Gigi Becali trebuie sancţionat pentru homofobie, a hotărât Curtea de Justiţie a UE. România, obligată să schimbe legea astfel încât să se conformeze deciziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Europene de Justiţie au hotărât că Gigi Becali ar trebui sancţionat mai dur pentru homofobie, după ce au judecat, la sesizarea Curţii de Apel Bucureşti, un proces în care fostul europarlamentar primise doar un avertisment pentru afirmaţia că nu va angaja niciodată fotbalişti homosexuali la Steaua.

Judecătorii europeni de la Luxemburg au hotărât, astăzi, că afirmaţiile făcute de fostul europarlamentar Gigi Becali acum trei ani, potrivit cărora la clubul de fotbal Steaua nu vor juca niciodată fotbalişti homosexuali, denotă homofobie şi că demnitarul ar trebui sancţionat pentru ele. Totodată, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că şi clubul Steaua adoptă politici de angajare discriminatorii, întrucât conducerea oficială a clubului nu s-a distanţat în niciun fel de afirmaţiile patronului.

„Împrejurarea că acest angajator nu s-a distanţat în mod clar de declaraţiile respective poate fi luată în considerare cu ocazia aprecierii politicii sale de recrutare”, a arătat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminării a fost contestată la Curtea de Apel de Asociaţia Accept, care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbienelor, gay, bisexuali, persoane transgender), prin reprezentantul său, avocatul Iustina Ionescu. Aceasta a explicat că decizia Curţii de la Luxembourg trage un semnal de alarmă pentru toată lumea şi arată că discriminarea, inclusiv discriminarea la angajare, este o faptă gravă care nu poate fi tolerată într-o ţară care se doreşte a fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

„E frustrant că trebuie să ajungem la Luxemburg ca România să aplice nişte norme pe care deja şi le-a asumat. Decizia judecătorilor europeni este obligatorie pentru instanţele româneşti, iar noi sperăm să obţinem anularea hotărârii CNCD şi să îi determinăm reprezentanţii Consiliului să îl amendeze pe actualul senator, George Becali, dar şi clubul de fotbal Steaua”, a spus avocatul Iustina Ionescu.

Curtea de la Luxemburg nu poate sancţiona direct România aşa cum o face instanţa de la Strasbourg, însă pentru a evita iniţierea unor proceduri de sancţionare a României pentru lipsa de concordanţă cu dreptul comunitar, autorităţile naţionale au obligaţia de a modifica legislaţia pentru a fi în acord cu decizia instanţelor europene, atât în ceea ce priveşte textul legii cât şi în ceea ce priveşte interpretarea sa. 

Decizia Curţii arată că nimeni nu e mai presus de lege

Directorul Asociaţiei Accept, Florin Buhuceanu, consideră că decizia judecătorilor europeni arată în primul rând că România a intrat într-o epocă în care politicienii nu sunt mai presus de lege. Soluţia Curţii de la Luxembourg trage un semna – pe care politicienii l-au înţeles – că nu mai pot declara orice, oriunde şi oricum, pentru că nu vor fi traşi la răspundere.

„De la nivelul conducerii unei companii sau instituţii se aşteaptă mesajul către publicul larg şi către angajaţi, acţionari sau colaboratori: «Toleranţă zero faţă de discriminare!». Cei care discriminează sau permit discriminarea la ei în organizaţie vor plăti din propriul buzunar pentru vătămarea drepturilor celor expuşi discriminării”, a pus Buhuceanu.

La rândul său, expertul anti-discriminare Romaniţa Iordache spune că decizia Curţii de la Luxembourg este o victorie totală a societăţii civile. 

„Decizia înseamnă mult nu doar pentru asociaţiile care luptă împotriva discriminării, ci pentru toate asociaţiile europene care fac eforturi de protejare a grupurilor vulnerabile, întrucât acesta este primul caz de discriminare pe criteriul orientării sexuale la angajare în Uniunea Europeană, iar soluţia Curţii este obligatorie în egală măsură pentru toate instanţele naţionale din statele membre atunci când sunt confruntate  cu o problemă similară”, a explicat Romaniţa Iordache.

Judecătorii europeni critică  modul de funcţionare al CNCD

În urma declaraţiilor lui Gigi Becali, avocaţii Asociaţiei Accept au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, instituţia abilitată să sancţioneze derapajele de la politicile de egalitate de tratament şi şanse adoptate în Uniunea Europeană.

Reprezentanţii s-au limitat însă la a-l sancţiona pe fostul europarlamentar cu un avertisment, întrucât la momentul respectiv aceasta era singura sancţiune pe care Consiliul ar fi putut să o aplice demnitarului, întrucât trecuseră mai mult de şase luni de la săvârşirea faptei şi, potrivit legii, reprezentanţii CNCD nu pot sancţiona decât cu avertisment faptele discriminatorii a căror soluţionare a venit după mai mult de şase luni de la data înfăptuirii. Instanţa de la Luxemburg a criticat termenul de şase luni după care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din România aplică numai sancţiunea cu avertisment, nu şi sancţiunea amenzii, arătând că odată adoptat un sistem de sancţionare a faptelor de discriminare, acesta trebuie să fie unul efectiv, proporţional şi disuasiv, nu doar unul de avertisment.

Senatorul Puiu Haşotti a primit avertisment pentru că i-a numit „bolnavi” pe homosexuali

Consiliul Naţional pentru Combatere a Discriminării a sancţionat, ieri, din nou un parlamentar cu un avertisment. Senatorul Puiu Haşotti, care a spus că homosexualii sunt persoane „bolnave” din cauza orientării lor sexuale s-a ales cu un simplu avertisment din partea Consiliului pentru afirmaţiile sale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite