dn care rezultă că CSA sau MApN nu figurează ca parte în tranzacţia din 24 ianuarie 2003, prin care latifundiarul din Pipera a obţinut 51% din acţiuni la Asociaţia „Fotbal Club Steaua Bucureşti”, reprezentată de Teia Sponte, în schimbul renunţării la o creanţă de 5,2 de milioane de dolari.

În palmaresul echipei din Ghencea intră Supercupa Europei, Cupa Campionilor Europeni, 4 Supercupe, 20 de Cupe ale României şi 21 de titluri de campioană în Liga I.

Din documentele aflate la dosarul cauzei rezultă că Gigi Becali a obţinut în 2003  pachetul majoritar de acţiuni la Asociaţia „Fotbal Club Steaua Bucureşti”, în condiţiile în care ultima persoană juridică preluase la rândul ei în 1999 o serie de active de la Ministerul Apărării Naţionale, nicidecum marca Steaua sau palmaresul echipei. Printre aceste active se numără Stadionul din Ghencea, terenurile de antrenament sau parcările.


Gigi Becali a fost eliberat condiţionat din penitenciarul Poartă Albă pe 3 aprilie 2015, după ce a executat un 1 an şi 10 luni din pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare.

El a ispăşit această condamnare după ce instanţa contopise toate sentinţele definitive date în cazul sau: 3 ani în cazul "Schimburilor de terenuri cu MApN", 3 ani în procesul "Valiza", 3 ani pentru sechestrarea hoţilor care i-au furat maşină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite