Gigantul american Chevron a confirmat că renunţă la gazele de şist şi se va retrage din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chevron renunţă la concesiunile de zăcăminte de gaze de şist din România şi va pleca din ţară noastră, anunţă publicaţiile americane Bloomberg şi The Wall Street Journal, citând oficiali ai companiei. Chevron a confirmat.


The Wall Street Journal scrie că mişcarea Chevron, de a renunţă la interesele sale privind gazele de şist din România, reprezintă un pas înapoi pentru această industrie în formare, în Europa.
În iulie 2014, Chevron a finalizat activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, a mai obţinut anul trecut şi cea de-a două autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

Chevron confirmă că se retrage din România 

Reprezentanţii Chevron au confirmat pentru Mediafax că gigantul american se retrage din România şi renunţă la proiectele de exploatare de gaze de şist.

“În 2014, Chevron Romania a finalizat activităţile de explorare a concesiunii Bârlad, precum şi un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenţia de a renunţa la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015”, au declarat reprezentanţii companiei.

Ei au adăugat că este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunităţi de investiţie din portofoliul global al Chevron.

“Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România”, au adăugat reprezentanţii Chevron.

Proteste violente la Pungeşti

Problemele Chevron în România au apărut în octombrie 2013, când societatea civilă a iniţiat numeroase proteste împotriva explorării gazelor de şist în România. Astfel, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

România ar fi al doilea stat european în care concernul american îşi încetează activitatea.
La începutul acestei luni, Chevron a renunţat la activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist din Polonia, ale căror rezultate nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor iniţiale.

”Divizia din Polonia a Chevron a decis să întrerupă operaţiunile de explozare a zăcămintelor de şist din Polonia, întrucât oportunităţile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunităţi din portofoliul global al grupului”, se arată într-un comunicat al Chevron.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite