Gigi Becali, înfundat pentru trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţatorul Stelei şi-a trăit propria condamnare în direct la TV  FOTO Dorin Constanda
Finanţatorul Stelei şi-a trăit propria condamnare în direct la TV  FOTO Dorin Constanda

Parlamentarul a fost condamnat definitiv în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN la doi ani de închisoare, dar va executa trei în contul unei alte condamnări a cărei suspendare a fost revocată

Parlamentarul George Becali a primit, luni seară, o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. Alături de el, judecătorii au decis şi condamnarea fostului ministru al Ministerului Apărării Naţionale, Victor Babiuc, la doi ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată şi fostului şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină. 

Becali a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, dar va executa trei ani de închisoare, din cauza unei condamnări precedente, cu suspendare, primită în februarie anul acesta în cazul sechestrării celor care i-au furat maşina. 

Judecătorii au revocat suspendarea pedepsei de trei ani primite în februarie şi au contopit acea pedeapsă cu cea de doi ani, pronunţată ieri, în final rămânând ca Becali să execute sentinţa cea mai grea, de trei ani cu executare. 

OPRIT PE AEROPORT ÎNAINTE DE ÎMBARCARE

Duminică seară, cu mai puţin de 24 de ore înainte de aflarea sentinţei, Gigi Becali a fost oprit de poliţiştii de frontieră, în timp ce încerca să părăsească ţara cu destinaţia Israel, stat cu care România nu are semnat un acord de extrădare. Patronul Stelei a fost condus în aceeaşi seară la Parchetul General, pentru explicaţii legate de tentativa de ieşire din ţară fără să anunţe autorităţile.

Conform legii, Becali „trebuia să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile şi nu are voie să părăsească teritoriul României, fără acordul serviciului de probaţiune“. Mai mult, procurorii i-au comunicat că are interdicţie de a părăsi ţara. Gigi Becali ar fi cercetat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu într-un dosar privind Avicola Iaşi. Deputatul PNL George Becali deţine peste 85 la sută din acţiunile de la SC Avicola Iaşi SA, în valoare de 25 de milioane de lei.

„AM FOST FRAIER CĂ M-AM ÎNTORS ÎN ŢARĂ“

În momentul pronunţării sentinţei, George Becali se afla într-un birou din Parlamentul României. Înconjurat de zeci de jurnalişti şi camera video, Becali a aflat de la televizor că a fost condamnat. În acelaşi timp, televiziunile transmiteau în direct reacţiile finanţatorului clubului Steaua. La un moment dat, acesta i-a dat afară din birou pe toţi jurnaliştii. „Regret că am intrat în politică. Nu intram în politică, nu aveam probleme. Ei l-au condamnat pe deputatul Becali. Ce, ei au vreun Dumnezeu? Asta e ţara lui Satan. Merg la familie şi în seara asta mă prezint“, a fost una dintre reacţiile lui George Becali. 

„Mă simt trădat de statul român, aşa cum a fost trădată familia mea. Prima dată m-am gândit să-i cer lui Băsescu graţierea. Dacă face un act creştinesc e ruşine? Nu-mi cad galoanele dacă cer graţierea“, a mai comentat condamnatul. Gigi Becali a fost în urmă cu o săptămână în Israel, dar a revenit la scurt timp în România. 

„Trebuia să stau eu să aştept sentinţa unde trebuia să o aştept. Am fost fraier că m-am întors în ţară“, a mai spus Becali.

STATUL, PREJUDICIAT CU CIRCA UN MILION DE DOLARI

Afacerea cu terenuri ale Armatei a fost parafată în perioada 1996-1999. Ministerul Apărării, care administra  terenurile din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), proprietate publică a statului, a făcut cu George Becali două schimburi de proprietăţi în această zonă. Suprafaţa totală cedată patronului Stelei, în urma celor două tranzacţii, a fost de 28,89 hectare de teren arabil intravilan. Potrivit procurorilor, schimburile au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Anchetatorii au stabilit că Dumitru Cioflină, şef al Marelui Stat Major General la acea vreme, şi Victor Babiuc, ministru al Apărării, s-au folosit de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau şi au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN şi Becali, „cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului“. 

NEGOCIERI ÎN FORŢĂ 

Negocierile pentru schimbul de terenuri au demarat în iunie 1996, când o echipă a MApN s-a întâlnit cu George Becali la Ferma Roşia. Potrivit ofiţerilor care au participat la discuţii, Becali a fost foarte agresiv, cerând ca suprafeţele de teren pentru schimb să fie egale, cu toate că loturile Armatei erau mult mai valoroase.

George a ales singur şi plasamentul terenului pe care urma să-l primească, în apropierea şoselei Pipera. Zona dispunea de reţea de energie electrică şi avea numeroase căi de comunicaţie.

PRIMA TRANZACŢIE

La 5 octombrie 1998, a fost făcut primul schimb de terenuri. Ministerul Apărării a încheiat un contract imobiliar, prin care i-a predat lui George Becali 8,80 hectare de teren, situat în intravilanul comuna Voluntari, în schimbul unui lot de 9,36 hectare, situat în comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov. 

Instituţii ale statului, dar şi funcţionari ai Armatei, au atras atenţia asupra diferenţei de valoare foarte mare dintre proprietăţi şi asupra lipsei utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru MApN. Din acest motiv, susţin procurorii DNA, oficialii MApN au încercat să dea o tentă legală tranzacţiei. 

Generalul Dumitru Cioflină, în calitate de şef al Marelui Stat Major General, a propus, iar ministrul Apărării Victor Babiuc a aprobat, includerea în Planul de apărare al ţării, pentru perioada 1997-2000, construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos. Măsura a fost dispusă fără o justificare a nevoilor operative ale forţelor sistemului naţional de apărare intervenită în perioada iulie 1996 – ianuarie 1997.

A DOUA TRANZACŢIE

La 4 iunie 1999, a fost parafată cea de-a doua tranzacţie cu terenuri. De data aceasta, schimbul a fost mult mai mare. Ministerul Apărării i-a predat lui Becali 20,9 hectare de teren în zona Voluntari, în schimbul a 21,58 hectare la Ştefăneşti. 

Ministrul Victor Babiuc a aprobat schimbul de terenuri „cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor“. 

Astfel, tranzacţia s-a făcut fără avizul Direcţiei Legislaţie şi Contencios din MApN. Mai mult, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei refuzase să se pronunţe asupra naturii juridice a terenurilor până la adoptarea Legii privind proprietatea publică. De asemenea, Ministerul Justiţiei avertizase că terenul administrat de Ministerul Apărării nu poate fi decât proprietate publică. 

În plus, contractul a fost parafat în condiţiile în care terenurile date la schimb de Becali aveau un regim juridic incert. Astfel, documentaţia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la bază înscrisuri false, iar unele suprafeţe erau grevate de sarcini.

MITĂ MASCATĂ

Procurorii au mai arătat că ministrul Apărării Victor Babiuc a aprobat al doilea schimb de terenuri, în condiţiile în care fiica acestuia, Ioana Babiuc, primise de la Becali un teren de 700 de metri pătraţi, situat chiar în lotul primit de patronul Stelei de la Armată. Ioana Babiuc şi George Becali au încheiat un contract formal de vânzare-cumpărare, la un preţ simbolic.Tranzacţia s-a făcut înainte ca Becali să obţină un titlu valabil asupra terenului MApN. În această modalitate, susţin anchetatorii, Victor Babiuc ar fi obţinut un folos necuvenit în sumă de 3.000 de dolari, reprezentând diferenţa dintre valoarea terenului stabilită prin expertiză şi preţul achitat. Ioana Babiuc a fost acuzată de complicitate la luare de mită, ulterior fiind achitată. 

DECIZIE CU CÂNTEC

La sfârşitul anului 2010, DNA i-a trimis în judecată pe George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi pe Dumitru Cioflină. Procesul a fost anevoios, durând un an şi jumătate. 

La 24 mai 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajuns la un verdict. Instanţa i-a achitat pe toţi cei patru inculpaţi. Pentru a justifica sentinţa, magistraţii au arătat că probele procurorilor anticorupţie nu dovedesc acuzaţiile aduse inculpaţilor în legătură cu schimbul de terenuri. Mai mult, judecătorii au susţinut că lipsa probelor a determinat Parchetul „să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care, fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevanţă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale“.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme. ;

Pierde mandatul de parlamentar

Prin aceeaşi decizie, judecătorii instanţei supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci ani după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc şi Cioflină. Astfel, aceştia nu vor avea voie să aleagă şi să fie aleşi în autorităţile publice sau în funcţii publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Pierderea drepturilor electorale atrage pierderea de către Gigi Becali şi a mandatului de deputat.

Instanţa a păstrat sechestrul pe două terenuri din Voluntari ale lui Gigi Becali.

“Am fost un fraier că m-am întors în ţară din Israel"

Gigi Becali, condamnat

Steaua va fi condusă de Teia Sponte

E clar că, în aceste momente, Steaua e ultima grijă a lui Gigi Becali. De altfel, cu câteva ore înainte de a fi condamnat la închisoare, patronul roş-albaştrilor a refuzat să mai vorbească despre fotbal. „Mă mai interesează acum fotbalul? E vorba de viaţa mea, de familia mea. Lasă-l naibii de fotbal!“, a spus latifundiarul, când a fost chestionat dacă s-a întâlnit cu antrenorul Laurenţiu Reghecampf. După ce a aflat că va trebui să stea trei ani după gratii, Becali a făcut o singură referire la formaţia din Ghencea. „Steaua va fi până la capăt a mea, măcar asta să fie satisfacţia în perioada ce urmează, să mă uit la meciurile ei din închisoare“, a declarat Gigi.

„Adevărul“ descrie un posibil viitor pentru campioana României, fără omul care a ajuns imaginea ei din 2003, de când a preluat clubul.

SPONTE RISCĂ ŞI EL SĂ FIE ÎNCHIS

Cu Gigi după gratii, Teia Sponte (foto) va avea grijă de echipă, bineînţeles ţinând cont de indicaţiile lui Becali. Sponte e omul pe care latifundiarul îl respectă cel mai mult şi cu care n-a intrat niciodată în conflict. „Eu nu sunt şeful lui Teia, nu pot să-i spun ce să facă“, se obişnuia să zică Gigi care, în rest, se considera deasupra tuturor. Sponte, machidon şi el, e implicat alături de Becali în celebrul „Dosar Valiză“ şi riscă să fie şi el condamnat la închisoare.

Până atunci, va conduce Steaua, însă va fi nevoit să lucreze cu Mihai Stoica, personaj din cauza căruia s-a distanţat de la club, după ce Becali l-a reinstalat pe Meme în funcţia de manager.

ECHIPA SE AUTOFINANŢEAZĂ 

După ce ÎCCJ l-a condamnat la închisoare cu executare pe patronul roş-albaştrilor, statul a pus sechestru pe averea latifundiarului. Steaua nu va fi afectată de această măsură întrucât, în acte, Becali nu deţine nicio funcţie la club. Acţiunile sunt împărţite între nepoţii şi prietenii lui Gigi.

Altfel, cu Becali după gratii, Steaua nu se va confrunta cu probleme majore. În ultimii ani, datorită rezultatelor şi datorită încăsărilor din bilete şi din drepturile de televizare, clubul, practic, s-a autofinanţat. Se va întâmpla la fel, în continuare, mai ales că Steaua are şanse bune de a intra în grupele Ligii Campionilor, ceea ce va aduce în conturi, cel puţin, 20 de milioane de euro. ;

Încă un hop: „Dosarul Valiza“

Problemele lui Gigi Becali cu legea nu s-au terminat aici. El mai e implicat în „Dosarul Valiză“ în care e acuzat că a dat mită jucătorilor lui „U“ Cluj, în sezonul 2007/2008. Atunci, CFR Cluj şi Steaua au luptat până în ultima etapă pentru câştigarea campionatului, iar Becali a încercat să-i stimuleze pe jucătorii Universităţii pentru a încurca CFR-ul. Procurorii au cerut patru ani de închisoare pentru latifundiar, pedeapsă ce ar putea fi pusă în aplicare, dacă Becali va fi găsit vinovat. Următorul termen pentru audieri în „Dosarul Valiza“ e 27 mai la Înalta Curte.

Cine sunt acţionarii Stelei în acte

NUME PROCENTE

Constantin Geambazi     56%

Vasile Geambazi        37%

Tomaida Bădescu       4%

Marius Ianuli            3%


Citeşte mai multe despre condamnarea lui Gigi Becali

Tăcere în loc de petrecere: condamnarea lui Becali i-a îndemnat pe jucătorii Stelei să ia o decizie radicală

Pentru noua campioană a României ar fi trebuit să urmeze o perioadă în care roş-albaştrii să celebreze primul titlu cucerit după şapte ani. De acum, toate planurile au fost date peste cap. Liderul suporterilor Stelei, Gheorghe Mustaţă, a anunţat că o petrecere la care ar fi trebuit să ia parte şi jucătorii roş-albaştrilor a fost anulată, după ce Gigi Becali a fost condamnat la trei de închisoare cu executare. 

VIDEO Acum patru ani, lumea a ieşit în stradă pentru Becali. Gigi speră să se întâmple acelaşi lucru şi acum

Arestarea lui Becali în 2009 a provocat un val destul de puternic de nemulţumire în rândul bucureştenilor, mulţi socotind abuzivă decizia autorităţilor.

În 2009, Gigi îşi provoca colegii de celulă la partide de tenis cu piciorul. În arest latifundiarul s-a lăsat de fumat

Acum patru ani, când Gigi Becali a fost arestat preventiv în doasrul sechestrării hoţilor de maşini, acesta a petrecut două săptămâni după gratii.

Ioan Becali: „Suntem un neam de oameni demni. Gigi se va preda, sper să nu vină mascaţii”

Zi grea pentru familia Becali. La prânz, fraţii Ioan şi Victor au aflat că mai au de tras cu “Dosarul Transferurilor”, spre seară vărul Gigi a fost condamnat la închisoare cu executare.

Suporterii Stelei jubilează după condamnarea lui Gigi Becali: “Trei ani de libertate pentru echipa noastră”

Condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a lui Gigi Becali i-a bucurat la culme pe unii suporteri ai Stelei, care au postat pe o reţea de socializare un mesaj dur împotriva patronului echipei din Ghencea.

Gigi Becali nu e primul patron de club din România care va sta după gratii. Penescu, Staicu şi Iancu au păţit-o şi ei

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare şi va fi nevoit să execute această pedeapsă, care îl privează de libertate. Becali nu este primul aptron de club din România, care va sta după gratii. Au păţit şi alţii în trecut.

Gigi Becali: „Am fost trădat de statul român. Asta nu e ţara lui Hristos, e ţara lui Satana!”

După aflarea sentinţei de condamnare la trei ani de închisoare cu executare în „Dosarul Terenurilor”, Gigi Becali a apărut consternat în faţa jurnaliştilor, cărora le-a explicat că decizia este un abuz orchestrat de cei trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

EDITORIAL George Stanca: Dragă Gigi Becali, chiar eşti copil ?A?! Nu simţeai în aer că ăştia te pândesc?

„Sunt bulversat. Mut. Nu pentru tine. Ci, pentru ce ţi s-a  întâmplat. Căci, încep să  mă tem că asta  i se poate întâmpla oricui din ţara asta, ajunsă de rahat. Sunt deprimat. Deşi, uite că prostia ta costă mult prea mult”, scrie George Stanca, pe blogul său de pe adevarul.ro

Fostul bodyguard Zmărăndescu: “Sper ca Becali să nu facă vreo prostie. Să nu se întâmple ceva tragic…”

Cătălin Zmărăndescu, fost bodyguard al lui Gigi Becali, îl ştie prea bine pe finanţatorul Stelei. Cei doi au fost inculpaţi într-un alt dosar penal, cel al sechestrării de persoane, unde au fost însă achitaţi. Zmărăndescu se teme ca Becali să nu facă vreun gest necugetat, mai ales că susţine că fostul său şef n-a reacţionat prea bine când a fost arestat prima dată.

Corneliu Vadim Tudor despre condamnarea lui Gigi Becali: „L-au băgat la puşcărie ca pe ultimul borfaş”

Imediat după ce judecătorii au decis să-l trimită după gratii pe Gigi Becali pentru următorii trei ani în „Dosarul Transferurilor”, Corneliu Vadim Tudor a criticat dur hotărârea magistraţilor, precizând că patronul Stelei nu ar fi meritat să fie condamnat la închisoare.

Explicaţia lui Gigi Becali pentru încercarea de a părăsi ţara cu o zi înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“

Gigi Becali a fost surprins de poliţie în timp ce încerca să plece din ţară cu o zi înainte de verdictul în  „Dosarul Terenurilor“, unde ar putea primi o condamnare cu executare. Finanţatorul Stelei a fost ridicat de la aeroport şi dus la Parchet pentru a oferi nişte explicaţii.

Verdict în „Dosarul Terenurilor”. Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Victor Babiuc, la doi ani

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Aceştia vor fi încarceraţi în orele care urmează.

Gigi Becali a vrut să plece din ţară duminică seară, înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“. I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite