UPDATE Procurorul Gheorghe Stan va fi viitorul şef al Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florena Esther SterschiInspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan acâştigat concursul desfăşurat joi la Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului General. Acesta a devansat-o pe actuala şefă interimară Florena Sterschi.

UPDATE Adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut, la interviul susţinut pentru şefia Secţiei de anchetă a magistraţilor, cel mai mare punctaj, de 9.33, în vreme ce contracandidata sa, Florena Sterschi, a obţinut 8,33. Plenul CSM urmează să confirme numirea lui Stan la şefia Secţiei.

UPDATE Gheorghe Stan, adjunctul Inspecţiei Judiciare, candidat la funcţia de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, susţine, în prezentarea proiectului de management, că printre ameninţările la adresa activităţii acestei structuri sunt campaniile de presa privind anumite dosare cu magistraţi care ar constitui factori de presiune asupra procurorilor care fac investigaţiile.

"În ceea ce priveşte planul meu managerial pentru această funcţie, am identificat premise pozitive şi negative ale înfiinţării acestei secţii. Printre premisele pozitive, am identificat un efort de protecţie a independenţei magistraţilor care e o garanţie oferită de scoaterea acestei secţii de sub orice influenţa exterioară a sistemului judiciar. Existenţa unui cadru legislativ care permite desfăşurarea separată a activităţii de urmărire penală, a activităţilor săvârşite de magistraţi şi existenţa unui ansamblu profesional cu experienţa vastă şi pregătită care reprezintă premisele unei faze solide de selecţie a procurorilor care urmează sa-şi desfăşoare activitatea in această secţie", a declarat Gheorghe Stan.

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare a enumerat, la premise negative, dosarele numeroase în lucru, numărul insuficient de procurori care a fost stabilit prin lege raportat la numărul mare de dosare şi, de asemenea, resursa umană inadecvată şi infrastructura deficitară pentru acoperirea nevoilor concrete ale secţiei.

"La puncte slabe am menţionat incertitudinea personalului auxiliar şi conex, precum şi tehnica şi materialele. Numărul redus al procurorilor care ar urma să facă parte din această secţie. Situaţia ofiţerilor de poliţie judiciară care vor lucra sub coordonarea procurorilor care urmează să facă parte din cadrul acestei secţii. Volumul mare de activitate raportat la cerinţele unui minim confort. Absenţa unui fond documentaristic adecvat. Finanţarea insuficientă şi infrastructura deficitară. (....) Ca ameninţări am identificat acele campanii de presă care au ca obiect dosare în care se investighează acte comise de magistraţi, (...) care pot constitui posibili factori psihologici de presiune asupra procurorului care efectuează investigaţia faptelor comis de magistraţi. Existenţa unui sentiment de insecuritate în ceea ce priveşte protecţia imaginii procurorului şi activităţii acestuia. Şi de asemena fluctuaţia şi frecvenţa ridicată a modificărilor legislative din ultima perioadă care îngreunează asimilarea şi punerea lor coerentă şi clară în practică şi într-un timp cât mai scurt", a mai declarat Gheorghe Stan.

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare a transmis că a dezavuat mereu campaniile tekevizate, în care anumite persoane, chiar şi martori, au fost filmaţi la momentul arestului sau încarcerării.

"Am dezavuat campaniile care s-au făcut, televizate, când chiar şi martori au fost filmaţi în direct, televizaţi, lucru cu care nu sunt de acord şi mi se pare corect să interzic ca magistraţii, care din întâmplare sau nu, ajung în faţa procurorilor acestei secţii să nu ajungă în astfel de situaţii", a conchis Stan.

***

Florena Esther Sterschi conduce in prezent, ca interimar, sectia speciala. Ea a fost numita in aceasta functie la sfarsitul lunii octombrie, de o comisie de concurs din CSM formata din judecatorii Lia Savonea, Nicoleta Tant si Mariana Ghena. Sectia pentru procurori din CSM nu a trimis niciun reprezentant pentru a lua parte la aceasta procedura. Sterschi a candidat si pentru sefia Directiei de resurse umane a Parchetului General, dar Klaus Iohannis a refuzat numirea, dupa ce procurorul a primit aviz negativ de la CSM.

Gheorghe Stan este in prezent inspector-sef adjunct la Inspectia Judiciara. El a avut doua mandate de adjunct la Inspectia Judiciara, iar de la 1 septembrie ocupa interimar aceasta functie, in baza unei ordonante de urgenta promovata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.

Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite