Gigacaloria aruncă în aer bugetul Capitalei. Cât costă căldura în marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gigacaloriei a crescut de la 1 ianuarie 2015 în Bucureşti FOTO Arhivă
Preţul gigacaloriei a crescut de la 1 ianuarie 2015 în Bucureşti FOTO Arhivă

Electrocentrale Bucureşti a mărit de la 1 ianuarie tariful de producţie a gigacaloriei, de la 168 de lei la 186 de lei. Primarul Sorin Oprescu spune că populaţia nu va fi afectată, însă în bugetul local nu vor mai fi bani pentru a acoperi subvenţia pentru iarna următoare.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de agent termic al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) din Capitală, a majorat de la 1 ianuarie preţul de producţie a gigacaloriei pentru consumatorii casnici cu 10,2%, ceea ce înseamnă o majorare de la 168 de lei la 186 de lei.

„În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majorază costul de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus“, a declarat, ieri, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Anul trecut, costul total al gigacaloriei pentru consumatorii casnici era de 341 de lei, iar de la 1 ianuarie este de 361 de lei. Pentru că RADET nu a solicitat majorarea costului de transport şi distribuţie, creşterea finală a preţului gigacaloriei este de 5%, potrivit edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu. Din costul total al gigacaloriei, Primăria Capitalei subvenţionează puţin peste 50%, astfel încât bucureştenii plătesc în jur de 170 de lei.

Facturile bucureştenilor nu se măresc

Sorin Oprescu susţine că bucureştenii nu vor simţi majorarea, pentru că municipalitatea va suporta creşterea anunţată de Elcen, însă doar pentru următoarele două luni. După această perioadă municipalitatea nu va mai putea suporta din bugetul propriu o subvenţie mai mare de 170 de lei, atât cât plătea până la majorarea cerută de ELCEN.

„Pentru ca Primăria Capitalei să poată acoperi majorarea de tarif cerută de Elcen şi aprobată de ANRE, astfel încât populaţia să nu fie afectată, trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenţie de peste 16 milioane de euro“, a mai spus Oprescu. Efortul, adaugă edilul, este uriaş din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe şi nu poate fi suportat de municipalitate. Pentru ca preţul energiei termice să fie ţinut sub control, singurele soluţii sunt reorganizarea RADET şi unificare ELCEN-RADET, potrivit lui Sorin Oprescu. „Se doreşte ca Primăria Capitalei să stea în genunchi şi să aibă datorii aberante care să blocheze conturile RADET. Sunt unii care din asta trăiesc, din penalităţi la penalităţi“, a mai spus primarul.

Explicaţiile ELCEN

După declaraţia făcută de primarul general Sorin Oprescu, reprezentanţii ELCEN au explicat că preţul gigacaloriei pentru populaţie a crescut ca urmare a unei decizii luate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „La sfârşitul anului în curs, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici şi noncasnici pentru anul următor“, susţin aceştia. Potrivit documentului ANRE, preţul gigacaloriei pentru anul 2015 pentru consumatorii casnici este de 186 de lei, în timp ce pentru agenţii economici 216 lei.

În marile oraşe populaţia nu va simţi creşterea preţului gigacaloriei

Constănţenii plătesc, de la sfârşitul anului trecut, 310 lei pentru o gigacalorie, faţă de 358 de lei cât plăteau până atunci. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că va suporta diferenţa din bugetul local, ca o compensate a faptului că municipalitatea a pierdut 20% din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

Clujenii plătesc 165 de lei pentru o gigacalorie, preţul ei rămânând neschimbat în ultimii ani. Preţul total al gigacaloriei este de 348 de lei, din care Primăria Cluj-Napoca subvenţionează 183 de lei. „Eventuale modificari ale tarifului gigacaloriei vor fi efectuate în primăvară“, susţine Iulia Perşa, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca.

Nici la Timişoara nu s-a anunţat scumpirea gigacaloriei. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a spus că municipalitatea va subvenţiona datoriile Regiei Coltermn, în cazul în care nu se va putea ajunge la anularea datoriilor. Preţul de producţie al gigacaloriei este de 325,82 lei, iar timişorenii plătesc 252,17 lei pe gigacalorie. 

Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire plătesc gigacaloria la un preţ de 265 de lei, în condiţiile în care tariful de furnizare este de 328 de lei. Practic, subvenţia suportată de Primăria Iaşi este de 63 de lei pentru fiecare gigacalorie. La Iaşi, serviciul de furnizare a încălzirii a fost cedat în 2012 către firma Dalkia Termo Iaşi, care operează cu aceleaşi tarife de la venirea în Iaşi. „Cel mai probabilse va mări preţul de producţie cu 5-7%, până la sfârşitul lunii februarie. Primăria Iaşi a dat asigurări că va acoperi diferenţa de preţ, astfel încât populaţia să nu resimtă majorarea“, a declarat Ana Icătoiu, reprezentant al Dalkia Iaşi. 

La acest material au contribuit Marian Iancu, Ştefan Both, Cezar Pădurariu şi Remus Florescu. 

Pe aceeaşi temă: 

Demers secret în sistemul de termoficare. Gigacaloria se scumpeşte la Iaşi până la sfârşitul iernii 2014-2015 cu minim 5%

ELCEN: ANRE a stabilit creşterea preţului gigacaloriei

Prognoză sumbră, cu dedicaţie pentru „evadaţii” de la CET: gazele naturale, mai scumpe cu 68% până în 2018

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite