Gigi Becali nu mai are voie să muncească la Academia Hagi, pe durata anchetei privind ziua liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, nu mai are voie să muncească la Academia de Fotbal "Gheorghe Hagi", pe durata cercetărilor privind comportamentul său în ziua de permisie care i-a fost acordată în luna mai.

"Pe durata cercetării disciplinare, se opreşte persoana privată de libertate de la activităţile lucrative, potrivit regulamentului", au declarat surse din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), citate de Mediafax.

Finanţatorul Stelei lucra la Academia Hagi de sfârşitul lunii aprilie, după ce a fost semnat un contract de angajare pentru muncă necalificată.

Pe 14 mai, Penitenciarul Poarta Albă precizat că a fost declanşată procedura disciplinară în cazul lui Gigi Becali pentru intervenţia în cadrul unei emisiuni televizate şi pentru comportamentul din perioada permisiunii din penitenciar, când a dat mai multe interviuri presei.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabriel Botezan, a declarat că, după analizarea faptelor, comisia a luat o hotărâre pe care a comunicat-o, personal, deţinutului.

„Nu ştiu să vă spun care este hotărârea comisiei. Nu sunt informaţii de interes public şi se comunică direct persoanei lipsite de libertate. Sunt documente care circulă între comisie şi deţinut”, a precizat Gabriel Botezan.

Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, spune despre clientul său că a fost sancţionat cu suspendarea dreptului la vizită şi cu suspendarea dreptului de a primi pachete, timp de o lună, dar sancţiunea a fost contestată la judecătorul delegat din cadrul penitenciarului, astfel că pentru moment este suspendată, potrivit Mediafax.

„A făcut plângere care suspendă executarea sancţiunilor. Am atacat la judecătorul delegat, iar dacă hotărârea va fi nefavorabilă o vom ataca în instanţă. Pentru moment, plângerea suspendă executarea sancţiunilor, astfel că el poate primi în continuare pachete şi vizite”, a precizat Bogdan Vlad.

Potrivit acestuia, faptul că Gigi Becali a fost sancţionat pentru că a vorbit cu presa este „inadmisibil şi aburd".

A fost sancţionat pentru că a vorbit cu presa. Este inadmisibil, pentru că dreptul de a putea contacta mass-media este garantat prin lege. Niciun deţinut nu poate fi sancţionat pentru că ia contact cu presa. Administraţia fiecărui penitenciar are obligaţia să faciliteze contactul deţinutului cu presa, nu să-l obstrucţioneze. Sancţiunea este realmente absurdă", a mai declarat avocatul lui Gigi Becali.

De asemenea, el spune că nu poate fi luată în discuţie nici problema schimbării regimului de detenţie, din deschis, cum este în prezent, în semi-deschis.

„Nu se poate pune problema schimbării regimului de detenţie, atâta timp cât această hotărâre a comisiei nu poate produce niciun efect pentru că ea este contestată, iar contestaţia suspendă executarea sancţiunilor”, mai spune Bogdan Vlad.

Ziua liberă a lui Gigi Becali - ca o conferinţă de presă

În cazul lui Gigi Becali, Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde omul de afaceri este închis de mai bine de un an de zile, s-a autosesizat după ce acesta ar fi încălcat mai multe reguli impuse pentru perioada în care a fost în permisei pentru a-şi vizita familia.  

Acesta a fost eliberat în dimineaţa zilei de 12 mai, moment din care pe urmele lui au fost aproape non-stop jurnalişti. În momentul în care acesta a ajuns la cimitirul unde sunt îngropate rudele sale, el a susţinut un fel de conferinţă de presă ad-hoc.

Omul de afaceri declarata atunci că „De acum mă cheamă Gheorghe, nu mai mă cheamă Gigi. Sunt un om nou“. Apoi, fără vreun avertisment prealabil, a strigat: „Împliniţi dreptatea Domnului şi toate celelalte se vor alătura vouă“.

Gigi Becali s-a întors marţi dimineaţă, la Penitenciarul Poarta Albă, după permisia de 24 de ore, el declarând la intrarea în unitatea de detenţie că a fost acasă, şi-a liniştit familia că este sănătos, nu este „chelios, bătrân sau slăbit".

Becali a ajuns la Penitenciarul Poarta Albă în jurul orei 8.30, cu o jumătate de oră înainte de expirarea permisiei de 24 de ore, iar înainte de a intra în unitatea de detenţie a făcut declaraţii presei.

El le-a spus jurnaliştilor că acum, după ce şi-a liniştit familia, care a văzut că este bine, se întoarce liniştit. Becali a precizat că trebuia să primească această permisie de mult timp, pentru că aşa spune legea.

Becali nu a purtat gulerul cervical pentru că nu a vrut să apară în faţa lumii ca o „găină”

„Am fost acasă şi mi-am liniştit familia. M-au văzut fetele, sunt sănătos, nu sunt chelios, nu sunt bătrân, nu sunt slăbit, nu sunt cu gâtul rupt. M-au văzut, tata e puternic, clar, la revedere! Am plecat dimineaţă, ne-am pupat, am venit şi gata. De ce nu trebuia să facă chestiunea asta după trei luni de puşcărie. Era totul normal ... că e legea. Băi, Becali, ia ia-ţi tu acum o zi, după cele trei luni, du-te acasă. După şase luni, după încă două luni, mai ia încă trei zile şi când se împlinea anul, să fie 30 de zile cum spune legea, că aşa e legea. Cât ţi-am dat, ţi-am dat două, ţi-am dat 17 până acuma, mai dăm şi încă trei şi mai dăm şi încă zece în luna mai, acuma, şi făceam 30. Da' aşa e legea, nu iau eu, nu cerşesc eu, legea ţării mele mi-o dă. Şi nu mai chinuiai familia mea, nu mai chinuiai mama mea", a spus Gigi Becali.

Finanţatorul Stelei a mai spus că nu s-a plâns de condiţii grele din penitenciar, pentru că el nu am avut condiţii grele, dar a subliniat că, potrivit legii, trebuia să primească permise după trei luni de detenţie.

Întrebat de ce nu mai poartă gulerul cervical, Becali a spus că l-a dat jos când a ieşit din penitenciar, pentru că nu a vrut să apară în faţa ţării ca un „Becali găină", ci ca „un leu". El a precizat că are hernie cervicală şi nu poate să spună nimeni contrariul, iar pentru această boală trebuie să se opereze.

Permisia de 24 de ore i-a fost acordată lui Gigi Becali în urma deciziei luate în luna aprilie, de comisia de specialitate a penitenciarului. Becali a fost recompensat pentru bună purtare, după ce a participat la activităţi şi a respectat regulamentul, potrivit unor surse din ANP.

Ce obligaţii au deţinuţii

Legea 254 spune că persoanele condamnate sunt obligate să se supună percheziţiei cu ocazia primirii în penitenciar, precum şi pe parcursul executării pedepsei privative de libertate, ori de câte ori este necesar, să respecte regulile stabilite de administraţia penitenciarului pe perioada cât au permisiune de ieşire din penitenciar sau în cazul desfăşurării de activităţi, fără supraveghere, în exteriorul penitenciarului, să se conformeze dispoziţiilor date de organele judiciare.

De asemenea, deţinuţii trebuie să respecte regulile de igiena individuală şi colectivă în celulă, dar şi în spaţiile comune, să respecte programul zilnic, să respecte repartizarea pe camerele de deţinere, să îndeplinească în bune condiţii activităţile la care participă. 

Aceeaşi lege precizează că persoanele private de libertate nu au voie să comunice cu exteriorul penitenciarului în alte condiţii şi prin alte metode decât cele stabilite prin reglementările în vigoare. 

În cazul desfăşurării unor acţiuni care au c scop aducerea de prejudicii administraţiei penitenciarelor sau altor persoane aduc sancţiuni. 

Ce sancţiuni aduce nerespectarea legii

Potrivit Legii 254, cei care nu respectă regulile impuse de conducerea penitenciarului pot fi sancţionaţi prin avertisment, suspendarea dreptului de a participa la activităţi culturale, artistice şi sportive, pe o perioada de cel mult o lună, suspendarea dreptului de a presta o muncă, pe o perioadă de cel mult o lună, suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală sau exercitarea drepturilor la apărare, petiţionare, corespondenţă şi asistenţă medicală, pe o perioadă de cel mult două luni.

De asemenea, în cazul persoanelor private de libertate care nu respectă regulamentul, conducerea penitenciarului poate dispune suspendarea dreptului de a primi vizite pe o perioadă de cel mult trei luni şi izolarea pentru maximum 10 zile. 

Abaterile se constată, din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane, de către personalul administraţiei penitenciarului şi se consemnează într-un raport de incident care este predat şefului secţiei unde este deţinută persoana condamnată.  

În cazul dispunerii unor sancţiuni, deţinutul poate contesta decizia la judecătorul de supraveghere a privării de libertate care poate admite sau respinge cererea persoanei condamnate. Mai mult, în cazul în care deţinutul nu este de acord nici cu această decizie, cererea poate ajunge pe masa la instanţa de care aparţine Penitenciarul. Decizia dată de magistraţi va fi una definitivă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Penitenciarul Poarta Albă s-a autosesizat cu privire la comportamentul lui Gigi Becali din permisia de o zi Conducerea Penitenciarului Poarta Albă s-a autosesizat cu privire la comportamentul pe care l-a avut Gigi Becali luni, în ziua în care a obţinut permisia pentru a-şi vizita familia. Surse judiciare au declarat că există suspiciunea că acesta ar fi încălcat prevederile legale.

REPORTAJ Permisia lui Becali, „revelionul televiziunilor“ Eliberat din penitenciar pentru 24 de ore, Gigi Becali  a propovăduit în faţa jurnaliştilor lecţia justiţiei şi a iubirii

FOTO Gigi Becali, convins că ar fi graţiat „a treia zi”, dacă Ponta ajunge preşedinte. Latifundiarul a fost eliberat din penitenciar pentru 24 de ore Gigi Becali a fost eliberat pentru 24 de ore din Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa. El este obligat să se întoarcă în arest marţi la ora 8.30. În jurul orei 11.20 finanţatorul Stelei a ajuns la locuinţa lui din Pipera, Ilfov. Aici a declarat că nu vrea graţierea acum, însă este sigur că în cazul în care Victor Ponta va ajunge preşedinte, „a treia zi vor fi eliberaţi Gigi Becali şi Gică Popescu”.

Narcisa Iorga (CNA), despre eliberarea lui Becali: CNA doarme liniştit Narcisa Iorga, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), a scris, luni, pe Facebook, că specatacolul oferit de televiziuni în contextul eliberării din închisoare a lui Gigi Becali pentru 24 de ore, se situează în afara Codului Audiovizualului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite