Ghid video pentru românii care merg la cumpărături. Ce trebuie să facem când revenim acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a dat publicităţii un ghid video pentru cumpărături în care îi sfătuieşte pe clienţii operatorilor economici, în special supermarkturi, să păstreze distanţa şi să folosească cu precădere cardul bancar în locul bancnotelor, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

„În vederea diminuării riscului de infectare cu noul Coronavirus, cu ajutorul Necula Agency - Inspirational Video Content prin proiectul «Voluntarii Împreună» desfăşurat la nivelul DSU, am elaborat un material video despre cum putem să ne protejăm în timpul cumpărăturilor.

   

Măsuri generale:

- pregăteşte o listă a lucrurilor de cumpărat 

- evită să stai în supermarket mai mult decât este necesar

- evită orele de vârf şi mijloacele de transport în comun 

- nu atinge cărucioarele direct cu mâna, dacă nu porţi mănuşi sau nu ai dezinfectat suprafaţa în prealabil

- evită mulţimile de oameni adunate pe acelaşi raion 

- la casă, păstrează cel puţin un metru distanţă

- evită plata cu bancnote. Dacă totuşi plăteşti cu numerar, dezinfectează-te pe mâni 

Ce facem după ce ne întoarcem de la cumpărături:

- dezinfectează mâinile, mânerul uşii, telefonul mobil, cheile, imediat după închiderea uşii 

- lasă încălţările purtate aproape de intrare şi schimbă hainele purtate afară

- dezinfectează plasele de cumpărături înainte să le duci în bucătărie

- legumele şi fructele nu se spală cu substanţe. Spală-le foarte bine sub jet de apă 

- curăţă accesoriile folosite la cumpărături?: geantă, portofel 

„Fii pregătit” are scopul de a ajuta cetăţenii să înţeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. 

„Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în planul de acţiune privind eficientizarea sistemului naţional de răspuns în situaţii de urgenţă şi au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică”, arată DSU.

DSU reaminteşte că este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul:

  • restaurantelor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii
  • hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cabanelor

Sunt exceptate activităţile de preparare a hranei, cât şi de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la client, „take-away” etc.

Este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafaţa construită mai mare de 15.000 mp, în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

Excepţii de la regulile stării de alertă

Sunt exceptate următoarele activităţi:

  • vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor şi serviciilor de optică medicală şi a serviciilor de curăţătorie
  • vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului
  • activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activităţii, astfel:

  • accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
  • să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3 C;
  • să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghişeelor;
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite